Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Odvzem urina pri dojenčici

Odvzem urina pri dojenčici

Pozdravljeni

Mi lahko samo sugerirate, kako se odvzame urin pri 4 mesečni dojenčici. Žal napotkov nisem dobila, sama sem pa tudi čisto pozabila vprašati. Imam posodico, kjer je noter epruvetka. Kaj naj z njo? Pa saj pri dojenčku nima smisla loviti jutranji urin, če celo noč lula. Bom vesela, če ga bom sploh uspela uloviti:)

Hvala vam že vnaprej in lep pozdrav.
Li

POzdravljeni, Li,
dojenčku vzamemo urin tako, da prinesete otroka v ambulanto. Sestra očisti spolovilo (topla milnica, prej naj ne bo namazan s hladilnim mazilom) in dobro izpere s fiziološko, osuši. Nato nalepi urinsko vrečko (s kolektorjem, za določitev urikulta ali Sanford).
Ponavadi mamice znajo to same opraviti šele po nekaj odvzemih. Neodgovorno in skoraj malce nesramno je, da ste dobili vrečko v roke, ne da bi vam jo vsaj prvič nalepili v ambulanti in vas naučili.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hm….tole pa tudi mene zanima…so mi na zadnji posvetovalnici ( pri 6,5 m) dali to vrečko, češ da naj naslednjič ko prideva, prinesem urin ( to bo pri 9m), ker da se takrat pregleda kri in urin. Pa mi tudi ni jasno kaj sploh naj s tem? In koliko časa lahko urin stoji, kdaj naj to sploh naredim?Ali ji naj vrečkico nalepim kar preden grema na pregled in upam da se bo polulala? In če mi uspe to izvesti prej, a moram to hranit v hladilniku, oz. kot sem že rekla, koliko časa sploh lahko stoji urin, da ni predolgo? Da so pravi rezultati potem?
Ma res so čudni, da nič ne povejo…
LP

Živ, Todi,
no, to ravno ni postopek, s katerim bi dobili primeren vzorec urina. Da malo še pretiravam: potem pa mamice tukaj sprašujejo ali je ali ni vnetje, ker se njihov pediater ne more odločiti, glede na izvid, ki ga je dobil.
Urin je potrebno odvzeti tako, da bo vzorec primeren-torej spolovilo umito, vrečka dobro prilepljena, da ne teče mimo in takoj, ko se otrok polula, vrečka odlepljena. Če ne morete takoj odnesti urina v laboratorij, shranite urin v hladilniku, kajti v uri do dveh se bakterije namnožijo in urin je neuporaben. Še to, da je po dveh urah vrečko potrebno zamenjati, ker se namnožijo bakterije iz kože, ki kontaminirajo urin.
Pri nas vedno lepimo vrečke sami, vsaj nekajkrat v začetku, potem so mamice super naučene. Lahko pa nalepijo doma in pridejo z otrokom v ambulanto, da odlepimo pri nas, če je že planiran takšen pregled.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Ajej…
Potem je verjetno najbolje da naredim tako : pregled imamo ob 13ih,potem ji nekje ob pol dvanajstih dobro umijem spolovilo ( s fiziološko ali s čim), nalepim vrečko in čakam da se polula… navadno se vedno polula, ko jo razvijem, samo takrat se pa ziher ne bo :-). Če uspe, hranim v hladilnik do odhoda in tik preden grema, ji za vsak slučaj nalepim še drugo vrečko? ( sem dobila dve, vsaj toliko so bili…)No zdaj sem zakomplicirala, samo se mi zdi pa resnično trapasto in nepotrebno, da bi bili slabi izvidi zaradi takšnih stvari 🙁
Še dobro da mamo vas 😉

Naredite tako, kot ste napisali, bo v redu. Spolovilo pa najprej umijte s toplo milnico, pa ritko tudi, potem dobro izperite z vodo, osušite, sicer se vrečka ne bo prilepila.

Jaz bi vas še nekaj vprašala kar pod tole temo, če smem:

tudi mi smo pri 6 mesecih dobili navodilo, naj v lekarni kupimo urinsko vrečico in jo na naslednjo posvetovalnico, pri 9 mesecih, prinesemo napolnjeno. Seveda nisem dobila natančnih navodil, kako se vrečica namesti, zato je nisem pravilno nalepila in urin ni stekel vanjo. na pregledu je sestra rekla, da nič zato, da bodo zdaj vzeli kri in bodo tako že s tem izvidom videli, če je kaj narobe, mi bomo pač prinesli urin spet na naslednjo posvetovalnico (pri 1 letu). Takrat je bila vrečica, mislim da, pravilno nameščena, ampak sem jo menda dala prepozno in deklica do pregleda še ni lulala. Pa je sestra spet rekla, da ni nič narobe. Vprašala je samo, če imamo slučajno kake težave z vneto kožo okrog spolovila in ko sem rekla, da ne, je rekla, da potem je pa verjatno tako vse v redu.
Malo se mi zdi čudno, da do danes (skoraj 16 mesecev) ni bil urin še niti enkrat pregledan. Moti me tudi, da sem pa večkrat tam videla, da so v čakalnici čakali dojenčki s prilepljenimi vrečicami, da so se tam polulali, nam pa tega niso naredili.
Če je tako, kot nam je rekla pri 9 mesecih, da se itak na krvni sliki vse vidi, potem bi pa ja bili pregledi urina brez potrebe, ali se motim?

