Ogrevanje na klimo
Ogrevamo 220 kvadratnih metrov površine z dvema klimatskima napravama fujitsu 14 lbc nocria (inverter). V srednjem prostoru je v vsakem nadstropju svoja enota nastavljen na cca. 23 stopinj- med zimo non stop. Hiša ima 5 cm kombi plošče in pvc okna in temperatura tudi pri zunanjih -20 februarja letos ni padla pod 20 stopinj v ostalih prostorih. Poraba v mesecu februarju je bila 100 evrov elektrike-za obe klimi. Konec sezone skupno 400 evrov petrol dvotarifne elektrike samo za klime.
Žal ne vem primerjave med kurilcem, saj smo 2000l kurilca porabili pred zamenjavo oken in zmrzovali pri 18 – 19 stopinj v hiši. V poskusni fazi smo se sezono 2012 greli samo na eno klimo in električne radiatorje in pri starih lesenih oknih, nismo zmrznili, cca – 19. stopinj. Klime imajo dovolj zaloge gretja, vendar traja, da se segreje za stopinjo. Tako, da če potrebuješ stopinjo več, naviješ eno uro prej tudi pri -15.
Glede komforta je tako, da je zelo pomembno kam si klimo namestiš, tako glede postavitve zaradi pihanja, razporejanja zraka in odtoka kondenzov notranje in še posebej zunanje enote!! Saj je nekje pri – 5 zmrzovanja in odtaljevanja zunanje enote ter posledično ledu ogromno, ki ga moraš nekam dati.
Klima zraka v načinu gretja ne suši, ker je temperatura izpiha nižja kot pri radiatorjih (35C vs. 60C), niti ne dela vrtincev po prostorih in dviguje prahu, saj je zrak iz nje usmerjen direktno navzdol v enem prostoru. Niti ni velikih temperaturnih razlik in posledično velikega mešanja zraka med prostori, ko se vsi pregrejo. Klime lovijo prah na filter in ga je posledično manj oziroma se le ta nabira v maukah po tleh 🙂 Veliko jih ima tudi razne eko variante za dezinfekcijo filtra.
Slabosti klime so;
-da slišiš piš zraka v prostoru kjer obratuje, čeprav se ga navadiš in ravno tako zaspiš.
-da moraš imeti odprta vrata med prostori čez dan, da se segrejejo, ponoči lahko vrata spalnice zapreš, če spiš rad na hladnem
-da moraš odšteti veliko več za dobro, saj je velika razlika med dobrimi in slabimi proizvajalci
-da kazi zunanji izgled hiše
-da jo moraš čuvati/zavarovati pred strelo saj je elektronika inverterjev draga kot žafran
-da ti v primeru hlajenja lahko povzroči prehlad, če jo ne uporabljaš pravilno!
Skratka mi smo super zadovoljni, za 2 x 1250 € z montažo vred smo zmanjšali stroške ogrevanja za nekje 2/3 napram kurilcu. Po izračunih sodeč se nam trenutno ne izplačajo niti drva na stari predimenzionirani peči.
Še zadnji nasvet: izberite klime, ki so močnejše, kot jih potrebujete saj so zaradi večjih izmenjevalcev trpežnejše, tišje in bolj zanesljive. Še posebej so primerne tiste, ki so namensko za ogrevanje. Da jih dobite z 9.5% davkom, če jo kupite skupaj z montažo bi morali že vsi vedeti. So pa življenske dobe takih zadev nekje 10 let po proizvajalcih in v tem času zberite prihranke od klim, da si čez 10 let kupite napredno kurilno napravo. PA topel pozdrav
Tudi jaz sem zelo zadovoljna. letos se grejemo samo s klimo in mi to pihanje prav paše, imam ves čas občutek, da se zrak v stanovanju menja in filtrira. Res je specifika druga kot pri centralni kurjavi, ampak ne pritožujemo se sploh. Najlepše pa je, da nimam več napadov kihanja … s centralno kurjavo segreti prostori me dobesedno ubijejo. V glavnem, mi se vsi boljše počutimo. Pa še denarnica bo vesela. Res je investicija, ampak je meni je tako življenje veliko lepše in lažje, pa še lepo toplo.
Dober dan!
Ste imeli izkušenj z klime proizvajalca Mitsubishi ? Veliko pohval je prejetih, a i se mi zdi precej močan. Izkušnja dobrodošla. Hvala!
Dokazano je da infra panelno ogrevanje slabo vpliva na zdravje in počutje, zlasti pa na denarnico in rabo energije. Zato veliko bolj priporočam ogrevanje s toplotno črpalko (invertersko klimo). V tujini je velika rast tega ogrevanja. Pri nas pa še ljudje ne poznajo dovolj. Je bolj varčno od IR panelnega ogrevanja in veliko bolj učinkovito. Sploh pa ni škodljivega sevanja.
