Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja odvzem roditeljske pravice

odvzem roditeljske pravice

To je bil moj odgovor na začetno vprašanje sicer pa 2000€ preživnine na mesec po mojem ne naredi drugega kot pa razvadi otroka.

Še to bi dodala da malo pa res izgleda kot da nekatere ne zanima kaj drugega kot pa to da vlečejo denar od moških. Z vsem spoštovanjem ampak a vas zanima samo to koliko vaš bivši zasluži? Ker včasih izgleda kot da nekatere zanima samo to da imajo tisti mesec denar na računu ne pa to da, otrok očeta ni videl že ne vem koliko časa važno da vam plačuje.

Ti si očitno zanosila z nekom, ki ni bil tvoj resen partner. Pri poročenih itak nihče ne vpraša kdo je oče, ga vpišejo v rojstni list avtomatsko.
Pri ločitvi se preživnina MORA določit in se ji ne morem odpovedati. Določena preživnina je tudi pogoj za obračun raznih socialnih transferjev, npr. subvencije vrtca, malice, OD,… Jaz sem bila nekaj mesecev brez otroških, ker ni bila določena preživnina, ko pa so jo določili, pa jo upoštevajo kot dohodek družine tudi če je oče ne plačuje. Če hočeš, da je ne upoštevajo, potem MORAŠ dat izvršbo.

Glede preživnine imamo dejansko skrbniki dolžnost jo terjat, ker je to pravica otroka, in se ji ne moremo odpovedat.

Glede stikov pa ne moremo narediti nič. Na tem forumu je bilo že veliko govora o tem, kaj narediti, če oče nima stikov z otrokom, pa nimamo nobene zakonske podlage za ukrepanje. O tem je bilo govora tudi v tej temi. Jaz sem šla na CSD, povabili so bivšega, prejšnji teden je bil tam in v zapisniku mi piše, da je povedal, da on na stike ne bo hodil. Imaš kako idejo? Glede na to, da se tebi zdi to pomembna tema, pa meni tudi. Aja, sodba o stikih je za skrbnika zavezujoča, s kazensko odgovornostjo, še otrok ima manj pravic kot oče. Torej očetu ni treba imeti stikov, če pa otrok stikov noče pa se mora zaradi tega zagovarjat on in povedat svoje razloge, enako skrbnik.

Tako da…. ti si ena takih, ki vlečejo dodatek h OD za enostarševsko družino. Nekatere od nas, pa ne le, da nimamo tega dodatka, ampak imamo nižje OD, kot bi nam pripadali, če nam ne bi upoštevali fiktivnih prihodkov od sodno določene preživnine.

Pa še to. Tistih 70-100 eur lahko zaslužiš zraven sama. Pr itreh otrocih to zame pomeni, da moram dodatno zaslužiti 210-300 eur. Brez varstva za otroke, brez babi servisa. Kje imaš pa ti otroka, ko dodatno delaš, da zaslužiš zraven? Aja, nekaj dobiš od dodatka za enostarševsko družino, pa je ta razlika že manjša.

Če so imeli 5000 ali 10000 eur dohodka kot družina, je bil otrok že pred ločitvijo razvajen (če se z denarjem samo razvaja). A dokler so družina je to ok, ko pa gresta starša narazen, pa ne več? Potem pa mora otrok na socialko? Ne gredo vsi partnerji narazen še pred rojstvom otroka, tako kot ti s tvojim. nekateri se ločujemo ko so otroci že starejši.

Najdi en primer, da skrbnika zanima samo denar, za ostalo mu je pa vseeno.

Ta tema se je v temo o denarju sprevrgla zaradi ene take, kot si ti, ki na prvo žogo in brez nekih tehtnih argumentov začne, da ženske zanima samo denar.

Ta tema se je v temo o denarju sprevrgla zaradi ene take, kot si ti, ki na prvo žogo in brez nekih tehtnih argumentov začne, da ženske zanima samo denar.[/quote]

Konec koncev je avtorica (abcd23) prva, ki jo zanima samo denar. Če oče ne bo plačeval preživnine, potem bo raje socialne transferje vlekla. Raje, kot da se z očetom bocka, vleče od države, ker je to bil sigurno in finančno ugodneje od minimalne preživnine, če avtorica nima nekih nadpovprečnih dohodkov. Profitirala bo pri OD in dodatku za enostarševske družine, pri subvenciji vrtca…. več, kot bi tistih 70-100 eur nesigurne preživnine. Kdo se zdaj za denar grebe?
Otrok bo brez očeta v RL zaradi nekaj denarja, ki ga povleče od države.

