ogrevanje pasje ute
Si pa res butasta, kljukca. Koliko časa na dan bom delala, si sama določim, razen, če me rok za oddajo ne priganja. Prevedi sama eno A4 stran besedila iz slovenščine v nemščino ali francoščino v medicinski ali pravni terminologiji. Me zanima, kako ti bo šlo. Sicer pa 8 jurjev honorarja za tako stran ni malo. Zato mi tudi ni treba več kot toliko prevest. Raje dirjam s psom po gozdu, sem s prijatelji, visim na telefonu ali internetu… skratka: imam se fajn. Kadar pa berem tvoje inteligentne poste, se pa še nakrohotam.
Jp, balkon imam poln pirovskih flaš in pločevink, zato se moja ljuba mučena psa preležavata po sedežni. Pišuka, da me ne bo zdaj kdo prijavil zaradi mučenja…
Prosim, ne, saj bom, obljubim, spila vso pivo in bom morda potem dovolj zadeta, da bom pse zaprla na balkon :-))))))))))))))))
Grem se ga napit :-))))))))))))))
Lp, Yo
Pozdravljeni,
redno prebiram tale forum in najdem ogromno pametnih nasvetov. Predvsem od Yo, Primavere, Nanook, poleg njih pa se od mnogih drugih, ki skrbijo za svoje in zelo pogosto tudi se za tuje/zanemarjene/zapuscene zivali. Vecinoma samo berem in se ucim o ravnanju z zivalmi, o odnosu do njih, o pomoci. O svoji zivalci sem se takole ze ogromno naucila, spoznala pa tudi, da so bila marsikatera moja prepricanja potrebna temeljitega pretresanja. Tako je to – se pac vsi ucimo. Pred casom sem se oglasila, ker se mi je zdelo, da je vcasih nivo komunikacije malce slab (v stilu tistega fantka, ki od rojstva ni spregovoril besede, ko je bil pa star pet let, je rekel, da je juha vroca – potem je razlozil, da do zdaj pa ni imel pripomb, ker je bilo vse v redu :-))))
Nobene od forumovk ne poznam osebno, le po prispevkih. In vidim, da so skrbne, imajo ogromno znanja, ki poleg tega se vsak dan hitro raste, in da ljudje cenimo, kar nam svetujejo. Vcasih se drzijo za glavo, ko vidijo, da je okrog njih veliko pomanjkanje osnovnega razumevanja zivalskega sveta; tako zagori kaksna debata, v kateri ne manjka medsebojnega obstreljevanja 🙂 in so zivali kar naenkrat v drugem planu. Moja pripomba je takrat letela prav na to, ker se mi je zdelo, da si tudi tisti, ki v nevednosti ali zaradi drugacnih stalisc, ki jih imajo do zivali, kaj vprasajo na tem forumu, zasluzijo spostovanje. In zdi se mi, da se je v zadnjem casu kar precej spremenilo na bolje – zato se enkrat: temu forumu VSA POHVALA.
Vendar velja tudi obratno – spostovanje si zasluzijo tudi tisti, ki odgovarjajo, draga anuska. Prispelo je cel kup prijaznih odgovorov, Rumba, Jana&B, mess in druge so svetovale po najboljsih moceh. V zahvalo so dobile zmerljivke v stilu sporocila, ki se zacne z “In ve, tako globoko razumne zenske” – ne bom citirala, saj si ponavljanja to ne zasluzi. Po tem sporocilu pa ste jih napisali se kar nekaj v tem slogu; odprli ste celo posebno temo, ki naj bi druge odvrnila od sprasevanja tu. Se vam ne zdi, da ljudi malce podcenjujete? Vsak ima pravico in odgovornost, da sam presodi, kako in kaj, in je pri tem to sposoben storiti brez “vodstva” vasih zaljivih opazk.
