Najdi forum

Ogljikovi hidrati in maščobe

Pozdravljeni!
Mogoče moje vprašanje ni ravno za to rubriko upam pa, da bo ga. Anderluh uspela nanj vseeno odgovoriti. Malo se ukvarjam s preračunavanjem hrane (kalorije, dnevni vnosi, količine…), predvsem zato, ker se ukvarjam z vzdržljivostnimi športi (maraton, gorski tek…) in skrbim, da zaužijem dovolj kalorij, ki jih trošim s športom. Zanima me pa sledeče:
Vem, da se naenkrat velika (prevelika) ali dnevna količina zaužitih OH spremeni v maščobo. Kako določimo mejo (količino) OH, ki smo jih zaužili, da se le-ti začnejo spreminjati v maščobo? Primer: Zaužili smo obrok hrane s 500 kcal, za ‘posladek’ pa smo pojedli še npr. 400 g medu ali sladke marmelade (za moje pojme je to možno le teoretično!), torej predvsem čistih OH.

Hvala za odgovor!

V mascobo se spremeni visek energije, ki je nismo porabili. Kolicino energije, ki jo clovek porabi na dan v mirovanju in dodatna ob telesnih aktivnostih, npr. za uro lahnega teka, uro hoje po stopnicah… so poznane. Ce poskusate tako opredeliti vase treninge, lahko ugotovite, koliko energije morate zauziti, da se ob tem kolicina mascob v telesu ne spremeni. Pri vzdrzljivostnih sportih so obremenitve navadno tako velike, da je potrebna skrb v drugo smer – za zauzitev zadostne kolicine OH.

New Report

Close