Narobe sem rekel manj jest, pravilno jest bi moral rečt. Kaj je pravilno? Za to so pa literature. 🙂
Beseda “malo” je itak relativna. Za tebe je lahko malo pol piščanca, jaz ga imam pa lahko za cel dan. 🙂
Si že prav rekel Marko kajti od zdrave hrane smo zdravi ne pa nujno vitki. Prvič slišim, da se lahko bašeš s polnozrnatim kruhom, ribami, olivnim oljem, kosmiči, zelnjavo in kar je še znano kot “zdravo” pa ostaneš vitek. To je pravljica! Se pravi, če bom pojedla vsak dan približno za 4000 kalorij zdrave hrane bom ostala vitka? Visoka sem 160 cm.
Ker si ne domišljam da sem vsevednik, ki lahko vsem soli pamet se ponavadi vzdržim komentarjev. Ampak kadar berem te neumnosti, ki jih širijo tisti,ki so si prisvojili ta forum se počutim kot znanstvenik!
DEJSTVO JE DA NE MOREŠ SHUJŠATI, ČE JEŠ PREVEČ!
DEJSTVO JE TUDI DA ČE SE GIBLJEŠ IMAŠ KONDICIJO IN MIŠICE NI PA NUJNO DA SHUJŠAŠ, ČE JEŠ PREVEČ!
TUDI ZDRAVA HRANA IMA KALORIJE IN REDI ČE JEŠ PREVEČ!
Jaz sem se odločila pred kratkim zmanjšati vnos kalorij, ker ne vem kje jih naj pokurim. Od sedmih zjutraj pa do štirih popoldne sedim na tazdnji v pisarni. Ko pridem domov skuham in se najem. Nato poklepetam z družino in postorim kaj v gospodinjstvu. Nekje od 18 do 20 ure si lahko vzamem čas zase. Glede na svoj apetit sem ugotovila, da sem sita če pojem čez dan okoli 1600 kalorij. To pa je odločno preveč, da bi shujšala. Kje naj pokurim dnevno okoli 700 kalorij da bi lahko isto jedla in hujšala?
Ne glede na telovadbo, maščobe ni mogoče izgubiti samo na enem predelu telesa. Vedno jo izgubljaš povsod,kjer jo pač imaš, enakomerno.
Poleg čimbolj zdrave prehrane, torej hrane, ki ima veliko energije za daljši čas (npr. raje polnozrnat kruh kot bel kruh), ti priporočam naslednje:
jutranja telovadba. Res je,da začneš delo zgodaj (ob 7h), ampak samo z telovadbo na “tešče”, je mogoče kuriti maščobe!!
Kajti zjutraj je količina sladkorja v krvi tako nizka, da začne telo, ki potrebuje energijo za vadbo, slednjo porabljati direktno iz maščobnih zalog.
TO JE NAJUČINKOVITEJŠI NAČIN IZGUBE MAŠČOBNIH ZALOG. Ponavadi se priporoča tek, lahko pa vadiš tudi na orbitracku, sobnem kolesu. Čas vadbe 20 min. Seveda ga prilagajaš svojim zmožnostim oz. potrebi po porabljanju maščob. Jemo šele pol ure po končani vadbi.
Potem pa samo še tuš in skozi cel dan boš še bolj porabljala kalorije.
Druga možnost je pa samo še liposukcija, če ne moreš telovaditi ali pa stradati do konca svojega življenja;)
Ja Alice, te moram popravit še jaz, ker si se skoraj pretegnila zgoraj. Najprej sem rekel manj, potem sem se popravil in sem rekel P R A V I L N O. Pa sem prepričan, da si samo spregledala. 🙂
aja? jaz pa mislim, da gre za enakomerno porabo mašob po telesu, vsaj veliko bolj, kot za porabo maščobe na točno določenem predelu.
ne smem delat reklame, sam krasti ideje pa tudi ne smem, zato bom navedla en primer, kot vir pa navajam mojtrener.com.
naredili so poizkus: 19 študentov je v 27 dneh naredilo 5004 trebušnjakov. nato so preverili in primerjali razmerje maščobe na treniranem delu telesa z maščobo na netreniranih delih.
REZULTAT: od začetka do konca študije se razmerje ni spremenilo. Delež maščobe v predelu trebuha, ramenskega obroča, prsi ali npr. rok se je sočasno spremenil, povsod v približno enaki meri.
Vsem študentom zelo okrepile trebušne mišice, vendar se je delež maščobe na trebuhu zmanjševal enako hitro kot na drugih delih telesa. Ves trud, da bi z vajo za trebušne mišice pokurili maščobo le na predelu trebuha, je bil zaman. Z vajami za trebuh so izgubljali maščobo tudi drugod po telesu, ne le na enem mestu.
reddish girl.
Kolesar ima 110% prav.
Ce ne bi imel prav, se nikoli vec ne bi zgodilo, da bi se na tem forumu pojavila tema “mascoba na trebuhu”, “oblozeni boki” ipd.
Mascoba se kuri sistemsko, vendar NE enakomerno. Ce bi to bilo mozno, bi bilo super. Ampak mascoba se najprej pokuri tam, kjer ima vsak posameznik najmanj receptorjev alfa. Ceprav so ti razporejeni individualno, velja, da jih imamo zenske najvec na bokih in stegnih, moski pa vecinoma na trebuhu – na popularno imenovanih “problematicnih conah”. Zato bo vecina zensk ob zacetku hujsanja najprej izgubljala v zgornjem delu (rame, roke, prsni kos), sele ko bo tik pred tem, da zacne z glavo butat ob zid, pa morda se kje drugje. Ce bo seveda vztrajala.
Vrhovnik
kako pa potem razlagate primer porabe mašob v primeru, ki sem ga opisala?
jasno je, da se maščoba ne kopiči povsod enakomerno po telesu in da so določeni deli telesa glede na spol bolj podvrženi kopičenju mašob. vendar pri porabi mašob – pa naj gre za enakomerno ali sistemsko – so ugotovili po končani vadbi ENAKO razmerje maščobe na treniranem delu telesa z maščobo na netreniranih delih. In to sem hotela izpostaviti.
in še tole.. Vrhovnik:
zakaj se pojavlja na forumih “mašoba na trebuhu” ipd. Odgovor ste podali sami: zato ker se maščoba ne kopiči enakomerno, pač pa tako kot ste opisali…pri ženskah drugje kot pri moških.
Ko pa govorimo o porabi maščob, pa to ni kredibilen razlog, da se maščoba ne porablja PRIBLIŽNO enakomerno (da me ne boste lovili na besedo), ker če bi se, se takšne teme ne bi pojavljale na forumih.
reddish girl,
Prvic, na forumih se tikamo.
Drugic: zacni hujsati in potem povej, kako zelo enakomerno izgubljas mascobo.
Ce jo, si lahko samo srecna. Vecina ljudi, ki sem jih jaz videla hujsati, zagotovo speha ni izgubljala ENAKOMERNO, ga pa je SISTEMSKO. Lokalna izguba seveda ni mozna.
Kaj so pa delali pri eksperimentih, ki jih objavljajo razne health-today ipd., me v resnici ne zanima.
Ze to, da napisejo, da se jim je po 27ih dneh z dnevnim povprecjem 186 trebusnjakov sploh spremenila telesna struktura, je glavobol od informacije. Ker je ali pomanjkljiva (ostali trening, prehrana?) ali pa hudo prirejena.
Torej. Lokalna izguba mascobe NI mozna. A tudi o enakomernosti izgube je nesmortno govoriti – vsaj pri vecini ljudi. Se posebej pri endomorfih.