Najdi forum

Pozdavljeni
stara sem 22let,v preteklosti nisem nikoli imela daljše zveze,vedno se je končalo kar tako brezveze,še preden bi se spoznala.
Sedaj sem skoraj leto dni s čudovitim fantom,super se razumeva,opažam pa,da sem veliko bolj težavna partnerka kot sem si predstvljala in govorila prej.Racionalno se vseh mojih napak zavedam,a vseeno vedno odreagiram na isti način. MIslim namreč,da sem odvisna od njega,oz. najinega odnosa,kar me zelo moti, ker vem,da je to rušilno zame in za odnos.NPR: Oba veliko delava in vseeno se vsakič vidiva, ko pa se enkrat na dva meseca zgodi,da prost dan preživi kje drugje namesto z mano,občutim užaljenost, jezo in obnašam se hladno. Ker se zavedam,da jaz ne bi šla raje s kolegico npr ko bi mela prosti dan, on pa to včasih naredi in začutim,da ga jaz imam bolj rada kot on mene..Razumsko vem da ni tako, prej je obratno-ker vem da je nor name-mislim, da je problem v tem,da on mene ima rad jaz pa sem poleg tega še odvisna od njega. To bi rada odpravila, ker vem, da ga bo to začelo motiti in vem,da on tu ni nič kriv, obnaša se kot partner, ki želi imeti zdrav odnos, s svobodo in vsem kar sodi zraven..naj poudarim,da nisem ljubosumna-to,da bi spoznal katero drugo itd me res ne skrbi,ker mu totalno zaupam.Prijateljice mi vedno to očitajo mojo lastnost-da si prehitro naredim neke predstave v glavi o tem kako se je moški ohladil,kako mu ni toliko od mene in vedno primerjam njegovo obnašanje s svojim.. Kako naj začnem tudi čutiti to,kar se racionalno zavedam?
hvala

Draga lolita!

Kot praviš je to tvoje prvo daljše razmerje s fantom in to (morda) pomeni tudi prvo spoznavanje sebe v drugačnih življenjskih situacijah kot do sedaj.

Da smo na začetku zveze zelo navezani in celo skoraj odvisni od drugega je pogost pojav, ki pa se z razvojem odnosa tudi spreminja.

Postavila si vprašanje “kako naj začnem tudi čutiti to, kar se racionalno zavedam?” Razumsko veš, tvoja čustva pa temu ne sledijo, one gredo svojo pot in verjetno počasi potegnejo za seboj tudi misli. Temu ponavadi rečemo začarani krog iz katerega pa težko izstopimo.

Za zdrav odnos je zelo pomembna čustvena samostojnost. Kar pomeni, da na osebo, ki jo sicer imamo zelo radi, ne vežemo popolnoma vseh naših potreb, ampak jih poskusimo zadovoljiti tudi sami v krogu drugih ljudi in situacij.

Ko se bo naslednjič fant ponovno odločil, da dan preživi brez tebe, tudi sama pomisli in razišči, kaj lahko narediš, da zapolneš praznino ali potrebo, ki jo imaš? Kaj lahko umiri tvoja čustva? Je lahko to sprehod, dobra knjiga, študij …. Poskušaj preusmeriti svojo pozornost na nekaj drugega in se temu zares posvetiti. Počasi boš lahko ugotovila, da ti to prija in te zadovoljuje.

V knjigi, ki smo jo izdali Od čustvene iteligence do modrosti srca, pa lahko najdeš še več o čustvih in pravilnem ravnanju z njimi.

Lep pozdrav!

Rožana Grdina Šola čustvene inteligence www.cdk.si/sci

Hm, posveti se sebi in naredi nekaj samo zase. Ker drugače boš to vezo pripeljala direktno v prepad. Pravkar sem končala s fantom iz podobnih razlogov, ker ni mogel razumeti, da sem izven najine zveze še vedno samostojen človek, s svojimi prijateljicami, hobiji, časom… Če ga še ni, bo partnerja gotovo ob takem obnašanju še začelo dušiti.

Pusti mu čas, prijatelje, le tako se bo zadovoljen vračal v tvoj objem. Ne pozabi na svoje kolegice, stvari, ki jih sama rada počneš. Tako si bosta imela tudi več za povedat. Ukrepaj, preden bo prepozno.

Najprej moraš dobro poznati sebe in imeti sebe res rada, šele potem si lahko z drugim in ga resnično ljubiš – brez pritiska.

New Report

Close