Drugače pa glede samih zneskov – za moje razmere je že jurja na mesec za otroka nepredstavljiva vsota, ker toliko denarja pač nimam.
Ampak premožni ljudje živijo drugače. Njihovi otroci lahko na primer trenirajo smučanje, kar je danes skoraj izključni strošek staršev in v to vložijo na deset tisoče evrov, tako da mesečni znesek verjetno brez problema pride na dva jurja.
Potem obstajajo tudi otroci s PP – znanci imajo avtista, zdaj hodi v srednjo šolo, noče se pa vozit z busom, ker ga je preveč strah. Tako da ga v šolo vozi taksi, drugače pač ne gre, razdalja ni majhna in na mesec porabijo svojih 300 ali 400 evrov samo za ta prevoz. Potem ima še posebne terapije, kar je vse plačljivo, ogromno zdravstvenih težav, alergij, ni da ni, in pridejo ven nadpovprečni zneski. Na srečo si to lahko privoščijo, ampak če bi se starša ločila, bi morala biti preživnina zanj prav tako v rangu verjetno najmanj tisoč evrov na mesec.

Bistvo pa je, da se nekateri otepajo tega, da bi po ločitvi spodobno poskrbeli za otroke – tako v materialnem kot čustvenem in vzgojnem smislu. Kot da z ločitvijo prenehajo biti starši.

[/quote]

Ta tema se je v temo o denarju sprevrgla zaradi ene take, kot si ti, ki na prvo žogo in brez nekih tehtnih argumentov začne, da ženske zanima samo denar.[/quote]

Tema se je res začela o tem, ali je moč doseči in kako odvzem roditeljskih, hm in katera je že predlagala, da naj vsaj preživnino iztrži? Preživnina ni denar? In potem je trdna zastavila vprašanje, ali naj bivšemu dvigne preživnino, ker je spet svetnik? Hm – to tudi ni denar? In potem je bila cela debata o višini, kjer smo že dolgo nazaj ugotovili, da se nekateri osebki na tem forumu z veseljem tožarijo za preživnino – ker nočejo biti cankarjevske matere. Pa pustimo to, kaj ta besedna zveza dejansko pomeni. Torej? Kdo je bil tisti, ki je začel z materialnim?

In še neštetokrat napisano, z dobrim odvetnikom se da marsikaj. Vendar je tu par pogojev – da ga vključiš že v samem začetku, ter ga dejansko poslušaš. Praksa je pa ta, da večina gre do odvetnikov, ko so je stvar že toliko zakomplicirala, da je gordijski vozel mačji kašelj in za povrh bi nekaj po svoje, kar ne gre.

Tema se je res začela o tem, ali je moč doseči in kako odvzem roditeljskih, hm in katera je že predlagala, da naj vsaj preživnino iztrži? Preživnina ni denar? In potem je trdna zastavila vprašanje, ali naj bivšemu dvigne preživnino, ker je spet svetnik? Hm – to tudi ni denar? In potem je bila cela debata o višini, kjer smo že dolgo nazaj ugotovili, da se nekateri osebki na tem forumu z veseljem tožarijo za preživnino – ker nočejo biti cankarjevske matere. Pa pustimo to, kaj ta besedna zveza dejansko pomeni. Torej? Kdo je bil tisti, ki je začel z materialnim?

