oh, ti krči
Pozdravljeni!
Imam določene vrste težav z mojo prebavo. Leta 2002 so mi odstranili žolčnik. Približno 4 leta se že vlečejo moje težave in v tem času sem opravila vrsto preiskav od gastroskopije do koloskopije ter teste na algerijo na hrano. Sledila je diagnoza razdražljivo črevo. Zdravil nisem dobila nobenih, ker baje jih ni.
Zdravnik mi je rekel, da se moja žolčna kislina prosto pretaka, zato imam obdobja zaprtosti ali pa driske. Najbolj me moti to krčevito zvijanje v želodcu in krči v črevesju na primer 10 minut pred oddvajanjem blata, potem imam mir. Na prehrano zelo pazim in jem samo lahke stvari, vendar ni izboljšanja razen da hujšam. Zadnje čase sem ugotovila da mi kljub temu da sem kosmiče prej namakala 12 ur, povzročili krče v želodcu in sem jih opustila. Katere pripravke mi svetujete, da bi ublažila to dogajanje.
Najlepša hvala za nasvet!
Spoštovani!
Kot ste že sama napisala je pri žolčnih težavah najbolj pomembno, da se držite diete brez vsebovanih maščob, oziroma da je le-teh čim manj. Dovoljena živila so predvsem: kruh (črn, ržen, polnozrnat,…), riž, testenine brez jajc, pusto meso, posneto mleko, zelenjava, sadje, sladkor, razni kompoti,… Izogibati pa se je potrebno mastnemu mesu, slanini, mastnim ribam, jajčnim rumenjakom, smetani, majonezi, ocvrtim jedem, sladicam z visoko vsebnostjo maščob in jajc, oreščkom, ostrim začimbam in konzerviranim živilom.
Iz napisanega sklepam, da so omenjene težave prisotne kljub upoštevanju priporočene diete, zato vam svetujem, da poizkusite z uporabo zdravila Rowachol.
Zdravilo Rowachol se uporablja za preprečevanje ponovnega nastajanja žolčnih kamnov po njihovi odstranitvi in za umirjanje pooperativnih težav, ki se kažejo predvsem z napenjanjem, krči, driskami,…. Rowachol pomembno povečuje nastajanje žolča v jetrih (žolča vam sedaj primanjkuje, saj se le-ta ne more skladiščiti v žolčniku – to je tudi glavni vzrok vaših težav). Poleg tega Rowachol zmanjšuje tudi nasičenost žolča, omili intenzivnost krčev žolčnika in žolčnih izvodil, zmanjša nastajanje holesterola v jetrih in je hkrati učinkovit proti bakterijam.
Rowachol povsem na naraven način vzpostavlja ravnovesje v žolčnem sistemu.
Svetujem vam torej uporabo Rowachol kapsul in sicer po potrebi, odvisno od težav oziroma simptomatike, do trikrat dnevno 1-2 kapsuli pol ure pred obrokom, z velikim kozarcem vode. Večjih odmerkov se ne priporoča, saj v večjih količinah triterpeni (mentol, pinen, cineol, menton,…) lahko povzročijo neprijetno spahovanje.
Lep pozdrav,
Lepo pozdravljeni!
Upoštevam vaš nasvet in jemljem Rowachol. Krči v trebuhu so manj intenzivni, v predelu želodca pa so še zmeraj zelo hudi. Zanima pa me naslednje. Napisal ste mi, da mi sedaj žolča primanjkuje. Ko se oglasim pri mojem zdravniku, pa tudi gastroenterolog mi je povedal, da mi sedaj žolčna kislina, zateka v želodec in da ga to draži. Ali je to zato ker jo je preveč (moje laično sklepanje). In zakaj se ti krči pojavljajo pred oddvajanjem blata? Rada bi se rešila teh težav a ne vem kako.
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Spoštovani!
Žolčnik ali žolčni mehur je votli organ, v katerem se skladišči v jetrih nastajajoč žolč. Žolč je v črevesju pomemben za prebavo maščob. V kolikor se zaužije obrok, ki vsebuje maščobe se žolč preko žolčevoda iz žolčnika izliva v dvanajstnik – ta proces je hiter in zadosten. V primeru, da je žolčnik odstranjen pa tega skladišča ni. Takšen človek je prepuščen zgolj sprotni tvorbi žolča v jetrih, kar pa je relativno počasen proces. Zato se pri bolniku ob zaužitju obroka, ki vsebujejo maščobe pojavljajo prebavne težave v črevesju. V tem primeru se svetuje uživanje Rowachola, ki spodbuja izločanje žolča, da je le-to hitrejše in poteka v večjem obsegu.
Res pa je, da se pri bolnikih z odstranjenim žolčnikom, sedaj ta izločeni žolč nima kje skladiščiti. Dejansko imajo bolniki po odstranitvi žolčnika pogosto težave zaradi prostega odtekanja žolča in žolčnih kislin v prebavila, kar ima lahko za posledico driske, bolečine, napihnjenost…, kot ste napisala. Ne pojavlja pa se to pri vseh bolnikih.
Na žalost torej drži oboje. Po eni strani vam žolča ob obroku primanjkuje, po drugi strani pa potem žolč in žolčne kisline prosto zatekajo v želodec, kjer vas dražijo. Svetujem vam, da nekoliko zmanjšate uporabo Rowachol kapsul – uporabljajte jih zgolj občasno, hkrati pa vam svetujem redno uporabo Iberogast kapljic – 20 kapljic 3 krat dnevno najmanj 2 meseca. Še naprej se držite stroge diete.
Lep pozdrav,