odvisnik
Pozdravljeni!
Danes sem prvič na forumu.Imam težave s sinom,ki je star 16 let. Lani sva z možem ugotovila,da kadi marihuano saj je postajal agresiven in nezainteresiran za vse. Pustil je šolo(1.letnik gimnazije) zaradi neupravičenih izostankov in negativnih ocen. Vsi smo se vključili v Zavod za pomoč odvisnikom v CE, ker je nam bližje (doma smo na Koroškem) in to redno obiskovali od aprila letos. Sina smo redno testirali in je bil do novembra negativen. Nakar se je razšel z punco in ugotovila sva, da spet kadi marihuano, našla sem jo v žepu hlač.Takoj sem mu odvzela ves denar, ki ga je dobival za malico in mu vsak dan pripravim malico in pijačo za šolo, obiskuje sedaj 1. letnik zdravstvene šole. Za vikend ni šel nikamor ker ni imel denarja, na moje veliko razočaranje pa sem zopet našla marihuano in še spied (ne vem če sem prav napisala, gre za bel prah, za katerega je že na centru priznal, da ga je pred začetkom zdravljenja že poskusil).Po razgovoru sodeč si je denar sposodil, da je mamilo kupil, da bi ga prodal in s tem dobil nekaj denarja zase. Sedaj odklanja vsakršno nadaljne zdravljenje, češ da sem mu ukradla drogo in s tem ima on dolg za 30 eur in s tem pogojuje nadaljne zdravljenje. Z možem sva obupana in želiva sina spraviti na pravo pot pa ne veva kaj naj še storiva.Mislim, da bi tudi njemu bila rešitev komuna, a kako ga naj v to prepričava? V šolo zaenkrat hodi redno in ima pozitivne ocene. Lepo prosim za kakršen koli nasvet. Zaskrbljena mama.
Draga mama!
Popolnoma prav ste odreagirali. Če pogojuje 30 eurov z zdravljenjem mu še odločneje pokažite in dajte vedet, da iz te moke ne bo kruha. Zelo so iznajdljivi in predvsem manipulativni. In pazite se izsiljevanja. Oba z možem!!! mu pokažita kdo je glavni v hiši. Sedaj je še čas.Nobenega denarja in testi naprej. In nenapovedani. Za komuno je zanj še prezgodaj, če je samo na travi. V komuno gredo običajno po parih letih uživanja trdih drog. Mogoče pa tudi kdo prej. Potrudite se z vztrajnostjo, da ne bi šlo naprej od zdajšnje situacije, ker se vse to še da rešit. Ni še tako daleč, da ne bi bilo izhoda. In niti ne pomislite na to, kaj vas vse čaka, če boste dovolili, da bo po njegovo. Samo tega ne. Imamo pri hiši sedem letne izkušnje, zato mi lahko verjamete. Samo strogo vztrajat pri svojih odločitvah. Malica in pijača od doma, pravilno!
Želim vam mirne dneve in veliko volje in trdnosti.
Lepo pozdravljena nova obiskovalka foruma.
Raziskava Zavoda za zdravstveno varstvo Ljubljana med ljubljanskimi srednješolci pred leti je pokazala, da je marihuana najpogosteje uporabljena prepovedana droga. Marihuana je brez dvoma nevarna droga saj ogroža zdravje odraščajočega ravno takrat, ko naj bi oseba gradila temelje za poznejši čas jih ruši.
Daljše uživanje večjih količin marihuane lahko povzroči psihično odvisnost, za katero je značilna vedno večja poraba droge in s tem povezane težave v družbi, šoli, doma itn. Pogosto se pojavi amotivacijski sindrom (brezvoljnost), kronična utrujenost, oslabljen spomin in presoja ter drugi problemi. Odtegnitveni sindromi se kažejo kot razdražljivost, zmanjšano doživljanje ugodja, glavoboli, težave s spanjem in rahla izguba apetita.
Marihuana lahko povzroči tako imenovano akutno panično-anksiozno reakcijo, močan strah pred izgubo kontrole in paniko. Pri uživalcih marihuane se vedno povečuje tudi tveganje, da postane odvisen tudi od drugih drog ali povedano drugače, marihuana je uvod v trde droge, saj po letih kajenja marihuane uživalec ugotovi, da s travo ni zajezil bolečine oz. nezadovoljstva v sebi pač pa še poglobil nastale težave in da mu trava ni zapolnila praznine niti ni rešila nobenega problema. Trava torej ni pomagala zato pogosto oseba poseže po čem »močnejšem« nekaj kar bi ubilo bolečino, in mogoče celo rešilo težave pa seveda temu ni tako, nastanejo še večje in hujše. Absolutno je marihuana lahko uvod v druge droge, kar pa niti ni tako bistvenega pomena, bolj alarmantno je življenje, ki ga človek živi, nezanimanje za vse, težave, ki nastanejo okrog nabave droge- kriminal, neprimerna družba, kraje, laži, neiskrenost. itn.
Res nima smisla, da bi sina na silo potiskali v komuno. V tej fazi kot je sedaj on ne bi bilo smiselno vztrajat pri tem. Le upate lahko, da se bo stanje izboljšalo, da nikdar ne boste na tej točki, da se bo sin že prej spametoval in sam ugotovil, da tale pot ni prava. Upoštevajte Zdenkin nasvet saj vsakršna potuha ne bo prinesla rezultatov. Tale o kraji droge je res močna, vaš sin je očitno že dodobra prekoračil meje zdravega razuma in spoštovanja svojih staršev. Ne dovolite, da vas spelje na led, da svojo krivdo prenese na vas.
Absolutno pa ni dovolj le negativen test pač pa je bistvenega pomena njegovo spremenjeno obnašanje in dejanja, ki se seveda morajo spremeniti. Vztrajajte, da redno hodi v šolo, dajte mu odgovornosti doma, ne dovolite, da bo sin gospodaril nad vami, v vaši hiši postavljate red in pravila vi. Nobenega denarja, trdna pravila in enotnost v izvajanju le teh.
Predlagam, da se mogoče vključite v skupino za starše, ki imajo iste težave kot vi oziroma vaš sin, pridite torej na srečanje na Litijsko cesto 24 v Ljubljani (vsako drugo sredo), lahko prej pokličite.
Ne obupajte, vedno se najde rešitev le da za dosego le te nekateri potrebujejo več napora lahko tudi let. Življenje ne prizanaša nikomur, vedno prinese nove in nove skrbi s katerimi se žal morate spopasti. Srečno pri razreševanju težav s sinom, pa še kaj pišite.
Lep pozdrav
Pozdravljeni!
Najlepša hvala gospe Zdenki in gospe Vesni za nasvete in spodbudne misli. To mi veliko pomeni in mi daje upanje za naprej. Upam, da bo nam res s skupnimi močmi uspelo, da sina spravimo na pravo pot. Vem, da veliko mladih v srednjih šolah, nekateri že prej kadijo marihuano, vendar bi mu rada vcepila, da se brez tega da živeti in uživati v družbi, saj to prinese same probleme in gorje.
Hvala še enkrat in lep dan.