Najdi forum

Ognojek na dlesni

Pozdravljeni.

Pred enim letom sem imela apikotomijo. Pred štirimi tedni se mi je na dlesni apikotomiranega zoba pojavil absces iz katerega se je po nekaj dneh prenehal izcejati gnojni izloček. Zdaj na sluznici dlesni ni več ognojka ne izcedka, tudi bolečine niso prisotne.
Glede na to, da se je stanje normaliziralo me zanima ali je to lahko znak ponovnega vnetnega procesa ali kaj drugega? Je za ta zob še možnost ohranitve ali pride v poštev le še implantant. Pa še to, če se odločim za vsadek ali je po opravljenem posegu manjkajoči zob možno takoj začasno protetično nadomestiti – si ne predstavljam, da bi bila nekaj mesecev brez zgornje trojke.

Zahvaljujem se vam za odgovor.

Pozdravljeni. Če se je absces pojavil nad apikotomiranim zobom, je jasno, da se je proces ponovil. Ko gnoj najde pot navzven, se absces izprazni, tkiva niso več napeta in bolečina ter oteklina mineta, vzrok za vnetno dogajanje pa je še vedno prisoten. Razlogov, da se proces na apikotomiranem zobu ponovi je več in odločitev o tem, ali je zob še smiselno ohranjati, je odvisna tudi od razloga ponovitve, predvsem pa od stanja zoba. V primeru odstranitve podočnika, se tega običajno takoj nadomesti z implantatom, na katerega je mogoče takoj izdelati zob, če stanje kosti to dovoljuje. V naspotnem primeru se vam izdela protezica ali pa se zobna krona (lahko tudi iz odstranjenega zoba) pričvrsti na sosednja zoba in deluje kot maska. Dobro je torej, da vas pregleda kirurg, s seboj pa prinesite rentgenske posnetke zoba (nove in stare). Lep pozdrav, DD

********************************************* David Dovšak, maksilofacialni kirurg Dentalni kirurški estetski D center Rakuševa ulica 6 SI – 1000 Ljubljana T: 030 643 693 E: [email protected] www.d-center.si

New Report

Close