Odvzem popkovne krvi
Spoštovani!
Od svoje ginekologinje sem v branje prejela letak Ecoccell bio. Graz,
ki govori o odvzemu popkovne krvi, iz katere naj bi pridobili izvorne
celice, ki se lahko kasneje uporabijo za zdravljenje različni bolezni,
kot so sladkorna ipd.
Prosim vas, da mi sporočite ali je:
– ta odvzem popkovne krvi in izvornih celic smiselen, saj stroški znašajo cca 2000 eur,
– ali se s temi celicami res da zdraviti bolezni kot je otrok starejši
– koliko časa se te celice hranijo in kdo odloča o uporabi,
– ali se te celice uporabijo tudi pri zdravljenju ostalih članov družine
Najlepša vam hvala za odgovor
Spoštovani,
ker ste v marsičem vprašali takorekoč enako kot ena od predhodnic nekaj vprašanj nazaj, vam kar “copy-pastom” ponavljam odgovor in dodajam še malo specifike:
z odvzemanjem in hranjenjem izvornih celic seveda ni slabih izkušenj, saj gre le za tehničen postopek praznjenja posteljice, predelave krvi in shranjevanja iz tkiva, ki ga itak zavržemo. Bolj problematična je ocena potrebe, koristnosti in stroškov tega početja. Če so v neki družini npr. pogosta krvna rakava obolenja (levkemije, limfomi ipd.) potem je na možnost “rezerve v matičnih celicah” smiselno pomisliti, da bi kar vsakdo vlagal na slepo v morebitno potrebo po takšnem zdravljenju, pa se mi zdi hudo pretiravanje. Seveda gre za osebno odločitev in za naložbo v svojega otroka, vendar je treba vedeti, da poleg omenjenega načina uporabe za zdaj o prihodnji možni uporabi teh celic zgolj napovedujejo in dobivajo “obetavne rezultate raziskav” in za to žal še ni prepričljivih dokazov. Bolezni, za katere se “obeta uporaba matičnih celic” so namreč izredno redke in je verjetnost, da nekoga brez družinskega ozadja za bolezen takšna bolezen zadane, reda velikosti manj kot 1 na 1000. če sem nekoliko pragmatičen to torej pomeni, da je verjetnost, da bo poljubna oseba, ki ima shranjene matične celice le te tudi potrebovala manjša od 1:500, kar z drugimi bedsedami pomeni, da je treba v shranjevanje vložiti približno milijon eurov sredstev, da s tem nekomu (seveda ne vemo kateremu med njimi), rešimo življenje.
Na kratko, nekomu, ki ima vsega dovolj in preveč in ne ve, kam bi vtaknil 2000 EUR odvečnega denarja, bi vsekakor vložek v matične celice pri njegovem otroku priporočil, med tem ko nekomu, ki ima dovolj skrbi z lastno eksistenco, tega ne morem.
Hranjenje izvornih celic menda dokazano zdrži 15 let, za dalj časa pa še ni prepričljivega dokaza. Omenjene izvorne celice so last plačnika, prvenstveno pa so namenjene zdravljenju, če je možno, otroka oziroma osebe, karei so bile odvzete ob rojstvu iz popkovine. SEveda obstaja tudi možnost zdravljenja drugih družinskih članov, če kateremu ustrezajo, vendar je takšna možnost le okrog 25% za bližnjega sorodnika v 1. kolenu in mnogo, mnogo manj za sorodnike v 2. kolenu ipd.