odvetnica A. Jurakk + stalno bivališče?
Živjo,
ima kdo izkušnje z odvetnico Aleksandro Jurakk iz Ljubljane?
Pa še eno vprašanjce – s hčerko sva se pred pol leta odselili od njenega očeta, kjer imava še vedno stalno bivališče, v najetem stanovanju pa začasno bivališče. Ko enkrat ne bova imeli več tam stalnega, bo nastal problem, saj naju ne morem drugje prijavitiza stalno. No,lahko bi naju prijavil lastnik najetega stanovanja …
Ampak ali je človek sploh lahko brez stalnega bivališča? Ali moraš nujno nekje imeti stalno b.?
Bivši tudi ostro nasprotuje, da bi hkrati s seboj tudi hčerko odjavila s stalnega bivališča oziroma naj tega ne bi storila brez njegovega soglasja. Ali to drži? A res potrebujem njegovo soglasje, saj sem zakoniti zastopnik hčerke (o dodelitvi v vzgojo in varstvo še ni dogovora oziroma je tožba v teku)
Hvala!
Jaz imam ženo in dete prijavljeno na naslovu njenih staršev iz enega in edinega razloga – ker se moji ženi še ni dalo zmigat do šalterja teh nekaj let. Zakaj bi to tebe zanimalo? Ko sem šel sam javit spremembo stalnega bivališča, sem še povprašal še za ženo in dete, pa se nič ne spomnim, da bi kdo kaj mene omenjal kot nekoga, ki se bi naj s čim strinjal. Ampak, ej, lahko da sem pozabil.
Vsekakor si pozabil poanto razviti do konca. Vprašal si za ženo in za dete in potem? Si ju preprijavil ali ne? So ti rekli, da to lahko urediš ali ne? Mislim pa, da je razlika, če si uradni skrbnik. Ker drugače bi lahko bivša zakonca otroka poljubno preprijavljala, kot bi se jima zdelo (če bi si hotela nagajati).
Prijavila bi jo naj žena naslednji dan, ker je takrat pač imela vse dokumente pri sebi, jaz pa le sebe (saj bi ji tudi to obesil, pa mislim, da ne gre). Spraševal sem jaz, ker sem predvideval, da je za otroka drugačen postopek in ker sem pač bil tam prej. No, in kolikor se spomnim, ni nihče nič htel od moje malenkosti. Ne dam pa jajca na tnalo za info.
Lahko ju pa naženem v teh dneh to uredit, pa bo zaziher. 🙂
O spremembi stalnega biv. razmišljam zato, ker ga pri bivšem s hčerko ne bova morali imeti več dolgo. Tja se je namreč že naselila nova partnerka, s katero že pričakuje drugega otroka. Poleg tega sem nedavno opazila, da je snel moj priimek z nabiralnika, tako da nisem pošte dobivala. Kljub mojim večkratnim prošnjam, naj vsaj za nekaj časa vrne listek s priimkom (zaradi dohodnine in druge pomembne pošte), tega ni storil oziroma je zatrdil, da je to storil, pa dejansko ni.
Skratka – imam tehtne razloge, da razmišljam o tem. Verjetno naju bom prijavila pri meni doma.
Hvala in lp.
Jurak Aleksandra – po službeni plati imam večkrat opravke z odvetniki, tako da je moja ocena dobra, kar za večino ne bi mogla reči. Nismo se pa več obračali nanjo zaradi cene, ker je precej draga.
Saj so odvetniške tarife, vendar se jih vsi ne držijo striktno oz. ti ne zaračunajo čisto vsakega stavka, pa imamo sedaj cenejšega. Če pa bi rabila nekoga za nekaj bolj pomembnega ali osebno, bi pa raje vzela njo.
Tukaj si preberi o stalnem bivališču.
http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=1428&sid=372
Nihče ne more biti brez stalnega bivališča. Nihče te ne more odjaviti s stalnega naslova, če hkrati ne prijavi novega stalnega naslova. Če boš prijavila novo stalno bivališče, te avtomatsko izbrišejo s prejšnjega. Bivši te torej ne more samovoljno odjaviti, zato tudi najemodajalci ne marajo, da se stalno prijaviš pri njih, ker bi se ti lahko odselila, on te pa ne more odjavit z njegovega naslova. Za katerokoli prijavo prebivališča rabiš dokaz oz. soglasje lastnika.
Lunca ima prav.
http://med.over.net/forum5/read.php?168,4953847,5250386#msg-5250386
V temi so tudi linki na zakone in predpise oz. je link, kjer je razloženo, kako je s prijavo stalnega bivališča. Zadostuje podpisana pogodba.
Najlepša hvala vsem za odgovore. Sem naju prijavila na začasnem bivališču, stalno b. zaenkrat ostaja pri bivšem. Na pošti sem odprla poštno ležeče, na UE pa prosila za preusmeritev uradne pošte na začasni naslov. Tako da to je zaenkrat urejeno. Stalno bivališče bi pa rada ohranila pri bivšem, saj bi se rada prijavila na razpis za neprofitna stanov., vendar je eden glavnih pogojev, da imaš stalno b. v isti občini (doma sem namreč iz druge regije). No, če bo bivši vztrajal, da to ne more biti tako, pa bom prosila sedanjega stanodajalca, če naju z otrokom za stalno prijavi. Morda pa bi mi naredil to uslugo.
Odvetnica jurakk:
moj bivši jo je imel, napisala je tak predlog za predodelitev skrbništva na 8 straneh, laž za lažjo. Sem mislila, da se mi bo zmešalo. Končalo se je dobro, ker sem imela dokaze, da kar sta napisala, ni bilo res. Samo v opozorilo. Takrat se borila z predodelitev skrbništva in hotela doseči, da bi čle to ne bi uspelo, bi pa bivši imel več stikov s sinom, kot pa jaz, ki bi ostala skrbnik.
Morda sem naivna, ampak jaz bi pričakovala, da če nekdo predlaga tako drastično stvar, mora vsaj malo sloneti na dejstvih.
Rada, hmm, ne vem, kako to da sta odvetnica in tvoj bivši napisala tako lažnivo tožbo. Mogoče zato, ker se ji je tvoj bivši lagal o dogodkih, ona pa se verjetno ni spraševala, kaj je res in kaj ni. Zase lahko rečem, da sem ji povedala same resnične dogodke, ki jih ona v tožbi ni potvarjala.
Imam pa jaz zdaj problem, da imam na drugi strani lažnivca in da zdaj preprosto zanika, da je kdaj kaj rekel ali naredil. Kako pa naj se borim proti temu? Okej, saj imam priče in zapisane stvari, ampak na CSD je npr. skoraj mene prikazal za lažnivko. Gladko je namreč zanikal, kar sem mu jaz očitala, tako da svetovalka ni vedela, komu naj verjame. To je ful grozen občutek, popolnoma si nemočen, ko vidiš, da lažnivcu verjamejo.
Sama sem bila v isti situaciji. bila sem obupana, ker se je zdelo, da on s vojimi izmišljotinami uspeva in mu vsi verjamejo, meni pa ne.
Na koncu sem uspela. Za to potrebuješ veliko energije, da zbiraš dokaze. In bodi pripravljena, da tudi, ko dokažeš črno na belem, še vedno lahko tretji zamahne z roko in reče “pa kaj”.
Imam (žal) nekaj izkušenj, kako se boriti proti temu. Če želiš, lahko mi daš email, pa ti naštejem, kaj je pri meni delovalo.