OGTT 6 mesecev po porodu
Pozdravljeni,
V nosečnosti so mi diagnosticirali nosečniško sladkorno, ki sem jo uspešno regulirala s prehrano in gibanjem. 6 mesecev po porodu sem opravila 2 urni OGTT s 75 g glukoze. Vrednosti testa so bile naslednje:
tešče: 5,0 mmol/l
120 min: 3.2 mmol/l
Prosila bi za razlago omenjenih vredosti. Hvala.
Pozdravljeni,
vrednost na tešče je povsem normalna, 2 uri po obremenitvi pa je nekoliko nizka. Predvidevam, da mi zato tudi pišete. V OGTT popijete sladko tekočino, ki stimulira vašo trebušno slinavko k sprostitvi inzulina, z namenom, da bi se v organizmu ponovno vzpostavil normalni krvni sladkor. Pri določenih osebah je inzulina glede na popito glukozo nekoliko preveč in krvni sladkor pade bolj, kot bi pričakovali. Zakaj do tega pride pri določenih osebah, vam ne znam razložiti. Gre za neko vrsto hiperodzivnosti trebušne slinavke, ki lahko napoveduje tudi kasnejši nastanek motene tolerance za glukozo ali sladkorne bolezni. Ni pa nujno. Kot ženska, ki ste imela nosečnostno sladkorno bolezen, ste bolj ogrožena za nastanek sladkorne bolezni tipa 2, zato vsako leto prosite osebnega zdravnika, da vam določi krvni sladkor na tešče.
Najboljša preventiva pred nastankom sladkorne bolezni je zdrav življenjski slog. to se pravi, da skrbite za zdravo prehrano, redno telesno dejavnost, telesno težo, da se znate sprostiti in veseliti ter da uživate življenje.
Pa lepo se imejte
Forum je zaprt za komentiranje.