Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja odvajanje otroka od plenic

odvajanje otroka od plenic

Prosim za nasvet oziroma izkušnje glede odvajanja otroka od plenic. Ali je imel kdo podoben problem?
Otrok je poleti, ko je bil star 2 leti in 3 mesece začel pridno hoditi na kahlico, pove-
dal je, ko je moral iti lulat…To je trajalo 1 mesec. Ob koncu počitnic, ko je šel v vrtec se je vse končalo. Nekaj časa sploh ni hotel slišati več za kahlico, tudi silili ga nismo. Dobro ve, kaj je treba narediti, saj če ga daš na kahlico poskusi z lulanjem, tudi reče, da bo povedal, ko bo moral lulati, potem pa nič oz. se polula v hlačke. Te njegove reakcije mi niso jasne. Kako naj nadalje postopam. Ne bi ga rada prisliljevala, vendar je star že 2 leti in 7 mesecev – o tem, da bi bil suh – pa ne duha ne sluha.

Kako je v vrtcu? Koliko so stari otroci v skupinih? V nekaterih vrtcih namreč v jasličnih oddelkih zelo pozno pričnejo s treningi navajanja na kahlico. Večinoma tudi nimajo kahlic, ampak stranišča. Kako je bilo z uvajanjem v vrtec?
Manjka nam tudi podatek, kako je z lulanjem ponoči: ali je plenička suha in se deček polula šele zjutraj; ali pa se polula tudi med spanjem?
Pozdrav!
Nina

Mogoče gre za specifičnost samega vrtca, saj so v skupini otroci od 1 do 3 let. V vrtcu imajo kahlice in straniščne školjke tako, da lahko vidi druge otroke kako gredo na WC, pravtako pa so že tudi njega poskušali privajati vendar le, dokler je
hotel, ko pa je začel to zavračati so prenehali.
Plenica je zjutraj precej polulana, ker pred spanjem spije stekleničko ali celo dve
mleka, tako, da lula tudi ponoči.
Glede uvajanja v vrtec pa ni bilo posebnosti. Ker gre za vrtec z zelo “družinskim” pristopom je bil deležen veliko pozornosti (je precej miren fantek), uvajala sva se skupaj 8 delovnih dni in potem sploh ni bilo problemov. V vrtcu ga vzgojiteljice večkrat “pocrkljajo” (včasih se mi zdi, da je mogoče deležen tega še bolj kot ostali otroci iste starosti, predvsem zaradi njegovega značaja).

POZDRAVLJENI

Ne sekirajte se, če otročiček še vedno lula v pleničko. Res, da pride finančno dražje, vendar je bolj prijetno, ko veš, da je otrok v plenički in nisi v zagati, kam dati otroka lulat, na sprehodu sedaj, ko je zelo mrzlo. Tudi ponoči je lažje, da ima še pleničko, ker je spanec precej bolj miren tako pri starših, še najbolj pa pri otroku (če otroku ujide nekaj kapljic, ga je potrebno ponavadi v celoti preoblečt, prav tako rjuho in za vsake tri kapljice ga je potrebno peljati na wc – včasih tudi po 3 x ali večkrat na noč)

Mislm, da bo spomladi veliko bolje in bo tudi otrok bolj dovzeten
za tak velik korak, ko se loči od pleničk. Verjemite, da je po zimi in ko otrok še ne more dalj časa zadrževati vodo lažje, če je v plenički. Uživajte še to zimo s pleničko, naslednje leto boste to sproščenost najbrž močno pogrešali.

Iz prakse vam povem, da smo za hčerko, v začetni praksi biti brez plenic – na poti iz vrtca do doma (cca. 50 km) polulali že skoraj vse avtobusne postaje, po noči hodimo obvezno dvakrat na noč lulat, hodimo samo še v tiste trgovine, katere imajo stranišče, in tudi na sankanje hodimo v bližino koč, kjer je možno hitro priti do wc-ja. – In takrat si želim, da bi imeli večno pleničke tako otroci kot tudi mi, posebej kadar je potrebno iti v javni wc.

