Najdi forum

Prosim za vaše mnenje, kakšna okna v novo hišo PVC ali lesena – pustimo denar ob strani, saj mi je znano, da so lesena dražja. Druge prednosti in slabosti obeh.
Hvala in lep pozdrav

Je bilo toliko že napisanega na to temo…malo pobrskaj. Mi smo vstavili PVC, mnenja so pa različna. Lahko samo rečem, da so okna super. Tako se bodo najbrž lahko pohvalili tudi lastniki lesenih in verjamem, da so zadovoljni.

Po podrobni analizi vseh predračunov, ki sva jih dobila, so bile najine ugotovitve take.

Inles, odpade, ker je cenovno razred zase. Preučevala sva tiste, ki so bili cenovno dostopni: Stabil, Jelovica, Kli, Secom, Ajm…

Sama plastična okna so bila bribližno enako draga kot lesena, kar je zanimiva ugotovitev. Razlike so bile pri vhodnih vratih.

Pod drobnogled sva vzela SeCom, ki je bil najcenejši ponudnik plastičnih oken, vendar pa je za dvoja vhodna vrata ((kurilnica ima svoj vhod iz druge strani erkerja, in ker so oboja – vhodna in kurilnična- na isti steni hiše, sva se odločila, da bodo vrata enaka – široka 90cm in 110cm)) naračunal 700 000 takratnih sit. Ko sva seštela skupaj, je bila katastrofa. Takratnih 1 700 000sit, pa pravzaprav ne bog ve kaj kvaliteta. Tudi ostali ponudniki plastičnih oken so imeli pri oknih in vratih še višje ponudbe. Namreč finta je v tem, da okna sestavijo v Sloveniji, vrata pa so direkt iz uvoza oz. matičnega podjetja, ki izdeluje tudi profile za okna. In temu primerno je cena od 1500€ navzgor za enojna vrata.

Ker sva bila ves čas bolj na lesu kot plastiki (čebrav slednje do zadnjega nisva izključila iz izbora), sva prečesala še lesene. Našla sva privat delavnico, kjer že leta delajo okna. Les, dvojna zasteklitev, dvojno tesnilo, dvojni alu odkapni profil.. (o čemer pri jelovici da o Inlesu ne govorim,lahko sanjaš samo za drag denar), zelo natančna izdelava.. Okna so bila malo dražja, vendar pa so vhodna vrata naredili bistveno ceneje (brez x krat varnostnih sistemov, ker pride vlomilec s komolcem skozi katerekoli drugo okno, vrata na terasi in podobno), enostavna podeželska s štirimi okenčki, brez oh in sploh varnostnih ključavnic, masiven les 8 cm debela, ultra precizno izdelane …Ko sva seštela vrata in okna, sva prišla s tako kvaliteto, dodatno opremo (eno tesnilo več in dvojni odkapni alu profil, les meranti) občutno ceneje skoz, kot pri cenejših ponudnikih lesenih (Jelovica, kli….) in plastičnih oken.

In zato sva se dokončno odločila za les, ker nama je ta ponudnik ponudil visoko kvaliteto za zmerno ceno. Pa še les je le les, izolativnost pa tako najboljša. In ni tvegano, da se ti bodo okna non stop rosila.

Nauk mojega pisanja je, da se je težko odločit ali les ali plastika. Ko se boste poglobili v predračune, se vam bodo stvari mogoče postavile tudi drugače.

Lesena, jaz sem jih menjala lani,naredil mizar iz okolice Lj., sem zelo zadovoljna, zgleda zelo lepo, niso bila pa ravno poceni: 2 okni 1036 evrov. Les je lees, plastika pa pač plastika. Že na pogled je razlika.

Svetovala bi ti aluminij. Ampak, če se odločaš za plastiko ali les, ti svetujem lesena. Moja tašča je menjala lesena okna za plastična. Sprva je bila zelo zadovoljna, saj plastična okna zelo tesnijo. Vendar se je po treh mesecih, zaradi prevelike vlage v prostorih, začela pojavljati plesen in črni kot na stenah. Tudi z mojim sva zgradila vikend, vgradila plastična okna. Imava črne stene in roso na steklu. Plastika je pač umetna masa. Tudi čiščenje je pogostejše, zaradi statike. Za novo hišo pa sva se odločila za aluminijasta okna in sva zelo zadovoljna.

Jaz imam lesena od Jelovice od leta 1993, zelo zadovoljna.

Mi so imeli v stanovanju v dnevni in kuhinji plastična okna, drugje pa lesena. Rosilo so se tista v moji spalnici (leseno) in tisto v kuhinji (plastično).

Pri prenovi smo se po dolgem premišljevanju odločili za lesena ali les/alu okna….

Material (pvc ali les) ni vzrok vlage v prostorih, temveč pomanjkanje prezračevanja, saj vsa novodobna okna močno tesnijo…. Če ni prezračevalnega sistema, je potrebno prezračevanje vsaki dve uri cca pet minut (tako strokovnjaki….)

Odločitev pa je tvoja……

LP Nia

No strokovnjaki pravijo 2 x na dan se mora zrak premenjat, dolžina zračenja pa je odvisna od zunanje temperature. Večja ko je razlika med zunanjo in notranjo temperaturo, krajši čas je potreben, da se zrak v prostorih izmenja. Pozimi lahko samo tri minute prepiha, drugače pa lahko tudi 10 ali 15 spomladi, jeseni in poleti. Vsekakor pa ne smemo zračit tako dolgo, da bi se začele ohlajat stene, ker v tem primeru pa res z lopato mečemo ven denar. Izgube pri kurjavi, ki so potrebne, da se svež hladen zrak zopet segreje, pa so minimalne in pravzaprav tudi potrebne. Saj pravijo in to potrjujejo tudi strokovnjaki, da se prezračen prostor hitrehje ogreje.

Da pa ni prevlažno pripomore uporaba kuhinjske nape, sušenje perila zunaj, kadar brišemo po tleh tudi prezračimo…..

Vse o oknih , prezračevanju in še kaj…………..

http://www.gi-zrmk.si/ensvet.htm

LP Nia

Revija Naš dom je pred leti, saj mogoče sedaj tudi še, objavila posebno tematsko revijo Gradimo. Oziroma bile so dve ali tri in tematsko so se nadaljevale. Prva je začela od zemljišča naprej, pa je prišla do oken in strehe….. Notri je bilo vse, članiki pa so bili napisani že kar polstrokovno. Krivulje, razlage koeficientov, razlage in teorije o fasadah, izolaciji, rosiščih…….No in tam je bilo tudi napisano to o zračenju, podprto in razloženo z fiziko….Pa spomnim se članka o razmerju med površino oken in sten, kje so lahko okna, kje jih je lahko več, kje manj…..O zunanjih vplivih vetra, zelenja,osončenja…..

Poučno branje. Če imate možnost to najti v knjižnici, toplo priporočam. Izšle so pa tam okoli leta 2000.

New Report

Close