Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina odvajanje od sanvala

odvajanje od sanvala

Zanima me, ali ima moja nova osebna zdravnica (ki nadomešča mojo stalno) pravico zavrniti, da mi napiše recept za sanval, ki ga jemljem že 10 let in to brez težav. Naj povem, da jemljem eno tableto 10 mg na noč pred spanjem in spim zelo dobro in brez težav ter se zbudim spočita. Če mi zdravila iz kateregakoli vzroka zmanjka, pa doživim prave odvajalne učinke – rebound insomnio, znojenje, drgetanje, neprespano noč.
Ker mi Sanval ne povzroča nobenih težav ali stranskih učinkov, mi ni jasno, zakaj se je nova zdravnica odločila, da me na silo in na hitro odvadi, češ ‘ da imam problem’. Ali lahko zahtevam, da o mojem primeru odloča drug zdravnik? Meni se ena škatlica na mesec ne zdi velik problem, ker nisem odvisna od nobene druge stvari, ne pijem, ne kadim.
Res je, da bi se sčasoma rada tudi tega odvadila, toda s strani vrhunske strokovnjakinje mag. Dolenc mi je bilo razloženo, da je po tako dolgem jemanju Sanvala edina alternativa zelo počasno zniževanje odmerka, če ne, pride do še hujše povratne nespečnosti. Tudi ona ni znala razložiti, kako to, da mi zdravilo po tolikih letih neprekinjenega jemanja še vedno ‘prime’ in to brez povečevanja doze.
Jaz enostavno potrebujem svoj Sanval pred spanjem – in kako naj to povem novi zdravnici, ki je bolj papeška od papeža? Ali lahko zahtevam obravnavo pri nevrologu in preskus v spalnem laboratoriju?
Dolga leta sem spala odlično brez uspaval, potem pa sem imela par zelo hudih dogodkov v življenju in takrat sem ga začela jemati. Nikoli nisem šla čez mero, včasih mi zadošča že 5 mg, v najhujših primerih sem vzela 15mg. Sedaj imam že več let dozo natančno 10mg, toda moja možgani očitno ne znajo zaspati brez.
Ne razumem, kako to, da se heroinskim odvisnikom podeljuje metadon brez težav, meni pa zdravnica iz tega dokaj nedolžnega primera naredi celo dramo, češ da me bo ‘na silo odvadila’.
Prosim za nasvet. Tako glede nespečnosti kot glede pridobitve recepta. Hvala.

Spoštovani!

Tokrat moram v strokovnem smislu dati nadomestni zdravnici povsem prav. Nobenega argumenta nimate, da bi utemeljevali potrebo po stalnem jemanju uspavala. Gre za zasvojenost.

Seveda pa je drugo vprašanje, kako se zasvojenosti znebiti, in tu najbrž nastane problem. slej ko prej vam je nekdo to moral odločno povedati, saj bi drugače vlekli to do svoje smrti, čerpav se vasj po malem zavedate odvečnosti jemanja uspavala.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

sočustvujem s tabo, razumem kako je, kot da se ti dela krivica, kajne? poznam več takih primerov. Dr. zelo individualno tretirajo to stvar= predpisovanje takih ne/receptov itd. Žal eni brez problema, kar je včasih narobe, zlasti če ne opozori na posledice, eni pa imajo zelo visoka merila do takih substanc, eni dr. pa nekako nihajo, take najpogosteje lahko nagovoriš, da ti predpišejo.

Kar se tiče “akcije” tvoje nove dr. pa ti absolutno ne sme kar naenkrat prekiniti, ker bi imela hude težave, pač pa ti mora dati manj mg-ske, če res dobivaš le 1 škatlo/mesec. Poskusi si že zdaj zmanjšati odmerke.

Sigurno pa imaš tudi placebo efekt. Torej je vse v glavi oz. psihi. Če si misliš, da ne moreš spati, če ne vzameš, res ne boš spal. Če pa ti nevede damo npr. Aspirin, ti pa misliš, da je Sanval, se lahko kaj hitro zgodi, da lepo zaspiš.
Namreč tudi meni je malo čudno, da po tolikih letih jemanja ne potrebuješ večje doze…ponavadi se te doze višajo, “deklica”. Zato omenjam placebo, mogoče pa si deloma tudi hipohonder. Nočem te strašiti, ampak imaš kar težko delo za opraviti.

Ampak!!! Možno je tudi to, da boš to potrebovala celo življenje, tako kot narkoman svoj metadon in tako kot diabetik svoj inzulin. To pa so že itak potrdili dr.

Seveda pa ti svetujem postopno zniževanje doze.

No, če pa smo že pri tem, ti naj povem, da v lekarni lahko kupiš brez recepta tbl. Dramina, kar je proti slabosti na potovanju. Ta tbl. te precej uspava, ni ravno lep filing, zlasti če vzameš več. Probaj, od tega menda ne moreš biti odvisen.