Pa še nekaj: pri 9 mesecih je krvna slika pokazala rahlo znižan hemoglobin in smo dobili sirup Legofer. Rekli so, da bodo naslednjič spet pregledali kri, če bo o.k. Pri enem letu sem na pregledu vprašala, če ji bodo pregledali tudi kri in je sestra rekla, da je pa to še prezgodaj, da bi se videla sprememba. Torej po treh mesecih krvna slika še ne bi pokazala nobene spremembe in bo ponovno pregledana šele pri 18 mesecih?

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Jaz sem to “preljubo” vrečko nameščala že vsem trem punčaram, zato samo en nasvet: obvezno mora biti prilepljena tudi na presredku, drugače tam mimo navadno uhaja urin, tako da bodite na to pozorne. Pa še malce tolažbe: To je tako kot s previjanjem: Ko to narediš 3x, postaneš ekspert! 🙂

Pozdravljeni, bubko,
veliko besede ima pri vas medicinska sestra pri odločanju o preiskavah. Urin je vsekakor potrebno pregledati. Če je otrok bolan, ima vročino brez drugih znakov, potem bo kri res pokazala, da so povišani bakterijski kazalci vnetja, kljub temu pa je potrebno videti tudi urinske preiskave, ker sicer ne moreš reči, da gre za vnetje ledvic. Če pa gledamo zdrave otroke na sistematskem pregledu, potem pregledamo urin in ne iščemo bolezni (kot takrat, ko je bolan).
Enako njena pripomba o krvnih preiskavah oz. kontroli slabokrvnosti. A nimate zdravnika, da ona odloča o tem? Kri se po zdravljenju z železovimi preparati popravi hitro, že po 3 tednih je možno videti odgovor, po 1-2 mesecih pa mora biti hemoglobin normalen. Torej bi po njenem mnenju jemali Legofer do 18. meseca brez vmesnega pregleda krvi? Kaj pa, če bo krvna slika enaka-torej ne bo učinka sirupa? Kako bodo to vedeli brez pregleda krvi po 1 mesecu zdravljenja? Kar nekaj po domače izgleda tole. Pokličite in zahtevajte pediatra, naj on odloči. Pa vprašajte ga, koliko časa naj bi jemali Legofer, saj vam verjetno piše recepte zanj.

Pozdravljeni še enkrat,

za Legofer smo dobili recept samo 1x in je na pregledu pri enem letu samo vprašala (spet sestra), če smo sirup porabili in to je bilo vse. Nismo dobili več nobenega recepta, pregledali pa tudi niso krvi, kot sem že včeraj napisala.
Torej se tudi vam zdi čudno to obravnavanje in si nisem samo domišljala, da ni vse čisto tako, kot mora biti.

Saj ne vem, kaj naj zdaj naredim – če bom tja klicala, bom itak spet dobila sestro, ki bo rekla, da dobimo vabilo za posvetovalnico pri 18 mesecih (zdaj jih ima skoraj 16). Počasi bom že začela razmišljat o menjavi pediatra. 🙁 Je pa res, da je deklica že skozi zdrava, še nikoli nismo obiskali zdravnika, razen posvetovalnice. Morda pa so zato bolj “površni”, ker nimamo kakih težav. Ne vem, ugibam pač. Vseeno pa bi se bolje počutila, če bi naredili potrebne preiskave, ne pa da vsake toliko pomislim, kaj če pa vseeno kaj ne štima, pa sploh ne vemo, ker se njim pač ni zdelo takrat tako pomembno pregledati urina in krvi.

Hvala še enkrat za vaše mnenje in lep večer vam želim.

Včasih se lahko zgodi, da kaj spregledamo, ko nas čas preganja in otroci, ki čakajo.Če imate pregled tako blizu, potem počakajte in povejte pediatru tako za Legofer kot za urin. Morda se bo pogovoril s sestro, vsaj jaz bi se.
Če je deklica zdrava, rožnata, primerno aktivna, potem lahko sklepamo, da je slabokrvnost pozdravljena. Če je pa karkoli, kar mislite, da ni tako, kot bi moralo biti, se naročite na pregled.

Lp

Mene pa sam zanima ce lahko pred pregledom urina za mojo puncko pijeva mleko

Lahko in to obe. Za odvzem urina ni potrebno biti tešč.

New Report

Close