ognjičeva krema
Velikokrat sem že slišala o zdravilnih učinkih ognjičeve kreme ali mazila. V vrtcu, ki ga je obiskoval moj sin so jo tudi uporabljali za razne udarnine in podobno in moram reči, da se mi je zdela res učinkovita.
Že dolgo jo nameravam tudi sama kupiti, ampak nisem prepričana o načinu uporabe. Ali se lahko maže na rano (še preden se naredi krasta)?
Hvala za morebitne odgovore
Zdravo!
Če vprašate v lekarni Miklošič v Ljubljani kot sem jaz, vam bodo izrecno odsvetovali mazati odrgnine ali rane z ognjičevo kremo, ker zapaca in zaduši rano. Z njihovimi besedami je ta krema smrt za ranice in rane, enako se strinja tudi pediater. Priporočajo bepanten kremo, ki razkužuje in pospešuje celitev. Vem za primer, ko je babica vnuka 3 dni mazala z ognjičevo kremo (odrgnina na kolenu) in so ga morali zdraviti potem še tri tedne z antibiotičnim mazilom, rano pa je moral imeti vse tri tedne povito z gazo, saj je iz nedolžne odrgnine rana v 3 dneh postala kot gobava hrasta (napihnjena in gnojna). In imeli so pokvarjen dopust.
Lepo pozdravljene.
Ognjič vsebuje veliko zdravilnih učinkovin, med drugim tudi flavonoide, eterična olja, calendulin, sapogenin, karotinoide, ksantofile, glikozide. Učinkovito delujejo proti vnetjem ustne votline, grla in mandljev. Krepi imunski sistem, pomaga pri črevesnih in želodčnih boleznih in ureja menstruacijo in menstrualne krče (za ta namen je potrebno piti čaj teden pred mensturacijo, po 2-3 skodelice na dan, po požirkih), pospešuje izločanje žolča, čisti jetra in pomaga pri zlatenici. Je tudi diuretik, pospešuje potenje in odvajanje. Uporablja se ga za ginekološke težave – pri vnetju rodil ga uporabljamo za umivanje in izpiranje nožnice. Zelo dobro se obnese tudi za zunanjo uporabo, čisti in odpravlja mazolje, akne, izpuščaje, glivice, blaži srbenje, vnetje kože, luskavico, v obliki mazila pa pomaga tudi pri bradavicah, hemoroidih, krčnih žilah, čirih, opeklinah, ozeblinah, celjenju ran, pri pikih žuželk ter trdi in razpokani koži. Vir: https://nabericaj.si/rastline/ognjic/