Lp

Spoštovani dr. Kersnik,

hvala za odgovor. Hvala tudi za laično mnenje zgoraj omenjenega ne-dr.

Seveda je veliko v glavi, v bistvu vse. Ampak jaz imam resnično tudi fizične težave zaradi hitre prekinitve in kot rečeno, so me že opozarjali drugi, da se doze ne sme naenkrat prekiniti.

Poskusila sem z vsem, kar se dobi na prostem trgu. Enostavno mi sanval naredi najmanj težav: prime še vedno takoj, polovička drži 4 ure, nato se ponavadi zbudim, nakar spet drži še 4 ure. Zbudim se spočita in polna energije. Vse ostalo ima mnoge stranske učinke.

Sanval je tudi najnovejši nebenzodiazepinski pripomoček in kot tak naj bi bil veliko bolj varen od klasičnih uspaval, po katerih si zmačkan še ves dan.

Bi vas pa vprašala dr. Kersnik, v čem je problem, če bi pač jemala to ‘do smrti? Bi smrt zato prišla prej? Šalo na stran. V zdr. blagajno vsak mesec prispevam 45 evrov, škatlica stane 4 evre. Zakaj torej ne morem dobiti nečesa kar mi pomaga, tako kot pač diabetik dobi inzulin? V čem je problem? Da je to odvisnost? Če je to edina zasvojenost, res ne vidim težave. Ljudje so žal odvisni od vse sorta stvari, od odnosov, od nakupovanja, iger na srečo, itd.
Jaz pa prosim samo za svoj Sanval!
Lep pozdrav.

Pozdravljeni!
Zdravnica mi je sedaj zaradi fizičnih odvajalnih simptomov predpisala – apaurin!!!!!!!!!!!!! Navodila: 2 x 2mg apaurina na noč da se ne bom tresla in imela mišičnih krčev. Torej, vso noč sem preležala kot mrtva klada, tako plitvo sem dihala, da sem se občasno preverila, ali sem sploh še živa, spanca pa od nikoder!!!! A je to tisto, kar predpisuje doktrina, dr. Kersnik?
Ker meni se zdi, da se z macolo rešujejo stvari tam, kjer bi pomagalo majhno kladivo. In še brez učinka je. Še huje se počutim, brez moči, kot cota in zmačkana. Zanesljivo apaurina danes ne bom več vzela. In od kod zdravnici to, da je apaurin ‘varnejši’ od sanvala? Halo! Ima me, da bi dala svoj primer na razsodišče – ker iz vse razpoložljive literature je razvidno, da mora biti odtegovanje sanvala postopno, ne pa takole na horuk. To kar mi je naredila, mi je v večjo škodo kot če bi mi predpisala še eno škatlo sanvala! Kje so moje pravice? Kaj o tem pravi doktrina?
LP

Spoštovani!

Ker ne zaupate zdravnici, naj vas napoti k psihiatru.

Ukinjanje je lahko na takšen ali drugačen način. fino je, če je v dogovoru z bolnikom in pnajpomembnejše to, da je stanje dolgotrajno, tj. da se prehitro ne vrne na prejšnjo odvisnost.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani dr. Kersnik!

Hvala še enkrat za vaše besede. Skoraj prepričana sem, da bo moj primer pomagal tudi komu drugemu, saj če so mi podatki prav znani, ima kar nekaj ljudi pri nas težave z zasvojenostjo s hipnotiki.

To, kar ste predlagali, bom tudi naredila, napotnico imam. Če bi lahko spet spala trdno in normalno, tako kot sem prej skoraj 30 let, verjemite, ne bi jedla tablet! Ampak moj problem je zdaj že na pol nevrološki, ne le psihični. Kot vam je znano, se hipnotik (velja za zolpidem oz. sanval) veže na delec alfa gaba receptorjev na nevronih. Zato tudi imam odvajalne simptome, ker so moji možgani dobesedno zasvojeni s to snovjo in res ni druge rešitve kot postopno ukinjanje, O tem sem, kot lahko mislite, preštudirala vse, kar je na voljo, ker tudi jaz želim prekiniti desetletno odvisnost od sanvala.

Me je pa iz tira spravilo ravnanje zdravnice. Razumem, da si zdravnik želi najboljše za pacienta, ampak v tem primeru sem čutila, da bi lahko postopala drugače oz. da bi takrat to tudi naredila, če bi bila drugačne volje. Zdaj pa gre seveda tudi pri njej že za princip, da če ne bo predpisala, pač ne bo.

