Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja odvzem roditeljske pravice

odvzem roditeljske pravice

Vse SE DA spremeniti. Še ne tako dolgo nazaj si mi poslala sporočilo s prošnjo, da ti napišem, kaj menim, da bi moralo bit drugače, katere so stvari, ki bi jih morali spremeniti pri institucijah, … Zakaj le si me to spraševala, če že v osnovi meniš, da se ne da nič spremeniti? Če misliš, da moramo bit zadovoljne s tem, kar imamo?

Jaz imam službo, s katero nisem zadovoljna. Tvoj strokoven nasvet bi bil, naj se vdam v usodo, ker spremeniti ne morem nič? “Čuti i trpi”? Ali bi mi svetovala, naj naredim vse, kar je v moji moči, da najdem nekaj primernejšega, službo, v kateri bom bolj zadovoljna?

Po tvoji logiki bi jaz bila še vedno poročena, v nasilnem odnosu z alkoholikom, ker je tvoje mnenje, da je garant z mano nekaj narobe. V realnem življenju je treba tudi kdaj z glavo skozi zid. da spremenim kaj zase, za svoje otroke, za druge.
In najmanj kar se bom borila je to, da se izvaja obstoječa zakonodaja, pa da se po možnosti še kaj spremeni na bolje. Za otroke. Moje in druge, ki bodo v taki situaciji. In lahko mi verjameš, da mi bo vsaj nekaj od zadanega uspelo. Ampak razlika med mano in tabo (ki si mi pisala o tem, da grete v boj proti institucijam) je v tem, da sem jaz v svojih prepričanjih trdna in se ne obračam po vetru.

Zakaj bi pa ti šla v boj proti institucijam ne razumem, če misliš, da s trenutnim sistemom ni nič bistveno narobe in se ne da nič spremenit. Če smo vse, ki razmišljamo drugače požrešne in je za tak boj škoda časa.[/quote][/quote]

No tu ste šli pa prek mej…

Zadeve, ki se da urediti urediš, služba spada v to, ker se jo da zamenjati, karkoli, če je nekdo poročen z nasilnežem lahko gre, ampak NIKOGAR ne moreš prisiliti v kaj. Tu pa še mnogim tu manjka in sem potem jaz čudna.

In Mick ima prav, ampak…

Če na grobo povzamem vaše poglede, je bolje svoj čas zapraviti za to, da se boriš z bivšim na vseh možnih institucijah (v primeru zlorab ja, ampak da mora oče imeti stik in da mora plačevati!!!!!), zapravljaš denar za odvetnike (če je BPP potem to počnete z našim denarjem) in žntavžnt izvedencev na račun otrok – denar, ki ga požrete otrokom za svoje… Če svojo energijo usmerjate v to, je manj časa za otroke…dan ima 24 ur…ostalo je matematika.

In vse tiste in tisti, ki so kdaj koli prišli v stik z mojim delom so bili zadovoljni. Torej, kdo ima tu težave?

In še zadnje, vse tiste, ki ste mi kadar koli pisale in ste tu pod nicki – preden moje podatke, ki so bile v ZS uporabljate javno, se spomnite kaj vse ste ve napisale meni in pomislite kako bi bilo, če vaše osebne stvari popam tu in jih zlorabljam za to, da kaj dokazujem. No, da vas ne bo strah, jaz nisem toliko podla.

Oprosti, ampak ti si tudi na forumu javno pozivala, če ti katera napiše svoje izkušnje, ponudila, da boš objavljala sodbe, ki ti jih pošljemo (brez podatkov),… tako da nisem povedala nič novega. Le da ti nimaš trdnega stališča. Enkrat pljuvaš po institucijah, kaj bi morale narediti, pa ne, drugič v enaki zadevi pa pljuvaš po nas, ker se sploh trudimo, da bi bilo kaj drugače.
Takrat, ko si v stiski, se držiš za vsako bilko in verjameš vsemu, kar ti nekdo reče, če mu zaupaš. Ko pa stojiš na svojih nogah, pa si že kaj skozi dal, imaš neke izkušnje, pa lahko vidiš, ko nekdo samo naklada in pojma nima, o čem govori oz. ni sigurno, da je to zate dobro.

