OH TA MIRENA
Stara sem 49 let in pred dvema mesecema sem dala odstranit mireno, s katero imam dobre izkušnje. Rodila sem dva otroka in nimam nobenih težav. Zdaj nimam nobene zaščite in tudi menstruacije že od avgusta lani nimam. Zanima me ali še lahko zanosim (česar si več ne želim). Odnose imam še kar redno in šele zdaj me je postalo strah, da lahko pride do zanositve.
Hvala za odgovor
Pozdravjeni
Star sem 40 let in sem si lani meseca aprila dala vstavit morejo.Po vstavitvi sem imela
kar dolgo krvavitve skoraj cel mesec,potem se je umirili vse do tega leta meseca januarja ko sem imela redni
ciklus na 28 dni.Zdaj me pa skrbi,ker krvavim že 10 dni. Kakšni dan skoraj nič drugi dan pa spet močno.
Pa me zanima kaj narediti?Rodila sem dvakrat pri starosti 34let in 37let
Pozdravljeni,
decembra se mi zaključuje 2.cikel mirene . Teh deset let sem popolnoma brez menstruacije. Imam pa vedno občutek napihnjenosti, čeprav se navzven ne vidi. Pri odnosih me včasih zaboli – zbode v maternici. Imam pa nihanja v počutju. včasih sem kot stroj, včasih jokava in razdražljiva.
Imam 43. let (dva otroka) in sedaj sem ped dilemo, ali naj nadaljujem z mireno, ali naj se odločim za sterilizacijo. Skrbi me prihajajoča menopavza. Mama je prišla v menopavzo takoj po 40. letu in je imela kar velike težave. Ali Mirena omili težave menopavze, oz. kako sploh veš da si v menopavzi. Kako vpliva sterilizacija na vstop v menopavzo?
Ali je možno, da vpliva mirena na zmanjšano poželenje, ali pride to z leti?
Ali je kje na primorskem kakšna ambulanta, kjer bi se lahko o teh zadevah pogovorila s strokovno osebo? (razen osebnega ginekologa)
Hvala za odgovor
Tinka
Pozdravljeni!
Sterilizacija je trajna, ireverzbilna kontracepcijska metoda, ki nima nobenega vpliva na menstrualni ciklus. Mirena je dolgo trajajoča hormonska kontracepcijska metoda, ki deluje predvsem lokalno v maternici, del hormonov, ki se izloča iz materničnega vložka, pa zaide tudi v krvni obtok in telo ter tako lahko povzroča neugodnosti, ki jih navajate. Tudi zmanjšanje libida je možno, po drugi strani pa bi do njega lahko prišlo tudi, če Mirene ne bi uporabljali.
Težave v meni imajo mnoge ženske, a težave so različne, saj vsak ženska drugače reagira na menopavzo in zato so obravnave individualne. Menopavza, torej zadnja menstruacija zaradi prenehanja delovanja jajčnikov, je sicer markanten dogodek v tem življenjskem obdobju, a so leta pred menopavzo prav tako pomembna, če ne še bolj. Večina težav je povezanih s pomanjkanjem estrogena, tega pa v Mireni ni, zato se lahko ob sočasni uporabi Mirene tudi dodajajo, ti. hormonsko nadomestno zdravljenje (HNZ). NHZ je seveda na voljo tudi ženskam, ki ne uporabljajo nobene kontracepcije.
Vse, kar sem napisal, vam lahko razloži vaš ginekolog, le čas si mora vzeti, vi si ga pa morate izboriti, gre za vas in vaše počutje. Na Primorskem ne poznam ginekologov. Predlagam, da vaša vprašanja in pomisleke zastavite tudi na sosednjem forumu ABC ginekologije in porodništva, kjer odgovarja ginekolog mag. Stanko Pušenjak in tako pridobite dodatno mnenje.
Matjaž
Pozdravljeni!
Ne vem, kje ste dobili informacijo, da se Mirena vstavi eno leto po CR. Proizvajalec predlaga po 10 – 12 tednih po CR, a za ta predlog ne vidim posebnega razloga, rana se namreč zaceli v 6 tednih, večina ginekologov jo vstavi takrat. V ZDA jo nekateri ginekologi vstavljajo celo med samim CR!
Matjaž