L.p. Mojca

Verjetno je uvajanje v vrtec (čeprav je bil lepo izpeljano) pripomoglo k sedanjemu stanju. Sprememba okolja pogosto vodi v t.i. “regresivno obnašanje”, ki se kaže z uporabo vzorcev obnašanja, ki so jih otroci že presegli. Zlasti so za to občutljivi čustveni otroci. Vzpostavljanje prejšnjega stanja lahko traja več mesecev. Dozorevanje funkcij za nadzorovanje praznjenja sečnega mehurja ima zelo širok razpon. (Nekateri otroci so že v drugem letu praktično sposobni nadzorovati zadrževanje seča in praznjenje mehurja, drugi pa šele krepko po četrtem). Da pri vašem otroku funkcija najverjetneje še ni popolnoma razvita, nam kaže podatek, da je jutranja plenica težka in mokra. (Otroci z razvitim sistemom obvladovanja sečnega mehurja so ne glede na nočno pitje seč sposobni zadržati), Vaš otrok je pričel uporabljati kahlico poleti, kar pomeni tik pred vstopom v vrtec. Verjetno ste tudi takrat plenico še uporabljali ponoči. Poleti je bila stvar tudi bistveno lažja, saj je bil otrok slečen in ste ga lahko večkrat opozarjali, da izprazni mehur.
Ob vstopu v vrtec je očitno prišlo do tistega koraka nazaj, kar so opazile tudi vzgojiteljice, ki začasno odnehale s privajanjem na kahlico. Otrok je sedaj tudi v fazi starosti, ko se zaveda, da z obvladovanjem lastnega telesa lahko “delno” obvladuje tudi starše. Torej, kot pravi tudi Mojca, velja počakati (verjetno nekaj mesecev). Ko boste opazili, da je otrokova plenica zjutraj včasih suha, poskusite ponovno. Ko pa boste ponovno poskusili, se dogovorite tudi z vzgojiteljico, da bo dosledno ponavljala isto metodo. Dva režima nista nikoli uspešna; torej dopoldne v plenico, popoldne pa na kahlico- ne gre.
Pa še za tolažbo: moj sin je bil do 3 let in 3 mesecev, 100% pleničar, saj ga niti pod razno nismo uspeli pripraviti, da bi se vseden na kahlico ali stranišče. (Res pa je, da je bila plenica od 2. leta starosti zjutjaj vedno suha, čeprav se je nalival). Ko pa se je odločil, je bil v 1 tednu popolnoma suh in čist, vključno z odvzemom plenice ponoči. Nismo imeli težav, ki jih navaja Mojca, lulal je samo 2 do 4 krat dnevno.
Pozdrav in ne sekirajte se!
Nina

Pozdravljene vse mamice!
Tudi mi imamo podoben problem: sin je star 2 leti in dva meseca, pa ima nekakšne prebliske kahlice, potem pa spet nekaj dni o njej ne želi slišati. Včasih si zjutraj čez vikend zaželi ostati brez plenice, potem gre dvakrat lulat na kahlo, tako da sam pove, da mora. Včasih se zgodi, da pozabi povedati in so hlače mokre, zadnjič se je celo pokakal. V vrtcu je v skupini malce starejših, vsi so že brez plenice, le on jo ima, vendar ga vzgojiteljica ne sili. Sam sicer pove, da mora lulat, potem pa, ko ga hoče sleči, tega ne dovoli. Kaj pa vem, bo že, zaenkrat so mi še vsi starši rekli, da je poleti najbolje odvajati od plenice, ker je toplo in je otrok tako malo oblečen, da se lahko sam sleče. Zdaj pa so zabasani v vse tiste žabe in bodije, kdo pa si bo to slačil!
Pozdravček

Predvsem naj vas neha skrbeti. Imam hčerkico, ki se je prav tako letos poleti (pri 2 letih in enem mesecu), kar hitro in uspešno odvadila pleničk. V začetku smo imeli probleme predvsem s tem, ker sploh ni vedela kaj pomeni da se je polulala – v teh novih plenicah nimajo nobenega občutka, kdaj so mokri. Tako smo jo pustili brez pleničke, malo večkrat smo jo opomnili, na morju, kjer se je vse to dogajalo pa smo ji določili kar drevo, kamor je hodila lulat. Od začetka je bolj teklo po nogah, ampak v 14 dneh je kar nekako osvojila zadevo. Ponoči jo še zdaj dajem lulat, sicer enkrat, če je ne dam, se običajno polula. S kakanjem ni imela nobenih problemov, izgleda, da je tiste sorte, da avtomatsko zadrži, če smo kje zunaj ali kaj podobnega. Edino na kahlico je nismo nikoli uspeli navaditi – od vsega začetka hodi na stranišče – s tistim dodatnim pokrovom za ritko, v zadnjem času pa že kar brez, – tako ali tako je treba z njo in jo držim. Je pa res, da smo jo vedno pohvalili (zelo!!), na začetku, ko je povedala za na stranišče. Nekako jih je treba motivirati oz. če želite podkupiti s kakšno stvarjo, ki jo imajo radi. Vaš sine najbrž podzavestno reagira na vrtec (ne glede na to, kako v redu ga je sprejel), zato naj vas ne skrbi. Vsak ima nekaj! Pa bodite to zimo še v pleničkah, in ko se bo sam odločil, da je zdaj pa že čas, bo zadeva mimogrede urejena. Naj vas ne zavedejo zgodbice iz naših rosnih let (čeprav so še zdaj takšne mamice), ko so bili otroci že pri letu in pol suhi in čisti – kakšno torturo so prenašali pa zgodovina molči.
Ko smo že pri tem – moja punčka ima še vedno dudo in ne vem kako jo bomo odvadili. Pa bo že! Uživajte s svojim fantkom in lep pozdrav
Tinca

New Report

Close