Se dobro, da ljudje tule gor premorejo veliko humorja in so vse skupaj obrnili na salo. Ampak tako se ne dela. Na najnižji možni osebni ravni nekoga napadati zato, ker je hotel pomagati? Pri tem pa ljudi sploh ne poznate niti si niste vzeli casa, da bi prebrali njihova ostala sporocila in vsaj na ta nacin spoznali, kaj delajo v svojih resnicnih zivljenjih? Ce se dva ne strinjata, to ni nic taksnega, dokler sta v svojih argumentih spostljiva in dokler oba pokazeta razumevanje za stalisca drugega. Glede na to, da imate psa, pa bi morda lahko malo razmislili o tem, ali o njem veste dovolj, ali pa bi vam morda koristila se kaka izkusnja vec. Morda bi se lahko tudi vprasali, ali bi si kako prepricanje v zvezi z domacimi zivalmi zasluzilo bolj poglobljen razmislek. Pri tem ne pozabite, da nekateri odgovori niso problematizirali vasega prepricanja, ampak so ga vzeli za golo dejstvo in vam skusali podati nekaj idej za ogrevanje ute. Torej so spostovali to, da imate drugacno mnenje.
Ce pa so vam nekateri napisali, da se z vasim izkljucevanjem psa iz druzinskega zivljenja ne strinjajo, in ce vi trdno stojite pri svojem, jih ni treba zaliti. Na vasem mestu bi se vprasala, zakaj ste dobili taksne odgovore? Morda zato, ker vase razmisljanje temelji na izkljucevanju, ljudje pa vam skusajo dopovedati, da to ni potrebno? V vsakem primeru bi na vasem mestu razmislila, ne pa zalila. Zaljivke povedo vec o vas kot o tistem, ki ga zalite. Ce se po temeljitem premisleku se vedno ne bi strinjala, bi se zahvalila za odgovore.
Lepo ste napisali ze sami, anuska, v prvem sporocilu: pes cvili, ker veliko lezi in ker mu je na balkonu dolgcas. Mislim, da ga bolj kot mraz muci to, da vas pogresa. Nekaj mi ni jasno – na balkonu mora biti zato, ker imate majhno puncko? Poznam veliko druzin, kjer so otroci od prvega dne odrascali med zivalmi, ki so bile z njimi skupaj v hisi ali v stanovanju. Taki otroci razvijejo pozitiven odnos do zivali, poleg tega pa razvijejo tudi manj alergij, saj so z zivalmi nenehno v stiku. Ob tem razvijajo tudi obcutek ljubezni, socutja in odogvornosti. Razumem vas, da postavljate dojencico na prvo mesto in to verjetno razume vsak. Vendar postavljanje na prvo mesto se ne pomeni, da mora biti kdorkoli, ki je clan druzine (in to pes je, ne glede na to, ali to zelite ali ne), zato izkljucen. Obstaja veliko nacinov, kako ob dojencku na prvem mestu poskrbeti tudi za tiste, ki trenutno nimajo vecine vase pozornosti. Prepoved zivljenja z vami ni eden od teh nacinov – pes vam tudi sam sporoca, da ob tem trpi. Mislim, da ogret pesjak tega ne bo spremenil, saj pes cuti odrinjenost. Vasa dojencica vam tega se ne kaze, ampak naucila se bo, da v druzini ni dovolj topline za vse. Kar vam skusajo sporociti vsi, ki so vam odgovorili, je to, da je v zivljenju bolje vkljucevati kot izkljucevati; toplina, ki jo cuti vsak “vkljuceni”, ima namrec to lastnost, da se rada “mnozi” 🙂 Tudi pes, ki cuti, da ga “njegovi” ljudje sprejemajo, k njej veliko prispeva; zagrenjen starcek na balkonu pa to prav gotovo tezje pocne.