Zanima pa me, glede na vaš zadnji stavek – ali menite, da se ne bi mogla odvisnosti otresti za vedno? Je to odvisno zgolj od moje volje, ali je v ozadju še kakšen fiziološki vzrok? Napisali ste ‘prehitro vrniti na prejšnjo odvisnost’ – ali je možno, da me tudi po očiščenju spet zanese na staro pot?
Hvala in lep večer,

Spoštovani!

V primeru problemov, ki bi pri vas povzročili stresa in tesnobo, bi lahko hitro pirpeljali do potrebe po vnovičnem uživanju hipnotikov. Večina problema pa je v vašem psihičnem stanju in vztrajnosti pri odločitvi za bolj zdrav način življenja.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

hmmm…apaurin? to jemogoče še hujše kot sanval. s tem ti dr. ni nič kaj bolj pomagal, d tega silahkoprav tako odvisen.

sicer to ni za spanje, je tud mišični relaksant, v glavnem pa te pomirja, a ko se že navadiš na to, psiha in telo zahtevata večjo dozo.

od sanvala pa lahko vsaj spiš….

poznam dr., ki je kar tko predpisoval psihoaktivno snov, da se je pacient navlekel na to, nato pamu naenkrat več ni predpisoval. lepo ga je navlekel, da je postal odvisen, potem pa ga je dobesedno skenslal, nesramnost do amena.

greš na pucanje, setksikacijo ali pa postopno odvajanje, vedno manjšo dozo. a to pa traja dolgo.

dalo bi se še kaj pisati o tem, pa nimam časa. poskusi poikskat nek substitut, ali pa npr. dramino, kar sem že omenjal…od tega lahko spiš, ne postaneš pa odvisen.

lp

Tehnika EFT pomaga tudi pri motnjah spanja, zasvojenosti s kavo itd. Seznani se preko Googla.

Zanimivo tole s sanvalom.

Čudim se, ne samo v tem primeru, kako da zdravniki najpreje
nekontrolirano predpisujejo določene tablete medtem ko
se nek nelečeči zdravnik spomni, da pacient tega zdravila ne sme več jemati in konec. Pacient naj se znajde kot ve in zna.

Ni mi jasno. Mi lahko kdo odgovori?

Kakšne bogove se pravzaprav gredo zdravniki?

Imam podobne iskušnje s Sanvalom kot “danaj007”.Star sem 72 let in po dveh operacijah na ožilju 10 let sem redno užival Sanval 10mg.Če zaužijem Sanval tabletko S spanjem nimam težav in nimam nikakršnih negativnih stranskih učinkov,vendar mi nova zdravnica, z nejevoljo sicer napiše recept,toda vedno reducira število tablet in me tako dejansko “prisiljuje” k dolgim neprespanim nočem.Po neprespanih nočeh se počutim zelo utrujeno…Morda sem res “zasvojenec”,toda v osmem desetletju življenja imam najbrž pravico ,do dostojnega življenja .Živim relativno zdravo,ne uživam alkohola,ne kadim, sem srečen dedek in sem letom primerno vitalen,komunikativen,imam visoko izobrazbo,uporabljam računalnik itd…Seveda pa noči ,ki jih dobesedno prisilno prebedim vplivajo negativno na moje psihofizično stanje in se resno sprašujem o smotrnosti zdravniškega omejevanja mojega dobrega počutja.Če bi in ko bi Sanval nehal blagodejno vplivati na moje počutje bom seveda razumel in se bom pač sprijaznil z nespečnostjo.Dokler pa mi Sanval pomaga ne vidim nikakršnega razloga za omejevanje.Zdravniško mnenje o “zasvojenosti” s Sanvalom mi v mojih letih ne deluje prepričljivo…raje bom preostala leta življenja živel kot “zasvojenec” in se v prečutih nočeh v mislih ne bom “prepiral” z zdravniki ne glede na njihovo prislovično “vestnost in razdajanje pacientom” !

Pa lep pozdrav Dr.Kersniku in seveda “danaju007”

Spoštovani!

Povsem se strinjam z vami, a vam ne morem pomagati.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Že več let proti nespečnosti jem SANVAL ali STILNOX (iz Češke, nima umetnih barvil). Ko sem doma in imam stresne situacije, vzamem 5 ali 10mg. Če pa imam mir, vzamem samo 2,5mg.
Ko pa grem od doma za več dni, mi ni potrebno jemati tablet, ker krasno spim brez. To pomeni, da ni nujno, da si odvisen.
Bila sem tudi na UKC na oddelku za nespečnost, pa mi je zdravnica takoj razložila, da ima za moje težave samo 7 minut časa za razgovor. “Strokovnjakinja” mi je samo na hitro rekla naj spim od polnoči do 5 ure zjutraj. Kje je našla ta nasvet? Verjetno na njeni špecializaciji v Franciji ne,kjer je bila z našim denarjem. Zadeva je bila zaključena. V časopisu pa je bil članek, kaj vse ugotaljajo na tem oddelku in pomagajo proti nespečnosti.
Lep pozdrav
Duši

Spoštovani!