Če ima otroke, mu je nekoč bilo do njih. In roko na srce, ko gre za moške, pogosto otroke jemljejo kot paket skupaj z žensko, ne kot svoje osebe. To so pač ostanki nekega neandertalsko primitivnega razmišljanja. Če bi stvari pustili pri miru, bi bili otroci samskih mam še vedno označeni kot pankrti, tako kot pred desetletji, In očetje ne bi bili vključeni v vzgojo in skrb zanje več od finančnega prispevka – tako je bilo pač včasih. Moj oče ne bi prepoznal plenice, če bi mu jo pokazali. Današnji očetje niso več taki.
In ker niso več taki, za otroke skrbijo tudi po ločitvi, če do nje pride. To je danes na srečo standard in ne izjema. Izjema so tisti, ki so zanikrni do svojih otrok. K temu sodi tako ohranjanje stikov kot finančna skrb. Tako navsezadnje pravi tudi zakon (končno in hvala bogu). In kaj vam zdaj tukaj ni všeč? Nekaterim od vas? Da se ženske celo nekaj bunijo, da se borijo za svoje otroke – bi si morale nadeti burke po vašem (mnenju nekaterih sodelujočih), tiho trpeti, garati kot uboga živinčeta in se prebijati s par evri na mesec, nabirati koreninice? Kaj imate toliko proti emancipaciji žensk in proti temu, da so otroci povzdignjeni v enakopravna bitja? Kaj se vam zdi narobe pri tem? Aja, ker zaradi tega nastradajo večinoma moški?
Mick, stokrat si že dobil servirano, pa boš še stoprvič – bolj ko bodo otroci problem tudi moških, več šans boste imeli pri skrbništvu. Škoda, ker si tako kratkoviden, da ne vidiš tega. Od vsega, kar so si priborile ženske, imate koristi tudi moški.
Za moderatorko pa nimam besed. Sem bila danes na njenem blogu in se lahko samo smejim.

Glej, moj bivši za otroke definitivno ne bo skrbel. To bi bilo sicer normalno. da je starš STARŠ. Ampak ta se je odločil, da so otroci samo breme. In ja, to bi jaz najraje. Opcija 1, ki je neizvedljiva.
To plačevanje storitev je normalno v tržni ekonomiji. jaz moram to plačat. Njemu jih ne računam;) Je bilo napisano samo kot razlaga, razmišljanje. Če bi sodno določeno preživnino pačeval bi bila čisto zadovoljna.
In odvzem roditeljskih pravic je resno razmišljanje, glede na točki 1 in 2. ne kot osnova, ampak kot posledica. če otrok ne bi vzdrževal, ne bi vzgajal, ne bi varoval, ne bi imel z njimi nič,…. potem ne vidim razloga, da bi hotel imeti iz tega kakršnekoli pravice. Jaz pravice povezujem z odgovornostjo.

Mojim otrokom je itak jasno, kaj in koliko omogočam in kaj ne, koliko za to naredi oče in koliko ne. Saj ni skrivnost. Na koncu bom itak jaz tausrana, ker sem edina, ki od njih kaj pričakujem. V času pubertete bi včasih raje imeli starša, ki mu je vseeno;). Ampak to je del starševstva. Na koncu jim je jasno, kdo se je pripravljen za njih kaj potrudit, kdo jim bo pomagal, ko bodo v dreku, na koga se obrnit, komu zaupat,… Ker jim je jasno, da oče jih ne želi pri sebi. Da se ni pripravljen ničemur odrečt zaradi njih.

In ne zapravljam brezveze časa in energije. Če ga rubim za preživnino, je to DENAR OTROK. Ker izvršbo vlagam v njihovem imenu, ne v svojem. Bivši se je ravno odpovedal dediščini, da mu je ne poberem;). Jaz? To pomeni, da ne samo, da ne bodo dobili preživnine izplačane, še dedovali ne bodo po njem. Da bi že sedaj pisal dediščino na njih mu na kraj pameti ne pade, čeprav dolguje že skoraj toliko, kolikor je tisto vredno. Ker mu ni jasno, da je to potem od otrok in ne moje? Da jaz njihovega premoženja ne morem kar prodat, požret, porabit za frizerja?