Moje mnenje je, da obstaja velika moznost, da bi se po temeljitem premisleku vase vprasanje lahko glasilo drugace. Na vprasanje “ali ima kdo izkusnje z dojenckom in psi, ki zivijo skupaj v stanovanju?” bi gotovo dobili mnogo koristnih nasvetov. Ce vas skrbi se kaj drugega, bi npr. lahko povprasali se kaj takega: “Poleg tega pes pusca veliko dlak – kako naj to odpravimo?”
Premislite. Zimski mraz je lahko odpraviti, mraza v pasjem ali pa v cloveskem srcku pa ne.
Poleg tega razmislite se o temle: vsi tisti, ki po vasih besedah ‘visimo’ na internetu, to delamo zato, da si izmenjujemo izkusnje in da bo zivalcam bolje. Poleg tega, da skrbimo za lastne druzine, ki vkljucujejo tako otroke kot zivalske clane, delamo, se izobrazujemo in podobno, pogosto pogledamo tudi na internet, da vidimo, kaj pravijo drugi, ki imajo tudi zivali. In nase druzine zaradi tega niso nic zanemarjane – prav nasprotno. Ob tem pogosto poskrbimo tudi za zivali, ki niso nase – tako da jih resimo s ceste ali pa tako, da komu kaj svetujemo. In vidite, tudi za vaso smo si vzeli cas. Vprasanje je, ce ste si vi sposobni vzeti cas – ali pa ga locujete na cas za tiste, ki so trenutno pomembni, in na cas za tiste, ki ne stejejo veliko? Upam le, da se ne boste kdaj tudi sami znasli na tisti strani, ki ne steje prav veliko.
Lepo vas pozdravljam in vam zelim se veliko uzitkov pri vkljucevanju svojega ostarelega prijatelja v vas cloveski trop.
LP Mala
Oj,
me veseli, da sem po obdobju “klobasanja” prebrala nek splošen odgovor. Pohvalno. In vendar trdim – še vedno: oboja mnenja so dovoljena. In če nekdo napiše da mamico z dojenčkom daje poporodna depresija ker mora kužek stanovati na balkonu, da je zaradi tega ga. slab človek, lepo prosim….
Sem napisala nekaj takih “podpasnih”, ampak ne želim nikoga obtoževati. Ko je bil moj otrok dojenček nisem imela časa za živalce, se enostavno ni izšlo. Smo imeli zahtevnega dojenčka. In prepričana sem, da če bi mi takrat kdo napisal, da mora zaradi moje “nesposobnosti” pes na balkon, bi mu zavila vrat. Osnovno vprašanje je bilo, kako poskrbeti za psa, da ga ne bo zeblo, vse ostale “provokacije”, da slabo skrbijo za kužka pa so neumestne. Veliko bolje bi bilo “svetovati” vključevanje psa počasi v stanovanje, kot pa še obsojanj. Taka so enostavno prehodna obdobja. Sama živali vključujem maksimalno v naše vsakodnevno bivanje; popoldan televizije ne vkljaplajmo in smo zunaj, s psom, mački, zajci, sosedovimi prašički, konji, kravami…. pa vendar ne dovolim vstopa živalim v stanovanje. In zato sem slab človek? Še vedno trdim da ne. Mnogi potem vseeno trdijo, da zanemarjam živali, ker njim njihov kužek drži glavo v naročje ko gledajo televizijo moj pa ne, pa vendar jaz ne gledam televizije in zato naša princesa nima šanse na tak “privileg”, čas televizije izkoristimo za gibanje. Ne obsojam lastnikov živali, da ves dan “čepijo” z živalmi na 50 kvadratih bivalne površine, vendar naj me le ti ne obsojajo, ker ne pustim živali v hišo. Aja, odgovor zakaj jih ne: pred kratkim smo v celoti renovirali hišo, vložili kar nekaj denarja in dela; že talne obloge (tapisoni) so stali malo premoženje (ja, za moje razmere) in ne želim biti suženj svoje hiše ter non stop pobirati fini prah, ki ga princesa prinese na tačkah. In da princeso vlačimo vsepovsod poleg je tudi poglavje za sebe, neglede, ali gremo v hribe, ali se odpravimo na morje, ali gremo samo na kratek izlet. In da smo pred 2 letoma kupili stari karavn, da princesa udobneje potuje, tudi to zgleda “slabo”; če bi pa bi princesa lahko bila z nami v hiši bi bili verjetno idealni lastniki. Ne. Mi imamo prav tako kot kot jih imate vi in anuska in yo in primavera in…. svoje reglce in živimo po njih.
