Odvzem urina
Lepo pozdravljeni!
Sem v 19. tednu nosečnosti. Do sedaj mi je vzela zdravnica urin enkrat, kar v svoji ambulanti, ga potisnila v neko napravico in po par sekundah dejala, da je z urinom vse v redu. Ali to pomeni, da niso bile prisotne kakšne bakterije? Naslednji odvzem urina imam v 20. tednu (prinesem ga s seboj). Ker vem, da ponavadi nosečnice dajo urin ob vsakem pregledu, me zanima, ali sem neupravičeno za te preglede prikrajšana ali pa je tudi to čisto legalna možnost vodenja nosečnosti. Podobno me zanima tuid glede ginekoloških pregledov v nosečnosti, saj sem bila pri prvem otroku pregledana samo enkrat, in sicer v 8 tednu.
Pa še eno kratko vprašanje: med nožnico in danko sem pred 2 tednoma opazila odebeljena mesta, kot debelejše žile, mogoče celo na mestih, kjer sem bila po prvem porodu šivana. Ali pa so to hemeroidi??
Najlepša hvala za vaše odgovore.
Spoštovani,
načeloma ni nič določeno, kaj naj zdravnik glede urina počne v nosečnosti, ima pa možnost to narediti vsakokrat od 10 pregledov, kolikor jih je predvidenih. Tako so predvidene tudi 3 preiskave krvi itd. Če ginekolog sam meni, da preverjanje urina ni potrebno vsakokrat, to počne na svojo odgovornost in za to založi svoj strokovni sloves. Za vas je pomembno le to, da privede vašo nosečnost zdravo do konca, če se kaj zaplete pa da zaplet ugotovi pravočasno. kako bo ginekolog to zahtevo izpolnil, je stvar strokovne presoje in je zato prepuščena tudi njegovi odločitvi. kaj je ginekologinja preverila v urinu z omenjeno pripravico ne vem. Lahko je preverjala samo beljakovine, lahko še kaj, možnih informacij pa je veliko. Ginekološki pregledi v nosečnosti niso potrebni, če ni posebne indikacije, kot so simptomi in znaki prezgodnjega poroda, popuščanja MV ipd.
Hemeroidi se pojavijo na sluznici črevesja, ki se lahko včasih tudi izboči iz danke, niso pa na koži presredka. Kaj se vam dogaja na presredku pa žal ne morem ugotavljati po pošti.
V zadnjem tednu mi je območje na desni strani od vhoda v nožnico pordelo, se nekoliko odebelilo in otrdelo. Izcedka iz nožnice obilnejšega nimam, je pa neprijetnega vonja. Ginekologinja je po pregledu dejala, da upa, de ne bo šlo za Betolinijevo žlezo (verjetno ime ni čisto tako), in mi je predpisala Canesten svečke in mazilo ter Bepathen plus. Ker ji (na žalost) ne zaupam dovolj, me zanima tudi vaše mnenje, za katerega se vam iskreno zahvaljujem. Ali mi svetujete pregled še pri kakem drugem ginekologu, mogoče laboratorij?
Istočasno s tem so se mi na obeh bradavicah pojavile srbeči in pekoči čisto majhni mehurčki, za katere mi je tudi svetovala mazanje z Bepathen plus. So kakršnikoli izpuščaji na bradavicah v nosečnosti pogosti? Je Bepathen plus primerno zdravilo (drugače ga uporabljam za vreznine, manjše odprte rane)?
So lahko vse te neprijetnosi povezane s spolnim odnosom, ki sva ga imela z možem (po daljšem času) in sem se tega nalezla od njega? Mož nima nobenih težav (tako je bilo od vedno), jaz pa kar naprej neka vnetja in izcedke.
Upam, da nisem bila predolga. Hvala še enkrat za vaš čas in trud!
Lucija
Spoštovani,
Bartolinijeva žleza je pri vsaki ženski na vsaki strani v malih sramnih istnicah, izvodilo pa izhaja na notranjo stran proti vhodu v nožnico. Če je desna mala sramna ustnica otrdela, otekla in pordela je povsem mogoče, da gre za zamašeno in vneto BArtolinjevo žlezo, venar v tem primeru zdravljenje ni niti mazanje niti kakšno drugo zdravilo temveč kirurško prerezanje. Kaj se dogaja na vaših dojkah žal ne morem ugibati. Lahko predlagam le, da spremembe pokažete svojemu ginekologu. Enako velja za izcedek oziroma kakrkoli že z močnim vonjem iz nožnice.
zakaj se bartolinijeva žleza zamaši ne vemo, verjetno se najprej vname izvodilo in nabrekne, nato pa se infekcija prenese še v notranjost. Ob abscesu kjerkoli v ali na telesu je tega treba prerezati nedovisno od nosečnosti.