Najdi forum

oh ta zelenjava

Pozdravljeni,
naš 6 mesečnik je pred kakšne pol meseca začel odkrivati svet goste hrane. Uspešno smo do sedaj nadomestili dopoldanski mlečni obrok, tako da dobiva sadje in ponavadi vse zelo rad poje. Druga pesem je pa pri zelenjavi. Vanj ne spravim več kot 2-3 žlice, pa še to skoraj bruha zraven. Pomagajte mi z nasveti in recepti…kako ga prepričati, da bo jedel? Tudi ust ne odpre, tako da ni variante da ga zamotim. Problem je, ker potem tud mleka noče pit in se mi zdi, da zdej odkar sva začela z gosto hrano, precej manj poje. Kakšen receptek, ki je močno navdušil vaše malčke bodobrodošel.
Hvala.

Jaz ga ne bi silila. Bodi srečna, da je vsaj sadne stvari. Osebno mislim, da gre za to, da je sadje bolj sladko in tvoje dete je pač sladkosned. Počakaj kakšen teden in znova poskusi, dopoldne pa mu dajaj manj sladko sadje (ne banan). Pa srečno pri gurmanskih užitkih.

Bo že začel tudi to jest. Slej ko prej, samo silit ne, ker pol pa sigurno ne bo hotu jest.

tinca, kaj mu od sadja daješ? tud jaz sem svoji pupi začela dajat sadje, do sedaj le banane in jabolke, danes sem skuhala cvetačo, pa zadnjič korenček in se je samo kremžila. tako je bilo tudi s starejšo. večinoma je jedla le sadje, ne vem, če mi je do enega leta pojedla kakšen cel normalen obrok.

naša pupa pa je od zelenjave samo krompir,ob ostali zelenjavi pa se samo kremzi in meče ven . Naj še povem da je pri šestih mesecih jedla vso zelenjavo, ni bilo važno kaj sem ji dala, nato pa naenkrat konec luštnega.Poje pa ogromno sadja.

simona

Jaz sem vedno začela z zelenjavo, ravno zato, da se, preden “okusi sladkosti” sadja, navadi na zelenjavne okuse. Jedli smo korenje, krompir, kolerabo, bučke in buče preden smo poskusili prvo sadje.
Poskusi otroka postopno pripeljat do zelenjave preko kombiniranih kašic in s pomočjo bolj sladke zelenjave. Korenček lahko kombiniraš s sadjem, pa koleraba (podzemna) ima tudi bolj sladkast okus, krompir je dokaj “nevtralen”… Počasi bo pa šlo. Morda pa poskusi zelenjavo rahlo osoliti – mogoče bo šlo lažje dol. Ali pa zelenjavno kašico podaljšaj z rižolinom – dodaj malo prekuhane vode in malo rižolina, da se zgosti (pazi, rabiš “navaden” rižolino, ne kakšno varianto, ki je kombinirana recimo z banano ;)). Rižolino bo “ublažil” okus zelenjave, ki zna biti za dojenčka precej divji, ker imajo bolj razvit okus kot kasneje odrasli.

New Report

Close