In za vsakim dežjem posije sonce… in čakam na novo kritiko :o))
Hm, očitno kritike primerjaš s soncem, kar pravzaprav dokazuje, da delujejo pozitivno. Veš kaj me moti ? To, da svojo psico imenuješ “princesa”. Nekako cinično mi deluje. Kot bi ti bilo vse v zvezi s psom odveč in kot da mu očitaš, ker se lahko vozi v avtu in sme biti v vaši družbi na dvorišču, kar je še vedno super v primerjavi s tistim bivakiranjem na balkonu. In preveč cene pripisuješ vsem tem tapisomom, sterilnemu stanovanju itd. Tapisomi so zgolj potrošni material. če ga pes malo uniči (česar pa ne naredi , če je sprehojen!) , se zato še ne bo svet podrl. Če pa želiš kljub psu sterilno stanovanje pa si lahko 1-2x tedensko najameš gospodinjsko pomočnico za 1500 sit /uro in ti pride počistit. Meni se zdi pospravljanje in čiščenje izguba časa in energije. Bolj pametno se mi zdi, ta čas porabiti z otroci in psi na kakem skupnem izletu v naravo. Seveda pa ne razumet, da sem ljubitelj umazanije-pri nas je vedno pospravljeno in pomito, kljub psom v stanovanju. Trapast pa se mi zdi izgovor, da psi ne morejo biti notri zato, ker tako umažejo, še sploh, če je v hiši otrok.
Mala, na tale roman lahko rečem sam Aleluja:)
Imam samo eno majčkeno pipombico na stavek “Vendar postavljanje na prvo mesto se ne pomeni, da mora biti kdorkoli, ki je clan druzine (in to pes je, ne glede na to, ali to zelite ali ne), zato izkljucen”
Jah mislim, da smo zadevo že obdelali, za nekatere je res, da so psi člani družine,za druge so samo simbol, ki se sprehaja po vrtu pred hišo in se razkazuje sosedom;)
LP nina
…ja in za nekater je kanta za odpadke od kosil in čuvaj na metrski verigi !!
Pa kaj, važno, da so naše hiše znotraj sterilne, brez pasjih dlak in da ne trošimo denarja za hrano in nam ga več ostaja za urejanje okolice (beri: vrtni palčki, kičaste balkonske ograje in strahotno grde rumene in vseh barv polne fasade. Tudi to je slovenski čut za estetiko…)
Ja, Rumba, kar razpisalo se mi je 🙂 Sem si vzela čas 🙂 Ma drugače pa … Zdi se mi, da je zavest o tem, kaj pomeni imeti žival, še vedno precej nizka. Ne vem, no… Pogrešam kakšno stalno osveščanje in izobraževanje ljudi, takole npr. že od vrtca dalje, pa prek OŠ in potem naprej … Kakšna ura na mesec predavanja o tem, kako se skrbi za tiste živali, ki jih imajo otroci (seveda pa tudi odrasli, samo kaj, ko enih, ki so že odrasli, to ne zanima, ker imajo itak že izdelano mnenje in ga ne bodo spreminjali) vsak dan ob sebi, kakšen izlet v Gmajnice, k veterinarju, pogovori o svojih živalih itd. Pa bi bilo stanje v desetih letih morda boljše. Pa ne gre samo za dileme pes na balkonu ali ne.
