Odvzem
Pozdravljeni!
Ali se te zakonske akte da kje prebrati? Zanima me ali človeku ,ki umre in je darovalec pri odvzemu dajo narkozo ali ne.Kajti zasledila sem ,da le tega ne dajo ker je človek mrtev.Sama sem drugačnega mišljenja in če se umetno drži človeka pri življenju je možno da čuti bolečino.Ali se motim? Kako poteka celotni proces odvzema?
Spoštovani,
Celotni proces odvzema poteka v operacijski dvorani v popolnoma sterilnih razmerah in z vsem spoštovanjem do umrle osebe. Umrla oseba narkoze ne potrebuje, saj gre pri dokazani smrti za popolno neodzivnost na bolečino.To preverjamo že v postopku dokazovanja možganske smrti, saj se med drugimi testi preverja tudi odzivnost na bolečino. Umetno vzdrževanje je usmerjeno le v vzdrževanje funkcije notranjih organov, ki pa že tudi počasi ugašajo, ker ni več centralne povezave in kontrolnih mehanizmov iz možganov. Kot veste, telo lahko deluje le, če je prisotna funkcija vseh življenjsko pomembnih organov, t.j. možganov, srca in pljuč. Pljuča lahko nadomestimo z aparatom, ampak le v mehanski funkciji. Prav ta fenomen je prisoten pri možganski smrti in to je tudi razlog, da delovanje notranjih organov še nekaj časa lahko vzdržujemo.
Zakonodajo v zvezi z darovanjem, odvzemov in presaditvami lahko najdete na spletni strani Ministrstva za zdravje ali državne zakonodaje . Naslov zakona je Zakon o odvzemu in presaditvi delov človeškega telesa za namen zdravljenja, Ul 12/2000. Upam, da sem vam odgovorila, sicer se še oglasite. Lepo vas pozdrvaljam, Danica Avsec
Forum je zaprt za komentiranje.