Odzivnost dojenčka
Pozdravljeni,
Doma imam staro deklico 4,5 mesecev, je zelo zivahna, pase kravice, igrace prijema z obema rokama, se fokusira na njih jih stresne,daje v usta, tudi svoje roke…se smeje,vriska najbolj pa ob ocesnem kontaktu in igri.Vendar me je zmotilo to,da ce nisem v njenem vidnem kotu se na zvoke ne obraca, oziroma redko kdaj jo ujamem da reagira, imam obcutek da me ne slisi oziroma bojim se da bil lahko bil to zgodnji znak avtizma,ko pa pridem v njen kot mi sledi in se na moje besede in mimike ustrezno odzove. Preizkusila sem ropot z lonci, kot da ni nic. V hisi imam tudi psa, obcasno se strese ob njegovem lajezu, prav tako tudi ko jo imam v narocju pa jo presenti moj glas, se stresne. Ko pasemo kravice se obcasno prevrne iz trebuscka na hrbet, obratno sploh ne…Skratka,ko pomislim na cas pred cepljenjem se mi zdi,da so jo zvoki bolj pritegnili kot sedaj. Zanima me ce je to normalno za to starostno obdobje, ali bi morala ze zdavnaj to osvojiti… je upanje da bo reagirala na zvoke in nagovarjanje kadar bom ali bodo zvoki izven njenega vidnega kota? Ali je to lahko ze eden od znakov za avtizem? Sprasujem se tudi ce sploh slisi oz dobro slisi…
Hvala za odgovore.
Berem in ugotavljam, da ste se tako osredotočila na nekaj, kar se vam zdi narobe, da ste popolnoma dali iz “vidika” vse, kar je za njeno starost normalno – ali celo kaže na prehitevanje v razvoju. To, da se včasih zdrzne, drugič pa ne, je nekaj povsem običajnega. Da vas “ignorira”, če niste ravno v njenem vidnem polju (kar si sicer predstavljam kot položaj tip pred njo – na daleč še slabo vidijo, zaradi oblike zrkla so dojenčki pogosto “kratkovidni”)), ravno tako ni nič neobičajnega. Tudi sluh se mi ne zdi vprašljiv – a prosite pediatra, da preveri ob naslednjem pregledu.
Da pa povezujete njeno obnašanje z avtizmom, se pa bere bolj kot “rumenopisje” proticepilcev. Za NOBENO cepljenje niso dokazali povezave s tem stanjem. In so Andrewu Wakefieldu, ki je ponaredil članek – raziskavo o povezavi med cepljenjem proti ošpicam, mumpsu in rdečkam in avtizmom odvzeli vse nazive ter licenco. In je iz Velike Britanije celo pobegnil v ZDA. A je naredil ogromno škodo, ki se kar vleče in vleče.
Skratka – strah ima velike oči. Še zlasti če mama preveč bere nepreverjene spletne strani in premalo sprašuje pediatra in medicinske sestre v posvetovalnici glede dogajanj, ki jo skrbijo.
Srečno,