Zagotovo nima na voljo le 7 minut. To povprečje velja za splošne ambulante. Ampak to je povprečje, torej nekoga odpravim v minuti, drugega v 45 minutah – odvisno od potreb in možnosti. Seveda je lahko enominutni bolnik bil pri meni že večkrat ali dlje časa, ali pa bo naslednjič…, da bova poskušala razjasniti problem. Važna je vsebina in kakovsot pgovora, ne pa astronomska vrednost izmerjena z uro.

Če sami ugotavljate težave, ki so povezane s stresom, torej s psiho, potem se o tem pogvorite z vašim zdravnikom ali s psihiatrom in ne z nevrologom.

Dovoljšna dolžina spanaja je zelo različna me d posamezniki pa tudi pri posamezniku. Tudi tu je pomembna kakovost, torej, da ni morastih sanj, prebujanj in da se po spanju (če se zbudimo sami brez budilke) zbudimo spočiti, tj. naspani.

Prosim, če nehate opletati o tem, čigav denar je kdo za kaj porabil. Zaradi izobraževanja ni okranjen noben program ali prikarajšan kdorkoli.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Vse kar se tiče pomirjeval je tako. Jaz pri 59 letih sem in tja, kadar sem razburjena in do ene zjutraj ne morem zaspati, vzamem kakšnega pol Helex 0,25mg, ampak včasih traja tudi več kot pol leta, ko mi ga ni treba vzeti. Enkrat na tri leta grem k zdravniku in zaprosim za škatlico. Mislim, da zato še nisem odvisnica.

Zdravnica popolnoma ni pravilno naredila. Ta zdravnica, ki nadomešča vašo zdravnico bi morala vedeti, da ste odvisnik od Sanvala saj vam piše v kartoteki ali pa vidi v računalnik. Jaz, če sem iskrena bi naredila celi halooooo v zdravstvenem domu. Tudi jaz sem jemala Sanval 10mg. in ni mi pomagal več – tako, da sedaj jemljem Mirzaten 30mg. in je boljše. Ker sem tako na hitro prešaltala iz Sanvala na Mirzaten in mi je ostalo nekaj škatlic Sanvala10mg. mi je škoda, da bi vrgla v smeti nekaj škatlic Sanvala 10mg. Če želi g. danaj007 naj mi pusti meil in mu bom jaz poslala Sanval, ker se mi zdi škoda, da zdravila mečemo v smeti, nekateri jih pa sploh ne morejo dobiti. Lahko pa povem to, da jaz še nikoli nisem imela težav pri teh zdravilih, da mi jih zdravnik napiše ne glede ali nadomešča mojega zdravnika ali karkoli, ko pokličem dobim recept. Zato mi ni jasno zakaj ta zdravnica tako komplicira, ker z Apaurinom se lahko še bolj zasvojiš kot pa z Sanvalom. Tudi jaz jemljem antidepresiv, pomirjevala in za spanje in priznam, da sem tudi jaz zasvojena samo pri meni so popolnoma drugačne okoliščine, da moram jemati ta omenjena zdravila.
lp,

Tudi sam sem odvisnik od Sanvala. Jemljem ga že od odobritve v Sloveniji in to 10 mg(do 15mg) odvisno od “raspoloženja”. Obenem sem srčni bolnik z bajpasi, prebolenim infarktom, sladkorni bolnik in še se bi kaj našlo kar vpliva na potrebo dobrega spanja. Včasih in to že kar pogosto jemljem tudi helex 0.25 mg. Prišel sem do spoznanja, da mi pri enkratnem skupnem jemanju helexa in sanvala prenehajo bolečine angine pektoris in imam boljše (res da z težjemi sanjami) spanje. Prosim za Vaše mnenje (drugo) z upoštevanjem moje starosti dobrih sedemdeset let. Hvala za odgovor in lep pozdrav! Mare41

Tudi sam sem odvisnik od Sanvala. Jemljem ga že od odobritve v Sloveniji in to 10 mg(do 15mg) odvisno od “raspoloženja”. Obenem sem srčni bolnik z bajpasi, prebolenim infarktom, sladkorni bolnik in še se bi kaj našlo kar vpliva na potrebo dobrega spanja. Včasih in to že kar pogosto jemljem tudi helex 0.25 mg. Prišel sem do spoznanja, da mi pri enkratnem skupnem jemanju helexa in sanvala prenehajo bolečine angine pektoris in imam boljše (res da z težjemi sanjami) spanje. Prosim za Vaše mnenje (drugo) z upoštevanjem moje starosti dobrih sedemdeset let. Hvala za odgovor in lep pozdrav! Mare41

New Report

Close