Pa LP
Mala
Primavera;-)) Res je, ampak kaj hočemo, če je vse drugo bolj važno kot pa iskreno prijateljstvo a ne? Bolj važno je, da sosedje vidijo, da imamo nvo avto, da smo zamenjali okna, streho, …
Meni pa je bolj pomembno, da vzpostavim z ivaljo novo prijatlejstvo, da se zvečer skupaj valjamo po postelji, da se stiskamo,ko gledamo televizijo, da skupaj presajamo rožice in prekopavamo vrt. Ampak psa sta zunaj ko sem zunaj jaz, ko sem noter sta z mano in zgleda da jima tako ustreza.
Mala… na žalost je tako, da smo slovenčki še kakšnih 10 let predaleč nazaj, da bi bile takšne akcije izvedjive. V šolo in vrtec z psom ne smeš, ker se starši ne strinjajo (dobiti morša od vsakega starša posebaj dovoljenje… in sigurno se najde tak, ki tega ne odobrava!), torej praktičnega stika z štirinožci v vrtcu in šoli ni. Ok nekaj je z hrčki mogoče in zlatimi ribicami, če imajo otroci srečo. Enkrat jih mogoče peljejo v živalski vrt… da bi jim pokazali kako se z psi ravna, kako z mačkami, kako jih pravilno nahranijo, pobožajo, kako se jim približajo, kako za njimi lastniki počistijo kakce, kako jih šolamo, …. samo sanjam lahko, da bi enkrat tako izobraževanje postalo resnišnost, pa čeprav se mi zdi, da bi uživali otroci, starši, vzgojiteljice in štirinožci. Pa kot ugotovljamo iz dneva v dan, bi najprej vsi rabili predelati Evolucijo psa in njegov bivalni prostor;))
LP nina
Hej Yo ker sva midve zgleda totalno nenormalni, se lahko jutri dobiva v Polju pri tisti oranžni stavbi, pa mogoče naju celo sprejmejo na zaprti oddelek, ker sva itak nori, da imava pse za družinske člane;))
Psi bojo pa… dobili nove lastnike, upam, da na kakšnem ogrevanem balkonu;))
LP nina
Aja, odgovor zakaj jih ne: pred kratkim smo v celoti renovirali hišo, vložili kar nekaj denarja in dela; že talne obloge (tapisoni) so stali malo premoženje (ja, za moje razmere) in ne želim biti suženj svoje hiše ter non stop pobirati fini prah, ki ga princesa prinese na tačkah.
Mislim tole je pa hudo.
Jaz imam dva meseca popolnoma novo stanovanje z novim parketom, ki se mi zdi je bil precej dražji od tapisona, kar sicer nima veze, pa vseeno – moja 36 kilska mrcinca je z mano notri, PRASKA parket, ki je stal cca 400.000 sit, tace ji sicer v predprostoru že grobo očistim preden greva v kopalnico, ampak ojoj groza, do kopalnice imam malo manj kot meter parketa. Hja, verjetno psici med blazinicami tudi ostane kakšen fini prah, ki prav tako na dolgi rok lahko poškoduje parket, pa je psica še vedno Z MANO V HIŠI! Pa moja psica ima tudi dlako, nimam perujčka, kot Yo recimo (Yo sorry ker sem te dala za primer) in te dlake se najdejo tudi na tleh pa na Shivinem fotelju – JA, psica ima svoj fotelj, kot tudi dve mački – vsaka svojega, vse skupaj v utilitiju, v dnevni sobi imajo svoje prostore in ne grejo na našo sedežno ali naš fotelj…jap, tudi to se jih da naučiti, pa sploh ni potrebno veliko, če živijo s tabo notri.
