Najdi forum

ogrevanje na elektriko

v kratkem bomo renovirali hišo in resno razmišljava o centralni na elektriko.Kupiti bi morala novo peč- sedaj se grejemo na kurilno olje, predelava kurilnice… investicija je kar velika.

Imamo približno 100m2 ogrevalne površine.

me zanima koliko pozimi vas stane ogrevanje na elektriko.

lepo se imejte

V našem prejšnjem stanovanju smo 56 m2 ogrevali z elektriko, ker druge možnosti ni bilo. Je bilo ravno še obvljadljivo, čeprav prej na meji s hladnim kot toplo. Na srečo je bilo stanovanje orientirano na J in je bilo pozimi res dosti sonca. 100 m2, hmm, skoraj si ne bi upala. Mogoče na Primorskem, kjer je mila klima, sicer pa dobro preračunajta, preden se odločita.

Cena elektrike bo šla za 100% gor. V roku dobrega leta do dveh. To pišejo že po časopisih. Iz prve roke slišano (prodajalec elektrike) da bo to res. Tudi vse številke, ki so bile objavljene po časopisih (in internet) potrjujejo dejstvo.

Od 1.1.2008 smo na prostem evropskem trgu, in nobena firma ne bo kupovala elektrike po eni ceni, prodajala naprej pa po pol nižji. Cene na trgu so pa znane. Preračunajte si sami.

Vsekakor je trenutno to kar obvladljiv strošek.
Pa ne bo dolgo tako – D-ogrevanje oz 23 st.C v stanovanju bo kmalu luxuz.
Na netu obstajajo programi za primerjalno izračunavanje.
Preverite tesnost oken, vrat, izolacijo tal, stropov in seveda fasade.
Povprašajte energetske svetovalce.
Sistem zgradite tako, da boste lahko zamenjali obstoječo ali dodali še kako peč (plin). Če vam centralarji zgradijo sistem tako, da morate pol porezat in potem še nekaj novega kupit je bolj tako…? Preglejte varianto sončnega ogrevanja vode s kolektorji in možnost sončnih celic.
Energija bo v petih letih zlata vredna in tudi pitna studenčnica…
Lep pozdrav!

no, gre pa cena opreme za domačo proizvodnjo elektrike bodisi s soncem ali na veter blazno dol in postaja pravi biznis, sploh če presežke prodajaš v elektro omrežje. mislim, da je elektrika prihodnost, saj ne služi le ogrevanju, temveč tudi ohlajanju, gospodinjstvu, napajanju avtomobila ipd… pa še okolja ne obremenjuješ.

Elektrika gre gor, ostali energenti pa so blazno poceni, kajne? 🙂 Ogrevanje na elektriko se splača, kljub podražitvi za 100%. Imaš peči, ki same uravnavajo potrebno energijo in skrbijo za prihranek. Če si v hiši, najprej investiraj v dobro izolacijo, nato pa razmišljaj tudi o sončnih kolektorjih. Toplotna črpalka pa malo kasneje, ko se zadeve pocenijo.

Pozdravljeni!

Trenutno je cena elek. energije še zmeraj tako niska v primerjavi z ostalimi viri energije, da je vsekakor smiselno razmišljati o gretju na elek. energijo. Seveda natačnih izračunov ne moremo narediti, saj je tukaj veliko stvari, ki vplivajo na natnčnost izračuna (izolacija, kol. vode v sistemu…)
Zelo zanimiva in povsem nova zadeva je proizvod, ki se vgradi namesto peči na drva, olje, plin… in deluje na nekakšnem principu gretja mulekol v vodi in ima 98% izkoristek energije.
Za več informacij lahko pošljete email in vam pošljem slike…

Najbolj se splača kombinacija talnega gretja(ne povsod), infra-kopalnica, grelno-hladilna klima in kamina. Vsi grelci obvezno na timer in termostat.

pa kakšno nakladanje je spet to- 98% izkoristek-pa saj to je perpetum mobile-nobelova nagrada se že smeji..
sej ne morem verjet, da ljudje res verjamejo v to ali celo to kupujejo take neumnosti

pa kakšno nakladanje je spet to- 98% izkoristek-pa saj to je perpetum mobile-nobelova nagrada se že smeji..
sej ne morem verjet, da ljudje res verjamejo v to ali celo to kupujejo take neumnosti[/quote]

