ogrevanje hiše
Starejša hiša, ne najbolje izolirana, pritličje, 1. nadstropje, mansarda.
Ker bo čez zimo stalno v uporabi večinoma le mansarda, me zanima, na koliko naj minimalno ogrevamo spodnji dve nadstropji, da se mansarda ne bo preveč hladila še od spodaj.
Pa še to – je ekonomično v dopoldanskem času, ko ponavadi nikogar ni doma, temperaturo znižati za kaki dve stopinji, ali pa se potem porabi toliko več plina, da se hiša/stanovanje ogreje na normalno bivalno temperaturo?
Zdi se mi namreč, da sedaj, ko res pazimo (spodnji nadstropji minimalno grejemo, da je temp.prb.15 stopinj, mansarda je ogrevana ponoči in dopoldne na 18, popoldan pa na 20-21), porabimo še več plina. Nenormalno velika dnevna poraba! Res da je zadnje dni zunaj precej mrzlo, ampak 20 kubikov plina na dan za tako gretje mi je nenormalno veliko.
Prejšnjo zimo smo na najbolj mrzli mesec, ko je bilo 10 dni krepko pod -10, porabili cca. 600 kubikov mesečno, pa je bila ogrevana cela hiša.
Tale računica mi ne znese…
marinadka, pišeš, da se bo večinoma uporabljala le mansarda?.
Lani ste pa ogrevali celo hišo, na koliko stopinj? Ali ste tudi kuhali? So bivali ljudje spodaj?
Kako imaš izdelane estrihe med etažami? Ali ste lani uporabljali tudi mansardo? Kako je izoliran strop mansarde proti strehi? Okna? Izolacija oboda (fasada) objekta? Kvadratura stanovanja ki se ogreva?
Po občutku, se ne bi smelo teko zelo poznati v manjkun primerne temperature v stanovanju, edino, če ni slabo izolirano in imaš velike izgube.
Pri nas doma , smo (ogrevali z ELKO) ponoči na 18°C (nočni režim) podnevi pa 20-21°C. Peč za regulacijo uporablja Firšt regulacijo. 180m2, poraba 1800l (na leto) ELKO.
LP
Lani je bila ogrevana cela hiša, saj sta bili tudi spodnji dve nadstropji v uporabi.
Izolacija hiše je… za30 let staro hišo povprečna, izolacija pri strehi precej dobra, okna so pa problem, 30 let stara okna…
Ampak ok, taka so bila tudi lani. Pa je bila lani ogrevana cela hiša, letos pa na polno le tretjina, ostali dve nadstropji pa na 15 stopinj. Pa je poraba praktično ista. S tem da je bila lani hiša ogrevana cel dan, letos pa je med 7-13 uro, tako kot ponoči, greto zgoraj le do 18 stopinj.
Bivalna površina enega nadstropja je cca. 70-75 m2.