Mi smo se lani odločili za ogrevanje s klimo 82m2 stanovanja. Pred tem sem 1 mesec brskala o smiselnosti takšnega ogrevanja, proizvajalcih, energetskih razredih, namestitvi in seveda o razmerju cena/kvaliteta 😛 Po posvetu s strokovnjakom, smo se odločili za vgradnjo dveh 2,5 kW inverterskih naprav japonskega proizvajalca Hitachi (razmišljala sem tudi o Mitsubishiju in Daikinu) z energetskim razredom A++, ki so jih vgradili na dva skrajna konca stanovanja (hodnik in dnevna soba) zaradi boljše distribucije toplote. Klima ima tedenski timer, tako da imamo sprogramirano kot termostat. Ne glede na to, kaj sem prebrala in slišala, sem bila malo skeptična, ampak moram reči da sem zelo zadovoljna. Investicija je bila cca1600€. Račun za elektriko je res nekoliko višji kot prej, vendar smo na ogrevanju prišparali cca 650€ v eni sezoni! Tudi dnos monterjev je bil zelo profesionalen in za sabo so tudi počistili! Toplo priporočam, da se odločite za tako ogrevanje – super pa je tudi to, da lahko poleti ob vročinskih valih uživamo doma! Podjetje ki nam je svetovalo in montiralo najdete na https://www.klimatiziran.si za molje knjige obrazov pa https://www.facebook.com/klimatiziran.si
Kje ste pa kupili klimo?[/quote]
Vse smo uredili pri istem podjetju (glej zgoraj). Svetovali so nam, pri njih smo kupili klimatske naprave z montažo. Iskala sem ponudnika s celovito storitvijo. Bila sem namreč opozorjena, da je zelo pomembno, da se vse uredi pri enem podjetju. Prijatelji so namreč kupili klimo v nakupovalnem centru, poklicali so monterja s spiska, ki je bil priložen napravi, ko pa klima ni delovala kot bi morala, in to v času garancije!, so nastali resni problemi. Prodajalec se je zgovarjal na podjetje, ki je klimo zmontiralo, ti pa na prodajalca oz. napravo. Zadevo so na koncu sicer uredili, med tem pa so bili brez oz. s slabim gretjem 2 meseca, in izgubili nekaj živcev! V glavnem – če se pojavi težava v mojem primeru je inštalater in prodajalec ena in ista firma. Za enkrat sem zelo zadovoljna, lahko priporočam. Like za klimatiziran.si
pozdravljeni,
ogrevam 43 kvadratnih metrov stanovanja, povprečna izolacija hiše. Temperatura ob odsotnosti z doma 20 C, ko sem doma 23-24 C. Račun za elektriko je za 31 evrov večji,(december), meni se zdi to poceni, vi pa sami presodite. Števec popisujem vsak mesec,
klima- ethera e 12, panasonic
lp gigs
Ogrevamo s klimo dobro leto in ne gremo nazaj, prej smo ogrevali na plin in so bili stroški neprimerno večji. Grejemo pa samo takrat, ko smo doma, saj klima ogreje prostor zelo hitro v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi. Kvadratura stanovanja je 55m2, ogrevamo pa s panasonicovo klimo, ki naj bi bila primerna za stanovanja do 60m2. Računi za ogrevanje so nižji, ogrevanje pa je enostavno…ogrevanje s klimo je dražje edino v primeru, če ogrevaš res gromozanske prostore.
Klima nas je z montažo prišla slabih 800€, kar se mi ne zdi tako drago, monterji so bili korektni, po enem mesecu je nekaj sicer nagajalo vendar so zrihtali brez problema, tako da smo zadovoljni. Nakup ter montažo so nam zrihtali pri podjetju http://tersus.si/[/url]
Mi smo pred nakupom klime obiskali stran – http://www.pozitivnaenergija.si/koristno/ucinkovita-raba-energije/klimatske-naprave in si naredili brezplačen izračun koliko se nam bo povečala poraba elektrike.
Tudi mi se ogrevamo na klimo. Prednosti glede cene ogrevanja so upravičene. So pa tudi minusi, ki pa se jih da preprečiti. Letos mi je npr zmrznil odvod kondenzne vode pri zunanji enoti. Da se vam to ne zgodi, priporočam vsem ki se boste ogrevali na klimo, da se investirate pri monterju še tistih 100€ več za grelni kabel in termostat in ne boste imeli vnevšečnosti. Letos sem, ko se mi je to zgodilo, izklopil klimo in sem se ogreval izključno na olje. V 2 tednih sem porabil vsaj 100 litrov (upoštevam ceno oktobra leta 2013 ko sem nazadnje kupil olje) le tega in če primerjam ceno ogrevanja s klimo ki je cca 35-40€ na mesec , sem v 2 tednih porabil toliko, kot bi klima porabila v večk kot 2 mesecih. Mogoče še en minus o katerem ste že debatirali in sicer je to dvigovanje prahu. Sicer se strinjam da klima filtrira prah, vendar mislim da ga precej tudi dviguje s tal, v smislu…fini prah se ne usede na tla ampak konstantno potuje in povečuje tveganje za zdravje. Hvala bogu zaenkrat nima nihče astme ali da bi bil kaj alergičen.
Pa še mogoče en minus. Če imate več prostorov in slabše izolirano hišo, se zna zgoditi da če boste želeli imeti v prostorih kjer klime ni cca 22-23°C, bo morala biti temperatura v kateri klima deluje cca 26°C. Če se drugače izrazim, pri ogrevanju s klimo se boste odrekli temu “udobju” enake temperature v vseh prostorih. Ampak vseeno…tolažite se s tem da imajo podoben problem tudi tisti ki se ogravajo na kamine, s tem da pri njih še kakšni žužki lezejo po tleh, ki pridejo z drvmi v hišo.
https://svet-klime.si/ogrevanje-s-klimo/
Priporočam za branje. mislim pa da je momentalno najbolša klima za ogrevanje MSZ-LN ki lahko greje tudi do -25°C zunanje temperature.