Potem bo pa pričakoval, da bodo oni skrbeli zanj, ko bo on potreboval pomoč? Itak, da bo, ker v glavnem na črno služi, da skriva dohodke.

Saj nisem v nobenem sodnem postopku. Ko pa se spravim zraven, pa bom dosegla, da otroci do njega ne bodo imeli zakonskih obveznosti.

Pa ne o tem (oba z Alenko), da tratim čas in denar na njihov račun. Sojenja trajajo leta, enkrat na par mesecev (ali let), pred obravnavo, pregledaš papirje, napišeš kaj , pošlješ, greš na obravnavo, potem pa kofetkaš do naslednje obravnave. To ni služba za polni delovni čas, lahko je samo hobi par ur na mesec, namesto kvačkanja;). Pa tudi za prtičke kvačkat kaj denarja porabiš, za volno, kvačke,… kot za večino hobijev. Ročna dela mi nikoli niso dobro šla ;).

Histerija. Na žalost ni tako kot pišeš. Enkrat pred časom si napisala, da mora eden ob bivših partnerjev požreti ves drek in potem sistem deluje. In ja, moški mora požreti vse, sicer ni s sistemom nič. Vsaj za otroke ne. In to kar jaz pišem tule gor pomeni koliko so otroci problem moških. Seveda pa sistem, ko ti na izključno željo ženske vzamejo skrbništvo in potem še nuja stikov ne pije vode. Že tako in tako je tak sistem neustaven, kaj bi šele bilo.

In kaj češ na koncu. Si tiho in greš naprej. Jebi ga. Zato ne razumem tega jambranja vas tule gor, ker imate otroke pri sebi. Meni je to edini cilj, ki pa ga v tem sistemu ne bom dosegel. To mi je jasno. Pa bi imel otroka brez preživnine (z lahkoto) in zaradi mene menim celo, da bi bilo za otroka bolje, da z bivšo nima stikov. Ne zaradi mojih zamer do nje, ampak zato, ker je prišla celo tako daleč, da otroku razlaga, da ne živimo skupaj zato, ker ga jaz ne maram in sem vedno jezen nanj (in bil v preteklosti). In vse kar lahko rečeš je fuck it in poskušaš živet dalje. Tvoj otrok gre pa z zelo slabo popotnico v življenje. Pa se lahko trudiš kolikor hočeš.

Jah Jalur. Tip se je pač pripravil. Lej, gre za maščevanje. Jaz sem zelo dolgo poizkušal to počet. Sedaj se mi ne da več. Sem se pač umaknil bolj ali manj. Če misliš, da boš z vabili na CSD, izvršbami in še čem dosegla cilj, da bi skrbel za otroka potem si pomoje izbrala napačno pot. In takole bo leta in leta. Smisel tega pa je?

Mick in AlenkaG še enkrat:

zanemarjanje otrok je kaznivo dejanje (sama trdim, da je to zločin proti človeštvu). Torej se moramo proti temu boriti enako kot proti npr. pedofiliji. In oboje je zloraba otrok.
Samo za pedofilijo nam je že prikapljalo v glavo, da je zloraba in opustili smo tudi sežiganje čarovnic, deviške pasove, fizično kaznovanje otrok in obvezne naglavne rute.
Počasi nam bo prikapljalo tudi to da je za svoj zarod treba skrbeti. Srčno upam. In zaradi tega mojega prepričanja moji otroci nimajo nič manj mame, seveda tudi finančno nič več. Upam, pa da bodo (v prvi vrsti sin) iz tega potegnil nauk in da bodo za moje vnuke odgovorno skrbeli. Ločeni ali ne.

Je pa Miki, to zate manj udobna stran in te popolnoma razumem, da se boš boril za to, da ostajajo cekini tebi. Vsaj dokler si prepričan, da si bo mama tvojih otrok itak od ust odtrgala, samo, da otroci ne bodo čutili pomanjkanja. Pomanjkanja, ki ga povzročaš tudi ti, ker misliš da te baba cuza, namesto, da bi se zavedal, da svojemu otroku daješ.

Ampak Alenka G? Tvojo osebno odločitev, da imaš dovolj denarja, da se ti ni treba tožariti z bivšim razumem. Sem sama tu nekje. Otroke lahko preživljam tudi sama.