In še neštetokrat napisano, z dobrim odvetnikom se da marsikaj. Vendar je tu par pogojev – da ga vključiš že v samem začetku, ter ga dejansko poslušaš. Praksa je pa ta, da večina gre do odvetnikov, ko so je stvar že toliko zakomplicirala, da je gordijski vozel mačji kašelj in za povrh bi nekaj po svoje, kar ne gre.[/quote][/quote]

ne erjamem, da se katera Z VESELJEM tožari za preživnino, ampak se tožarimo zato, da bi imeli naši otroci normalno življenje. Glej, mi imamo nek povprečen standard zato, ker jaz toliko delam. Na račun otrok. Z manj bi bolj težko normalno (ne luksuzno) živeli. Zaradi službe pa so otroci veliko sami. Še ko sem doma včasih delam, za kak dodaten euro. je to potrebno? Če bi oče prispeval svoj delež bi imela več časa za varstvo, vzgojo, prosti čas.
In jaz za otroke prispevam 5/6 svojega dohodka, le manjši del gre za moje stroške, Naj raje oče več prispeva, ker on prostega časa za otroke ne potrebuje, če nima stikov. Zakaj že je fama o tem, kakšni so otroci samohranilk? Problem pri mojih otrocih je samo v tem, da sem premalo z njimi. To pa na njih ne vpliva najbolj pozitivno. Ker se jaz razčetverit ne morem, moj dan ima samo 24 ur.

kdo je začel z materialnim? Jaz se brez problema postavim na spisek, ker pač moji otroci pričakujejo hrano v hladilniku, elektro pričakuje plačilo računa, šola pričakuje, da bodo hodili učenci s potrebščinami h pouku,… Če ne skrbiš sama (ampak res čisto sama) za otroke ti ne more bit jasno o čem govorim.

ne erjamem, da se katera Z VESELJEM tožari za preživnino, ampak se tožarimo zato, da bi imeli naši otroci normalno življenje. Glej, mi imamo nek povprečen standard zato, ker jaz toliko delam. Na račun otrok. Z manj bi bolj težko normalno (ne luksuzno) živeli. Zaradi službe pa so otroci veliko sami. Še ko sem doma včasih delam, za kak dodaten euro. je to potrebno? Če bi oče prispeval svoj delež bi imela več časa za varstvo, vzgojo, prosti čas.
In jaz za otroke prispevam 5/6 svojega dohodka, le manjši del gre za moje stroške, Naj raje oče več prispeva, ker on prostega časa za otroke ne potrebuje, če nima stikov. Zakaj že je fama o tem, kakšni so otroci samohranilk? Problem pri mojih otrocih je samo v tem, da sem premalo z njimi. To pa na njih ne vpliva najbolj pozitivno. Ker se jaz razčetverit ne morem, moj dan ima samo 24 ur.

kdo je začel z materialnim? Jaz se brez problema postavim na spisek, ker pač moji otroci pričakujejo hrano v hladilniku, elektro pričakuje plačilo računa, šola pričakuje, da bodo hodili učenci s potrebščinami h pouku,… Če ne skrbiš sama (ampak res čisto sama) za otroke ti ne more bit jasno o čem govorim.[/quote][/quote]

Bistvo vsega je, da ko nekdo napiše “vam gre samo za denar”, je potem odziv, da to pa že ni res – temu je namenjen moj komentar.

In ja skrbim čisto, ampak čisto sama za otroke in vem kako je, ko ti dvigne deklc, ker bivši karkoli že. Vendar sem se naučila nekaj – jaz bom za otroke poskrbela, na koncu bodo pa oni odločali, niso neumni in vidijo več kot jim večina pripiše. So težki dnevi in so dobri dnevi, ampak debate o tem, kaj vse bi oče moral…so brezpredmetne, ker če nekdo nekaj noče, ne zmore itd. ga ni osebka, institucije, zakona, ki bi to spremenil in zakaj za vraga bi potem se še ukvarjala z nečem, kar se NE DA spremeniti. Škoda mojega časa.

Alenka G ti bi bila rada terapevtka?
Saj ni stvar v tem ali hoče ali noče. To ni samopostrežba (vsaj ne bi smela biti). Za svoj naraščaj si DOLŽEN skrbeti. Tudi očetje, pa ni važno a hočejo ali ne. Če res ne zmorejo (bolezen,invalidnost, smrt), še nisem slišala, da bi se katera mama nad tem pritoževala.
Torej če nekdo noče nehati spolno zlorabljati mladoletnih deklic, ga pač ne bomo ustavitili, ker on to pač noče? Si to hotela reči?
Po drugi strani pa jaz tudi nočem cepiti psa in registrirati avta vsako leto, pa me z globami znajo prisiliti, da to naredim.
Torej sta pes in avto več vredna od otroka, za katerega se inštitucijam, ne ljubi potruditi. Pri tem da lahko dam psa in avto stran od hiše. Kam naj dam pa otroka?

