OH, te težave
Ima 35 let in že več let težave na spolovilu , zadnje čase pa tudi okoli zadnjika. Pred leti so mi naredili odščip kože na spolovilu in diagnoza je bila Lihen sclerosis at atropicus.
Ves teh 5 let od postavitve diagnoze sem občasno uporabljala mazila : Advantan, Elocom , Kuterid. Ker ta zdravila kožo tanjšajo mi je dermatolog predpisal neko novo mazilo Protopic.
Sedaj ga uporabljam že 3 mesece 2x dnevno in stanje se je kar izboljšalo, tudi koža na spolovilu ni več tako groba, rdečina je izginila. Ostale so samo bele lise na predelu zadnjika .
Ob zadnji kontroli mi je dermatolog dejal ,da naj sedaj s Protopicom nadaljujem sedaj še 4 mesece 1x dnevno, nato pa kontrola.
Zanima me ali je to zdravilo varno uporabljati neprekinjeno tako dolgo, kajti moja splošna zdravnica me je opozorila,da to zdravilo ni tako nedolžno, saj lahko njegova uporaba povzroča raka. Rekla je , da se naj nebi uporabljal za bolezni, ki so že tako nagnjene ,da se iz njih lahko razvije rak.
Drugače se zdravim v KC Maribor .
pozdrav
Spoštovani,
domneve o povezavi tega mazila in raka so bile s študijami ovržene. Zdravilo uporabljajte, kot vam je svetoval dermatolog.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
hvala vam za tale odgovor.V listku ,ki je priložen zdravilu Protopic sem prebrala ,da se naj mazilo uporablja največ 6 tednov brez pavze.Potem pa se priporoča le občasna uporaba 2 x tedensko.
Skrbi me ali lahko pride do kakšnih stranskih učinkov , ker uporabljam protopic že 3 mesece 2x dnevno, sedaj pa še 4 mesece 1x dnevno ? Očitno to ni običajno zdravljneje, in tisto ,ko se omenja rak kože in melanomi me kar malo skrbi.
Osebna zdravnica je tudi omenjala neko združenje dermatologov v Veliki Britaniji, ki to zdravilo prepovedujejo , čež ,da je na črni listi za bolezen lihen,ki že sama lahko povzroča raka. Ali kaj vete o tem?
Sedaj sem malo zbegana.
Spoštovani,
lihen sklerozus na sluznici spolovila je v nekaterih primerih povezan z razvojem raka na koži, nikakor pa ne vedno. Pri kožnem raku gre (ob lihnu) večinoma za skvamoznocelični karcinom, ki je – tudi če se že razvije – običajno odlično ozdravljiv z enostavnim izrezanjem. Poleg tega so pacientke z lihnom ponavadi pod redno zdravniško kontrolo, tako da se morebitni tumor odkrije v zgodnji fazi, ko je še majhen.
Pri dolgotrajni (večletni) uporabi Protopica pri lihnu sklerozusu je res v strokovni literaturi nekaj poročil o pojavu raka, vendar to ne pomeni, da se je rak razvil zaradi protopica, lahko da se je zaradi lihna in bi se razvil s protopicom ali brez njega. Britanske smernice nimajo protopica na nobeni “črni listi” pri lihnu, pač pa ga priporočajo kot zdravilo drugega izbora (zdravilo prvega izbora so kortikosteroidi), svetujejo tudi “pozornost” glede povezave z rakom pri dolgotrajni terapiji, tako kot je pač običajno pri zdravilih, pri katerih nimamo dolgoročnih študij varnosti. Pri Protopicu jih namreč ne more biti, saj še ni dovolj dolgo na tržišču, da bi vedeli, kaj bo s pacientkami po 30 ali več letih. Skratka, v zvezi s tem zdravilom ni nič takega, kar bi ob zdravi klinični presoji kazalo na neko resnejšo nevarnost za bolnike.
Večja grožnja kot neko neopredeljeno in skrajno majhno, če sploh kakšno, tveganje (načeloma obvladljivega) površinskega raka kože ob uporabi terapije ali ob sami bolezni se meni zdi neobvladan lihen sklerozus na spolovilu, ki pa res življenje pacientke lahko spremeni v nočno moro. Tako da če vam terapija pomaga, jo uporabljajte naprej po navodilu zdravnika; postopoma jo boste tako ali tako ukinili.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
začetne spremembe se običajno pojavijo kot rdeča ali rožnata lisa, ki se počasi (več tednov, mesecev) povečuje in ne izgine. Lahko je nekoliko bolj hrapava od okolice, lahko je v obliki razjede ali kraste, ki se več mesecev ne zaceli. Primere si lahko ogledate tudi na internetu, če npr. v iskalnik Google/slike vtipkate “vulva carcinoma”, “vulva cancer” ipd.
Lep pozdrav,