Najdi forum

pred nekaj casa sem odkrila da je eden od mojih bliznjih odvisen
in sicer ne sam od drog
ampak od drog,cigaret in po vsej verjetnosti tudi alkohola

kaj naj naredim da neha, kak naj pomagam?!

V svojem vprašanju si izredno skromna s podatki, zato ti le težko pomagam. Vsekakor gre za bližnjega s katerim se verjetno lahko dokaj dobro pogovarjaš. Ko boš videla, da je pravi trenutek odpri to temo, vendar ne napadalno in ne obtožujoče, Kar tako na splošno. Recimo, da poznaš nekaj ljudi, ki so se hudo zapili in da ne veš kako bi jim lahko pomagala itd… Ta oseba, za katero sprašuješ bo počasi začela odgovarjati in ti pazi, da ne bodo vprašanja letela točno nanjo, ampak, da skušaš govoriti o nekom, ki je sicer imaginaren je pa zelo podoben tvojemu bližnjemu. na ta način mu boš posredno in brez konflikta posredovala svoja stališča, ki so npr., da nočeš izključevati uporabnikov drog iz družbe, da je potrebno, da jim družba pomaga itd.. tako se mu boš verjetno počasi približala in če bo pravi trenutek se bo tvoj bližnji odprl in spregovoril. Tedaj pa se zelo dobro obvladuj in mu pusti, da govori. Četudi bodo dolgi premori med mislimi ga pusti in poslušaj, kajti predvsem to potrebuje. Potem pa boš že vstopila v njegov svet in mu skušala počasi sporočati na lep način svoja stališča o katerih se lahko zelo dolgo in temeljito pogovarjata, le če boš strpna in tolerantna. Korak za korakom se počasi pride do cilja.

Najprej se z njim pogovori, ali sploh želi spremeniti stil življenja, če si ga ne, mu še nekaj časa ne boš mogla pomagati, daj mu pa vedeti da si mu na voljo za pomoč, ter da ga ne obsojaš…

To me spominja na tisti film Analyze This. Upam, da bo res tako preprosto, ampak prvi korak je vsekakor prenehati z zanikanjem.

New Report

Close