Nisem rekla, da je edini dober nasvet samohranilkam, da se vlačijo po sodiščih za preživnino, ki itak ni izterljiva. Vsak po svoje. Ampak da napišeš, da očeta ne moreš prisiliti v skrb za otroka. A se vprašaš zakaj? Zaradi take zaplankane miselnosti kot je tvoja. Kot moderatorka in terapevtka takih izjav ne smeš dajati, ker vse prelahko postanejo resnica.
Zakonsko podlago za pregon neskrbečih staršev imamo. Še enkrat če me institucije vedno znova znajo prisiliti da cepim psa in registriram avto……….bi z lahkoto prisilile tudi zanikrne starše, da skrbijo za svoje otroke. V Ameriki kar vozniško vzamejo bojda, če ata preživnine ne plačajo. Takoj.

Ampak Včeraj. Ali nisi ti na vse pretege na sodišču terjala, da bivši ne sme imeti stikov z otroci? Mislim ne vem kaj ti ni jasno. Pa ali res ni jasno, da če ti vzamejo skrbništvo ti ne morejo naložiti dolžnosti, ki jih ima skrbnik? Ti res ni jasno, da imeti nekaj čemur se reče stiki ni praktično nobena skrb za otroka ampak gre bolj zato, da otrok tudi drugega starša pozna? Ti je jasno, da so pogosti kratki stiki z očeti za otroke celo škodljivi? Razumeš, da sistem tak kot je skrbi za vse drugo kot pa za korist otrok in ubogih žena? In bistvo. Ni ga sistema, ki bo ustavil poblaznele zagrenjene ločenke, ki na vse pretega poizkušajo otroku vzet očeta, ker velja analogija, da če ni bil dober partner tudi oče ne more biti. Imam občutek, da samo jambrate, ker je pač biti sam starš zaj*. Se strinjam, da je, ampak s tem nima sistem nič. In po tvoje Vceraj naj bi s tvojim bivšim sistem naredil kaj?

Maščevanje otrokom? le kaj so mu storili?

Da ne bo skrbel za otroka ni dvoma. Sem pa z vabili na CSD dobila dokument, ki ga lahko pomolim pod nos policajem, če se kateri prikaže zaradi kake nove prijave. Brez zagovorov ali razlag. Mi ni več treba dežurat doma, ko ima določene stike, za katere si je na sodišču tako prizadeval. Ko že govorimo o tožarjenju… zakaj pa ni na prvi obravnavi rekel, da stikov noče, pa tudi meni in otrokom ne bi bili obveza? Tam se je pa frajer delal, koliko stikov on hoče in kake pravice ima. A ni škoda časa in denarja? Je dobil sodbo s katero se je strinjal. In zdaj?

Na koncu je smisel tega, da otrokom ne bo treba zanj skrbet, če jaz dokazujem, da on zanje ni hotel. Kapiš? Ne bo jim treba doma plačevat, lahko bodo rekli, da jim je vseeno. Ker on bo na tak način na stara leta klošar, samo zato, da ne bi za otroke kaj dal. na koncu itak še najbolj sebi s tem škoduje. Jaz bom pa samo poskrbela, da ne bo še bolj otrokom škodoval. To je vse. Simpl kot pasulj.

Pogosti kratki stiki so za otroke škodljivi? S čim lahko pa to argumentiraš?

Ampak Miki tvoji otroci morajo vseeno jesti, ne glede na to ali jih videvaš ali ne.

In ja,

jaz nisem nikoli menila, da bi bilo bolje da otroci z očetom nimajo stikov. Ti to z lahkoto napišeš. Najbolje bi bilo da bi ostali družina, bolje bi bilo, da stike imajo, a je žal nesprejemljivo, da imajo stike z alkoholikom, bolnikom, nasilnežem.

