Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Depresija, anksioznost in razpoloženjske motnje OKM oz. obsesivno-kompulzivna motnja / OCD – kje najti dobrega psihoterapevta?

OKM oz. obsesivno-kompulzivna motnja / OCD – kje najti dobrega psihoterapevta?

Pozdravljeni!

Že nekaj časa se borim z obsesivno-kompulzivno motnjo (OKM), pa ne vem, na koga točno se obrniti za pomoč.

Prebrala sem, da je najboljša terapija, ki tudi najbolj pomaga, vedenjsko-kognitivna terapija (VKT).

Je tu kdo, ki se tudi bori ali pa je že uspešno premagal OKM in bi lahko priporočal dobrega psihologa?

Zelo vam bom hvaležna, saj me OKM že tako ovira, da najeda moje dobro počutje in dnevne opravke. 🙁

Hvala!!

Lp vsem

Pozdravljeni,

res je, da vedenjsko-kognitivna terapija (VKT) lahko učinkovito lajša simptome obsesivno-kompulzivne motnje (OKM), vendar je pomembno razumeti, da se ta pristop večinoma osredotoča na simptomatsko obravnavo. VKT deluje s pomočjo spremembe miselnih vzorcev in vedenj, ki so povezani z OKM, in pomaga pri razvoju strategij za soočanje s temi simptomi. Kljub temu pa VKT ne bo neposredno naslovil globljih vzrokov ali temeljnih psiholoških dejavnikov, ki prispevajo k nastanku motnje in z VKT ostanejo nenagovorjeni.

S psihoanalitičnega vidika se OKM pogosto pojmuje kot manifestacija nezavednih konfliktov in tesnob. Psihoanaliza išče vzroke za te simptome v zgodnjih izkušnjah in nezavednih mislih posameznika. V psihoanalitični psihoterapiji se terapevt in klient skupaj posvetita raziskovanju teh globokih nezavednih vzorcev, čustev in spominov. Cilj je razumeti, kako ti nezavedni procesi vplivajo na trenutno doživljanje in vedenje posameznika. Ta pristop lahko pomaga pri odkrivanju in reševanju temeljnih vzrokov OKM, ne le pri obvladovanju simptomov.

Morda bo še kdo od bralcev podal svojo izkušnjo.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close