Ampak res si me razp… Alenka G. Nikoli in nikdar si kot terapevtka in moderatorka foruma enostarševskih družin ne bi smela privoščiti javno razglašati, da z opustitvijo skrbi za otroka ni nič narobe. Ravno obratno z vsakim dihom bi morala skrbeti za ozasveščanje:
– staršev, ki so prisiljeni sami skrbeti za otroke, da se postavijo zase in za svoje otroke
– staršev, ki k skrbi za otroke ne prispevajo, da je to družbeno nesprejemljivo,
Pa čeprav se zdi da je vse skupaj boj z mlini na veter.
In ja z užitkom bom svoj prav gonila naprej. Saj vem da moji otroci od tega ne bodo imeli nič. Morda pa se bo tudi zaradi mojega nerganja miselnost slovencelnov enkrat spremenila. Plaz velikokrat sprožijo mali kamenčki.
Čarovnice smo nehali sežigati, deviških pasov ne natikamo več, nezakonski otroci niso več pankrti. Kdo ve morda pa pride kdaj, da bo očetu (pa če živi z mamo svojega otroka ali ne) v ponos in čast skrbeti za svojega otroka in v tem ne bo videl le cuzanja s strani svoje bivše.

Alenka, ti ne moreš nikomur soliti pameti glede denarja, saj si furala lažno samohranilstvo, tega, kakšen je tvoj status zdaj in zakaj te vsako leto kličejo dokazovat samskost, pa nočeš razložiti.

In seveda bom vsaki ženski svetovala, naj poskusi dobiti vsaj preživnino, če je očetu vseeno za stike. In kako si ti, moderatorka enostarševskih družin, za katere je obče znano, da je denar pač še toliko bolj boleča tema kot v družinah, kjer za otroke ves čas skrbita dva starša, sploh drzneš napisati, da se ne da nič narediti, da se ne smemo boriti za otroke in da je treba enostavno pustiti vse skupaj pri miru?

Neplačevanje preživnine je kaznivo dejanje. Torej po tvoji logiki opustimo tudi pregon vseh drugih kaznivih dejanj.

Na srečo tako malo sodeluješ tukaj gor, da ne bom že spet morila, naj te odstavijo z mesta moderatorke. Bi bilo pa to več kot umestno. Lažna samohranilka, in to kot kaže ne samo enkrat, ki za ločene ženske reče, da so lahko večje prasice kot tipi … Vsa čast, vodstvo mona, vsa čast.

Mick,res me zanima,koliko znaša ta nadpovprečna preživnina za tvojega otroka in starost,če ni skrivnost.Hvala.

Nadpovprečna je vse nad 135 evrov, tako da ta pridevnik v tem primeru ni avtomatsko pozitiven.

Je več kot 100% nad povprečjem. Sicer pa ne vem kaj ima to veze.

@vceraj: Grozno je tole kar pišeš brati. Mislim, da se niti zavedaš ne kakšne probleme imaš. Sožalje res in bogi otroci, ki to vsak dan čutijo.

Alenka ima seveda globoko prav. Ampak to kar trdi Alenka je seveda stvar časa, “pogovora-številnih pogovorov” s samim seboj,…Pač punce ne razumete, da so stvari v veliko primerih (v življenju je tega juhuhu) pač take, da se jih ne da spremenit. Samo za primer. Če očetu ni do otrok kakšen smisel ga ima siliti, da ima kakršnegakoli opravka z njimi? Res ne razumem. Denar je seveda drugo. Se mi zdi prav, da prispeva za otroke ampak res pa ne razumem zakaj bi imel kaj z otroci človek, ki mu do njih ni.