Miki ali veš, da je eden od znakov shizofrenije bojda nujna potreba, da imaš sovražnike. Torej:
– otroci bodo moji, babo odstrani (juhej imamo sovražnika)
– otroci niso moji, ker mi jih je baba vzela (juhej imamo sovražnika)
– z mamo svojih otrok sodelujem (joj nimam sovražnika s katerim bi se hranil……)

Dej Miki nehaj. Vsakemu malo normalnemu je jasno da mora skrbeti za svoj zarod. A si ti tudi alkoholik, da tako globoko razumeš logiko mojega bivšega?
Zapil sem se, stike mi je sodišče prepovedalo (mimogrede jaz nisem niti na obravnavi bila takrat), za otroka mi ni treba skrbeti saj ga ne vidim. Res da sem za to kriv sam, ampak s tem prihranim cekine za alkohol, da vzdržujem stanje, ko mi ni treba skrbeti za otroka.

BOLNO

Fak. Kaj bi pa ti sploh rada? Da bi imela otroke s kom drugim al kaj? Mislim meni tole deluje že rahlo na meji vse skupaj.
In glede stikov. Ja, v mojem primeru je to za otroka škodljivo in tudi ne gre prav rad k meni. Kako le bi, če pa živi v okolju, ki je do mene totalno sovražno nastrojeno in bivša celo svoje probleme z mano rešuje preko njega. Po tvoje je zveličavno riniti z glavo skozi zid samo zato, ker hočem biti foter, čeprav racionalno zelo dobro vem, da s tem otroku škodim.

In kaj imaš ti meni za govorit glede denarja? Kaj te nenazadnje briga moje finančno stanje. Sem pa zgoraj napisal koliko plačujem. Je pa seveda tako, da za take kalibre niti 20.000 jurjev mesečno ni dost. “saj mi je prasec vendarle uničil življenje”. K’nede.?

Rada bi, da bi bila družbenosprejeta norma skrbeti za svoj zarod. Tako kot je družbenosprejeta norma, da pedofilija ni OK.
Ne vidim niti enega razloga, za to, da staršu ne bi bilo treba skrbeti za otroka popolnoma v istem obsegu kot pred ločitvijo, če ne celo bolj.
Ne vidim razloga, dabi bilo lahko vse bremele na enem staršu, razen če je ta invalid in ne more delati.

Čestitam. Lepo si napisala! Sem tudi jaz idealiziral ampak realnost je čisto drugačna.
Če nebi bila se nebi 99% ločevalcev borilo za skrbništvo. Bodimo malce iskreni. Nikomur ni všeč, da ima na njegove otroke vpliv bivši partner, ki je pač nezaželjen. Še posebej, če je ločitev posledica rojstva otroka tako kot je bilo pri meni.

Nenazadnje pa menim, da je temu tako, ker sistem obvladujejo nič vredno odvetniki zlizani s sodniki in denarci se vrtijo, sodbe se štancajo in o koristih otroka pravzaprav skoraj ni govora.

Sem tudi jaz mislil, da bom spremenil sistem. S tem sem dosegel samo to, da bom zaradi vseh živcev enih 10 let manj živel. Iskreno. Vsak dan posebej se zelo trudim, da vse skupaj vzamem kot napako iz katere se moram čimveč naučiti in živeti čimbolj kot da se to ni zgodilo. Jaz pač brez otroka, ki me pravzaprav sovraži, zato ne razumem kaj se vi tule gor greste, ker če bi jaz imel skrbništvo me tale forum nebi več kaj dosti zanimal. Vsi pa zelo dobro vemo, da bi imel skrbništvo izključno v primeru, če se mu otrokova mati odreče. Pa še potem bi najbrž vse živo prej probali. Žal pa ureditov s stiki kot je splošno sprejeta naredi več škode kot koristi in zelo nespretno prepleta interese predvsem staršev, minimalno pa tudi otrok.

Tako žal je. Smo se kvalitetno zajebali in če ni niti malo obojestranskega razumevanja je pač kakor je. In če smo čisto iskreni. Otrok, ki živi mirno samo z mamo nenazadnje niti ni toliko prikrajšan. Vprašanje, če ni to celo bolje kot pa da je nomad, ki je delež dve vzgoj, dveh svetov in ponavadi še leta napetih čustev staršev, ki se magari nehote zlivajo po otroku.