Mate najbrž misli na toplotno pumpo in je še malo zadaj, he he

ELEKTRIKA!!!
če kdo rabi izračune mu jih pošljem..
LP

Spoštovani,
Ogrevanje z elektriko oz. na bazi elektrike je daleč najekonomičnejše od nekdaj za manjše prostore ( vikendi, vrstne hiše, zasebne zdravstvene ordinacije, manjše trgovine, predstavniški prostori, delavnice in zasebne obratovalnice …). Samo pravo ogrevalno napravo ali centralno peč je potrebno imeti. V vzhodnih državah, kjer so bile družine v preteklih letih izpostavljene “plinski vojni” in pomanjkanju ogrevanja, to dobro vedo. Pa še kupna moč je neprimerno manjša kot tukaj v EU. Če gledamo celotni strošek za izgradnjo ali obnovo neke kurilnice, govorimo o veliko tisoč evrih. Če pa ogrevamo še s talnim/stenskim ogrevanjem, kjer je potrebno vodo v ceveh segreti le do nekje 25 stopinj, predstavlja ogrevanje le cca. 30% stroška za ogrevalne energente ( kurilno olje, plin, sekanci etc …) T.Č so samo še dodaten strošek k “varčnemu ogrevanju”. Čez nekaj let pa so potrebni še stroški za servisiranje teh T.Č. in ostalih ogrevalnih naprav.
V Sloveniji pač nimamo ustreznih ponudnikov za take alternativne ogrevalne naprave, ki ekonomizirajo strošek ogrevanja prostorov in sanitarne vode.

V prihodnjih mesecih se bo tudi v Sloveniji pojavila ogrevalna elektronska naprava, ki izloča vse zgoraj navedene investicije in stroške servisiranja. Stala bo nekaj manj ( po prvih Inf., je še v fazi razvoja in testiranja) kot 1.800 €. Je izredno ekonomična in varna, prvi modeli pa so namenjeni za ogrevanje do cca. 260 m/2 prostorov. Je inovativen in preizkušen pristop ogrevanju, v primerjavi z običajnimi ogrevalnimi tehnikami.
Inf.dobite na: [email protected]
L.p. Razvojniki

Zanima me ogrevanje hiše na elektriko in sicer, če kdo pozna sistem vulxhan…?

zelo me mika, potem ko prebereš na njihovi spletni strani naslednje:

http://www.quatro.si/images/Vulxhan_elektronska_pec.pdf

sem dal tudi povpraševanje in trdijo da za cca. 80 kvadratnih metrov ogrevano hišo (in če traja kurilna sezona 6 mesecev) v dobro izolirani hiši pokuriš le 400 eur elektrike.

sliši se super.

me zanima če je že kdo ki ima tak način ogrevanja in če mi lahko pove koliko pokuri elektrike, kakšno izolacijo ima in tako naprej…

upam da se najde kdo, hvala že v naprej!!!

prav takšno peč imam vgrajeno v novo hišo

En lep pozdrav;

Ko prebiram takšne izjave na forumih, me včasih zmrazi ob dejstvu, da čezdalje več ljudi o tehniki nima nobenega pojma več…..zato bom začel z OSNOVNO-ŠOLSKEM znanjem .

……ENERGIJA NE NASTAJA IZ NIČ..IN SE TUDI NE DA UNIČITI !!!!!!!

……VLOŽENA ENERGIJA JE SEŠTEVEK DOBLJENE ENERGIJE + VSE IZGUBE.

……Vse vrste energij,se na koncu spremenijo v toploto. In če si vzamemo za primer električno peč, katere edin namen je gretje, potem ne vem kje je tukaj fora v izkoristku???…Namreč tudi vse izgube gredo v toploto.
…VSE ELEKTRIČNE PEČI IMAJO 100% izkoristek in PIKA…Vsi trgovinski “nategi” okoli izkoristkov takih peči so samo delanje norca iz neukih ljudi, kateri so postali toliko “pametni”, da so pozabili osnovne stvari iz osnovne šole.

Pa preidimo na bistvo. Cena električne energije se povprečno giblje okoli 13.centov na KWh, upoštevajoč zraven vse trošarine itd….. Če vzamemo primer kurilnega olja, kateri ima v enem litru za cca. 8.KWh energije in da zraven upoštevamo še dobrih 10% izgube pri izgorevanju(energija prehaja skozi dimnik v okolico), potem lahko rečemo, da z enega litra kurilnega olja dobimo cca. 7.KWh toplotne energije. Se pravi 7.KWh za 1. EURO, kolikor stane liter kurilnega olja.

