oh, ta ščitnica
Najprej bi prav lepo pozdravila pobudnika ustanovitelja tega foruma – žleze, še posebaj težave z žlezo ščitnico in seveda sodelovanje zdravnika.
Decembra 2003 sem bila na terapiji z radio jodom (že 4 leta hiper…), sedaj po prvi kontroli v Ljubljani še vedno hipertireotična, povečan tudi TSI, in sicer čez 120, tudi izločanje ostalih ščitničnih hormonov je povečano – razen TSH 0,000… Po zdravničinem nasvetu sem začela jemati 1 tableto Athyrazol, vendar pa so se mi začele pojavljati različne težave (vsak dan me boli glava, pojavljajo se mi mišični krči po celem telesu – skoraj vsak dan, mišice mi občasno trzajo – večno sem utrujena, zaspana (ne morem in ne morem se naspati) četudi spim 10 in več ur se prebujam utrujena, bolijo me sklepi, kosti itd… ) Naj povem, da takšnih težav pred radio jodom nisem imela. Zato sem pri svojem osebnem zdravniku opravila vmesno kontrolo ščitničnih hormonov, (ker sem sumila, da mi pa sedaj dela ščitnica premalo), izvid pa pravi:
TSH 29,00
T3 5,00
Ker imam kontrolo v Ljubljani konec meseca, vas prosim, da mi razložite, kaj pomeni sedaj to povečanje TSH (do sedaj je bil TSH 0,000…)
Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Spoštovani!
Vaše težave in tudi izvid TSH kažejo, da vam sedaj ščitnica deluje premalo (hipotiroza). Po zdravljenju z radioaktivnim jodom se delovanje ščitnice iz prevelikega ( TSH nizek ali nemerljiv in zvišana FT4 in FT3), zelo pogosto spremeni v premajhno ( TSH visok, nizka FT4 in FT3). Sprememba se navadno pojavi v prvih 3 do 6 mesecih po zdravljenju. V vašem primeru priporočam, da prenehate z jemanjem Athyrazola in se oglasite na predhodni pregled v Ambulanto za bolezni ščitnice, Poliklinika Njegoševa 4 Ljubljana, kjer ste radioaktivni jod verjetno tudi prejeli.
Lep pozdrav!
Najlepše hvala g. doktor Pirnat za vaš res hiter odgovor. Res sem prejela radio jod pri vas v Ljubljani (klinika za nuklearno medicino), na preglede pa hodim na polikliniko.
Moram vam povedati, da sem na redni pregled naročena 19.3., ali mislite, da bi morala glede na rezultate tega izvida iti na pregled že prej? ali lahko počakam na ta datum, ko sem naročena?, ker sem iz kar oddaljenega kraja SV Slovenije?
Še enkrat hvala za vaš odgovor