Bi najraje napisal, da je predlog za ločitev “ker je minila ljubezen” smrtni greh za otroka, vendar je že prav, da živimo v svobodnem svetu ko nihče nikogar ne more v nič prisiliti. Jaz pač delam tako kot menim, da je za otroka v danih okoliščinah najbolj prav in se ne pretvarjam več, da imam kakršenkoli vpliv na okoliščine. Dejstvo je pač, da otrok živi brez da bi jaz imel kakršenkoli vpliv nanj in žal je čista resnica kar piše v eni temi v rubriki ločitev “komu pripadejo otroci”. Dejstvo je, da nobeni stiki nikdar ne bodo otroku nadomestili družine in to nenazadnje potrjujejo tudi znanstveniki, ki vsak dan znova izdajajo raziskave, ki govorijo o škodljivosti takih in drugačnih ureditev po ločitvi. Kot rečeno pa pri Sistemu ni v ospredju otrok. V ospredju je denar in interes skrbnika. Če temu nebi bilo tako tudi meni nebi vzeli skrbništvo nad otrokom brez enega samega razloga, pač pa je to samo in izključno v korist otrokove matere, ki ji je otrok PRIPADEL. Edino kar lahko naredim je, da preživim leta, ki bodo potrebna, da bo otrok razumel kaj in kako in upam, da bo iz tega potegnil pomembno življenjsko lekcijo.

No tudi ti si lepo napisal. Vse podpišem.
Ampak otrok bo iz vsega skupaj potegnil pomembno življenjsko lekcijo samo, če mu boš ostal oče. No matter what. Brezpogojno. Sicer bo pri 18 ali pa 44 rekel, da je imela mama prav. To pa vključuje redne stike in ukvarjanje z otrokom. A pomisliš, da morda otrok vidi tudi to da pri očitu vsakih 14 dni od jutra do večera igra fuzbal, sestavlja legice, bere knjige in oči v času ko je z njim nikoli ne reče nimam časa….Mami pa nikoli nima časa, ker pere, lika, kuha, dirka na roditeljske…. Vidiš jaz z polno mero to občutim pri treh otrocih.
In seveda materialno tudi poskrbi zanj.
In nehaj tarnat da so ti vzeli skrbništvo. Saj ti otroka niso vzeli. In za otroka se morava truditi oba. Ti enkrat na 14 dni in jaz, ki ga preganjam 365/24 ur sama.

Hvala.

Žal se ne morem strinjat s tem kar si napisala. Psihologija ni tako enostavna reč. To kar otroku govori je prehudo, da bi jaz to rešil. Se bom pogovoril o tem s psihiatri, ampak odločitev tule je na dlani. Daleč najmanj škode ima otrok, če te osebe, ki ga kao ne mara sploh ne pozna. Je še majhen. Meni ni več interes nič drugega kot najbolje za otroka. Iskreno pa z njim nisem sploh več vajen živet, ker že dve leti ne. Stiki pa nikakor niso “življenje”. Z drugimi besedami: v bistvu ne čustim več, da sem fotr. Tko čisto iskreno mi je pravzaprav že čisto vseeno kaj govori o meni in kaj dela z njim. Rezultate bo sama dobila na pladnju nazaj čez leta in tko nekako niti nimam prav pretirane želje biti nekdo, ki večno ščije proti vetru. To je najbrž tudi odgovor za večino vsa, ki se čudite, da se fotri ne zanimajo za otroke. Seveda se ne, če smo pa iz vseh strani diskreditirani in na koncu prevlada egoizem in lastna dobrobit. Za otroka itak v takih okoliščinah ne moreš nč naredit.

Alenka,

kaj si poste brisala, ker si uvidela, kake neumnosti si pisala? Mojih ni treba brisat, jaz za svojimi besedami stojim in se jih ne sramujem.
Vsakič, ko se v kaki temi vmešaš v debato se konča z brisanjem postov!?!? Po pravici povedano, ko te ni na forumu, je tu vsekakor bolj prijetno.

1. ?????? katerih postov?

2. Jaz sem vse skozi na forumu, le da se vmešam takrat, ko se začnete obsojati in najprej terata eno, potem pa nekaj postov nižje to zanikate. Drugače se pa non stop vrtite okoli ene in iste zadeve in živeti v svetu: 1. moški so prasci, 2. treba jim je vse pobrat, 3. morejo imeti stike, 4. me smo popolne in ne delamo napak, drugih jih.

New Report

Close