Če imam jaz druge prioritete in dam otroke nekam v varstvo, da sem lahko takrat drugje, moram varstvo plačat. Predvidevam, da je samoumevno, da tisti očetje, ki se jim z otroci ne ljubi ukvarjat, plačajo nekomu drugemu (v tem primeru mami) za čas, ko namesto njega peljejo otroka na dejavnost, ga imajo tako ali drugače na skrbi. Ali je samoumevno, da en starš pač otroke (npr. predšolske) prepusti samim sebi, brez da bi prosil nekoga, da zanje skrbi? Če jaz štejem, da bi bila ure, ki jih ima oče dogovorjene za stike, delala v službi, bi v tem času zaslužila več, kot znaša preživnina (ki je za pokrivanje stroškov otroka). Pa naj mi plača te ure. Ups… spet smo pri denarju ;).

Bistvo vsega je, da ko nekdo napiše “vam gre samo za denar”, je potem odziv, da to pa že ni res – temu je namenjen moj komentar.

In ja skrbim čisto, ampak čisto sama za otroke in vem kako je, ko ti dvigne deklc, ker bivši karkoli že. Vendar sem se naučila nekaj – jaz bom za otroke poskrbela, na koncu bodo pa oni odločali, niso neumni in vidijo več kot jim večina pripiše. So težki dnevi in so dobri dnevi, ampak debate o tem, kaj vse bi oče moral…so brezpredmetne, ker če nekdo nekaj noče, ne zmore itd. ga ni osebka, institucije, zakona, ki bi to spremenil in zakaj za vraga bi potem se še ukvarjala z nečem, kar se NE DA spremeniti. Škoda mojega časa.[/quote][/quote]

Vse SE DA spremeniti. Še ne tako dolgo nazaj si mi poslala sporočilo s prošnjo, da ti napišem, kaj menim, da bi moralo bit drugače, katere so stvari, ki bi jih morali spremeniti pri institucijah, … Zakaj le si me to spraševala, če že v osnovi meniš, da se ne da nič spremeniti? Če misliš, da moramo bit zadovoljne s tem, kar imamo?

Jaz imam službo, s katero nisem zadovoljna. Tvoj strokoven nasvet bi bil, naj se vdam v usodo, ker spremeniti ne morem nič? “Čuti i trpi”? Ali bi mi svetovala, naj naredim vse, kar je v moji moči, da najdem nekaj primernejšega, službo, v kateri bom bolj zadovoljna?

Po tvoji logiki bi jaz bila še vedno poročena, v nasilnem odnosu z alkoholikom, ker je tvoje mnenje, da je garant z mano nekaj narobe. V realnem življenju je treba tudi kdaj z glavo skozi zid. da spremenim kaj zase, za svoje otroke, za druge.
In najmanj kar se bom borila je to, da se izvaja obstoječa zakonodaja, pa da se po možnosti še kaj spremeni na bolje. Za otroke. Moje in druge, ki bodo v taki situaciji. In lahko mi verjameš, da mi bo vsaj nekaj od zadanega uspelo. Ampak razlika med mano in tabo (ki si mi pisala o tem, da grete v boj proti institucijam) je v tem, da sem jaz v svojih prepričanjih trdna in se ne obračam po vetru.

Zakaj bi pa ti šla v boj proti institucijam ne razumem, če misliš, da s trenutnim sistemom ni nič bistveno narobe in se ne da nič spremenit. Če smo vse, ki razmišljamo drugače požrešne in je za tak boj škoda časa.

Jalur: veš, da v isti sapi želiš očetu odvzet roditeljsko pravico, mu računat storitve starševstva, po drugi pa želiš, da za njih skrbi? Sej se sploh ne čudim, da se je odrekel.

Poglejte. Meni je vseeno kaj počnete in kako zapravljate čas in energijo. Alenka ima v mojih očeh prav, ker imate čisto vse pogoje, da živite naprej, pa tega več kot očitno nočete. Marsikomu je to težko, ker otrok nima pri sebi, pa bi jih rad imel. Najlažje je pa srat po vsem živem, samo samega sebe ne v ogledalo pogledati.

Ni pa seveda nič narobe, če ste glasne glede stvari, ki se vam ne zdijo prav, ampak vaši otroci ne bodo od tega imeli prav nič. Tudi s tvojim hudim bojem proti očetu nebo imeli prav nič. Na koncu bodo še spoznali, da ga le onemogočaš in boš ti izpadla tausrana.

New Report

Close