Jap, tudi na postelji smo se že valjali, in ne samo jaz in psica, tudi dve mački poleg…. in veste kaj? GA NI LEPŠEGA OBČUTKA KOT JE TAKRAT, KO IMAŠ SVOJE NAJBOLJŠE PRIJATELJČKE OB SEBI(zame živali to so, ne znajo biti tako žleht kot ljudje), KO VIDIŠ KAKO SREČNI SO KO SO OB TEBI, KO SE TI MEDTEM KO PIŠEM NA PC MUCA ULEŽE V NAROČJE, KO TO OPAZI PSICA IN SE LJUBOSUMNO RINE V NAROČJE Z DRUGE STRANI, KO SE ZJUTRAJ S PRAVIM PASJIM POLJUBČKOM ZBUDIŠ IN SE STOKRAT ZAHVALIŠ BOGU IN ŠE KOMU DA IMAŠ NEKOGA, S KATERIM GREŠ NAVSEZGODAJ NA SVEŽ ZRAK, KAR SICER NE VEM ČE BI TAKO VESTNO OPRAVLJALA ITD ITD… Človek bi lahko še našteval, pa se bojim da je uzalud.
Zato Yo, Ninci, če se bosta dobili pred rumeno stavbo, povabita še mene. Ampak jaz bom šla s psico, tam baje razumejo kako pozitivno žival vpliva na človeka.
Lp vsem “mučiteljem” živali, ki jih silite na fotelje in postelje, Saška.
Ajajaj punce vidim, da nas je več, ker imam v “tarumeni” stavbi slučajno veze;-) nas lahko naročim na kakšno skupno terapijo :)) Samo povejte kdaj imate čas.
Madona pa ja ne dovolijo, da psi lahko ob terapiji ležijo ob lastniku? In to noter na toplem? Mogoče celo na fotelju? Groza!!
Aja še tole;) za vse, ki vas skrbi kakršno koli uničenje stanovanja. Midva sva v najemniškem stanovanju, pa se je punca odločila, da je treba stanovanje preurediti in je na hodiku vrgla ven topli pod, ja ni bog ve kaj, strošek je pa vseeno pa še stanovanje ni najino. Ampak topli pod bomo zamenjali in se ne bomo sekirali, tamala pa se je med preurejanjem stanovanja dodobra nazabavala.
p.s. dlak imamo kot “dreka” ampak smo za sesalec odšteli “mastne denarje” in nimamo z dlakami (pasjimi) in dlakcami (mačjimi) nikakršnih problemov več! Druga varianta pa je, da si človek umisli Perujca (a ne Yo?!:)))
LP nina
Yo že ve, zakaj ima perujca, ker ji nič ne umaže in ona gotovo VE, da njen otrok nebi mogel živeti skupaj z dlakavo pošastjo v stanovanju.
Ampak nečesa pri tej zadevi ne razumem: zadnjič sem brala neko raziskavo o tem, koliko Slovenk bi dovolilo domači živali (psu, mački) bivanje v stanovanju in dostop v vse prostore. Ne me spraševat o rezultatu, saj se je le sramotno velik odstotek Slovenk opredelil za “ne”. Ker naj bi psi in mački smrdeli. Ob tem se mi je utrnilo vprašanje, koliko taistih žensk vsak večer v stanovanju oz.spalnici prenaša smrdljivega , pijanega moža, glede na to, da so Slovenci narod alkoholikov. Kaj bolj smrdi, si lahko predstavljam, na srečo nimam izkušenj.
Primavera; psici je ime princesa. In tako ime ji je dal rejec. Pa smo ostali pri njem. Vem, da se imena pišejo z veliko, ampak je princesa v pravem pomenu besede, tako da je vseeno, ali pišem z veliko ali z malo. Na drugi strani pa sem že zgoraj napisala, da ne obsojaj, da ne dovolim psu v hišo, denarja za čistilke ne nameravam dajati, ker sem sam dovolj hitro fertig z delom poleg tega pa ne bi nobena naredila stvari kot jih jaz hočem. In niti približno nimam sterilnega stanovanja. Ampak za talno oblogo sem dala resnično 10 tisočakov za kvadratni meter in ne dovolim da mi hodi kdo notri po hiši obut. Basta.