Pri elektriki pač pomnožimo ceno električne energije krat 7.KWh in dobimo 91. centov za isto energijo kot pri kurilnem olju. Vedeti morate, da zna biti cena električne energije tudi cenejša, če se že odločite da boste ogrevali z električno energijo, saj lahko z dobavitelji sklenete bolj ugodno tarifo glede na porabo.

Kar pa se ELEKTRIČNE PEČI tiče, pa vam jo lahko za zelo majhen znesek naredi skoraj vsak da ne rečem kdo….. To ni nič drugega kot kovinska kišta volumna cca 20-30 litrov v katero navariš še dve “mufne” 5/4 cole. V njih priviješ dva električna grelca po 2.KW, ki jih v trgovinah dandanes dobiš že za 20. eurov po komadu in to že z termostatom vred. Zadevo samo še malo izoliraš z armafleksom, ter našraufaš na steno.—Ne boste verjeli–Zadeva ima gotovo 100%izkoristek in to za zelo majhen znesek.

Ps; Če reskirate malo več denarja in si to “kovinsko škatlo” naredite malo večjo…npr. 1000.litrov, potem lahko energijo kurite le v nočnem času, ko je bistveno cenejša. Se pravi…ponoči ko je energija poceni jo akumulirate in jo koristite še čez dan ko je le ta dražja.
Lahko pa zraven dodate še toplotno črpalko vendar je to že druga zgodba.

Lp:

Še enkrat jaz!

….tokrat z rahlim popravkom pri vrednosti za kurilno olje.
Teoretična energijska vrednost kurilnega olja ni 8.KWh kot sem napisal, ampak je 10KWh za liter. Vendar je to podatek, katerega lahko malo jemljete z rezervo, saj vsi vemo kaj vse je še v tem olju poleg tistega kar bi moralo biti. Nekje realno bi iz litra kurilnega olja olja ven dobili čiste toplote za cca 8,5 KWh. Pri vseh izračunih je nekako kurjenje z elektriko ali kurilnim oljem približno 1:1. Dolgoročno se tako in tako ne ve kateri energent bo sicer cenejši, je pa gotovo, da se bojo v zdajšnjih razmerah samo dražili in ne pocenili. Sama cena izvedbe kotlovnice pa je gotovo ceneje, če se odločiš za elektriko, še posebno če si malo iznajdljiv in ne kupiš ravno vsega kar ti ponujajo butaste trgovine. Poleg tega pa je trenutna prednost elektrike tudi v tem, da ti ni potrebno poslušati ropota delovanja gorilca, pa tudi dimnika ne rabiš in se s tem znebiš še nadležnih in dragih dimnikarjev.

Glede na kvadraturo tvojega stanovanja in z predvidevanjem toplotnih izgub ….razen če nimaš hiše pretirano izolrane, bi si upal trditi da izgubiš povprečno dobrih 3. KWh energije na uro. To ti znese dobrih 70.KWh energije na dan oziroma dobrih 9. eurov na dan…

Pa en lep pozdrav.

pozdravljeni!živim v 60 m2 stanovanju.imam lastno peč na kurilno olje.okna so dobra,izolacija v bloku je slaba.Poraba kurilnega olja na sezono je bila 1300 l oz.cca.1200eur.Letos sem se odločil za ogrevanje na elektriko.Nabavil sem klimatsko napravo panasonic z možnostjo ogrevanja do -15 stopinj.Investicija me je stala 1200 eur.V začetku oktobra sem klimo prižgal in od takrat je ne ugašam.Položnica za elektriko se mi je dvignila za 33 eur.To pomeni,da bom na sezono za ogrevanje porabil manj kot 500 eur.Se splača!

kaj res nima nihče te peči vulxhan???!!!

dajte se mal oglasit prosim, pa podajte svoje mnenje, ker me res zanima realno mnenje iz prve roke, ne pa neko nakladanje o porabi energije in kvazi izračune kot jih je podal TOVARIŠ X.

nekateri pač ne verjamejo v razvoj in napredek, zato bodo ostali tam kjer so. zaradi takih je ta država v taki krizi.
pa brez zamere TOVARIŠ X. mene pač zanimajo konkretni primeri, ne tvoji izračuni…

Maček,
omenjaš da imaš takšno peč, povej, katero peč imaš in kako si zadovoljen.

Katera peč na elektriko je najboljša za centralno ogrevanje?
Hvala za odgovor!
Mirjana

New Report

Close