Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja odvajanje od plenic – kako in kdaj?

odvajanje od plenic – kako in kdaj?

Zanima me, kdaj se bolj resno lotiti odvajanja od plenic in predvsem kdaj? Našo punco že od 1. rojstnega dne dajemo na kahlico pri vsakem previjanju, pa tudi vsakič se polula. Kaka zelo redko v kahlico, moramo res imeti srečo. Nismo je nič silili, ker jo je dobila za darilo od babice, smo jo stestirali in prve nekajkrat je ratalo na srečo, zdaj pri 18. mesecih pa se mi zdi, da že razume, zakaj kahlica je in sama sede nanjo in se polula.
Zanima pa me, kdaj in kako se lotiti bolj sistematinega odvajanja. Plenica je vedno polna tudi vmes, malo tudi zato, ker je ne dajemo pogosteje. Ali naj počakamo, da bo sama rekla za lulat? Ali naj jo enostavneje pogosteje dajemo gor? Ne bi radi prehitevali in ji zamerili kahlice, hkrati pa ne bi radi zamudili njenega interesa. Spomladi dobi še bratca, pa ne vemo, ali naj počakamo do takrat, ker se bo z novim dojenčkom verjetno tudi njeno lulanje spremenilo?

NO, skratka, kako in kdaj. 🙂

naša pupa je bila stara 25 mesecev, ko je dobila sestrico. tisti teden, ko sem bila jaz v bolnici, jo je moja mama odvadila plenic. tud prej smo jo dajali kaj na kahlico, vendar nikoli ni ratalo, da bi se tja tudi polulala. čez minuto ali dve je bila seveda mokra. ko sem jo pri kakšnem 23.24 mesecih imela kdaj brez plenic in se je polulala, je že vedela za kaj se gre, ker jo je motilo, da je mokra in je hotela, da jo preoblečem. na kahlici pa ni in ni ratalo. potem pa se je zgodilo kar čez noč. dozorela je v glavi in po mojem je vse v otroških glavicah. takorekoč je bilo pri nas. iz enega dneva na drugi dan je povedala za lulanje in ušlo ji je do sedaj, ko je stara 30 mesecev ene 5x.

Našo prvo punčko smo začeli junija počasi navajati na kahlico, a ni šlo, zato smo počakali, da sama pokaže interes. Dva meseca kasneje, za svoj drugi rojstni dan je dobila sestrico. Takrat enkrat sva jo vedno pred spanjem, ko se je zbudila itd. spraševati, če gre na kahlico lulat in tako se je pred dobrim mesecem naučila, da sama po zjutraj, zvečer itd., da hoče lulat na kahlico. Iz tega ne delam nobene zabave, da bi afne guncala okoli nje, ampak jo slečem, potem oddirka v kopalnico, se vsede na kahlico, sama pridem, da ji pripravim papir za obrisati. Vidi se, da se mora še precej zbrati, da ji uspe lulati. A to so prvi uspehi. Čez dan vedno, ko se polula pove, da se je in noče več imeti polulanih pleničk. Mi jo sedaj preprosto čakamo, da začne še čez dan govoriti, kdaj jo damo lulat. Nič ne forsiramo.
Predlagam ti, da počakaš, da začne samo dete govoriti, da želi na stranišče, da ga začne motiti, da je moker…

Meni se zdi pravilno, da jo lepo daješ na kahlico. Moja prvorojenko sem pričela posedati na kahlo pri 8ih, drugorojenca pa pri 10-ih mesecih. Obema ni bila to nobena muka in hitro sta bila navajena, da je pač treba vsake tok časa iti na kahlo. Na začetku smo pokazali veselje, ko se je kaj pridelalo, kmalu za tem, pa se jima je zdelo čisto normalno, da se gre na kahlico ali WC (ali kar zunaj – poleti). Plenico sem vzela takrat, ko sem videla, da je bila dva dni čisto suha, hkrati ponavadi takrat tudi že otroci povedo kdaj jih lulat. Eni so pripravljeni prej, drugi malce kasneje. Prvorojenko smo odvadili pri dveh letih, drugi je bil ravnokar star dve leti in mu še vedno uide v plenico, le kaka že celo leto obvezno le na kahlici ali wc-ju. Najlažje pa je to narediti med kakšnim dopustom (npr. ko si kakšen teden cel dan z otročkom), da se lahko čisto posvetita odvajanju in pa seveda poleti, ko je otrok malo (ali nič) oblečen.

Strinjam se da je to bolj odvisno od otrokove zrelosti oziroma pozornosti kot pa starosti. Nekateri so prej dovzetni za kahlico in konroliranje svojih potreb, drugi kasneje. Mi smo to speljali letos pri 2L5M na začetku toplih dni, junija, ko je lahko bila nagec in je zelo hitro osvojila nalogo. V dveh tednih je bila brez problema suha čez dan, nobene nesreče od takrat in tudi sicer ima do teh zadev zelo pozitiven odnos. Za ponoči pa še ima pleničko, čeprav je večinoma suha, ampak jo sama želi imeti in jaz spoštujem njeno voljo, saj ji zaupam, da bo enkrat že sama povedala, kdaj je konec. Nenazadnje, kot pravijo punce tu gor; še noben ni bil v OŠ s plenico ali dudo…brez kompliciranja. Počakajte na toplejše dni, do takrat pa srečno.

dvakrat začeli s kahlico pri okoli 12m, prvič suhi pri 2 letih, ponoči se kdaj pocura še zdaj pri 6 letih, drugi se je pripravljen učiti šele zdaj pri 3,5 letih, prej ni šmirgal ničesar, se matramo… vsak je drugačen, treba ga je opazovat in zagotovo boste vedeli, kdaj pride tisti trtenutek

z novim dojenčkom se lahko zgodi, da bo tudi če bo suha, ponovno hotela plenice.
najlažje odvajaš od plenic v poletnih mesecih, ker je toplo. sicer pa jo poskusi bolj pogosto dajati na kahlico. nekateri otroci pa takrat ko kakajo iščejo svoj prostor, da ji ne vidiš ali pa se nenadoma umirijo, če je pri tvoji tako, jo takrat poskusi dati na kahlico.

Jaz sem si ravno iz knjižnice dobila gradivo-knjigo od Didakte-odvajanje od kahlice. Ker je še nisem odprla težko komentiram-hotela sem samo napisati, da ta knjižica tudi obstaja. Kot pa načelom opažam okoli, se po večini primerov resno lotijo tega projekta pri 2+ letih, rata pa kakor kdaj…. recimo okoli 2,5 leta.

Izjava iz knjige: Če začneš otroka odvajati od plenic pri enem letu, bo popolnoma suh pri treh letih. Če začneš pri treh letih, bo ravno tako suh pri treh letih. Gor in dol kakšen mesec.

Ej, kopalka, to je pa super, kar si napisala. 🙂

A mi poveš še prosim, iz katere knjige je. Hvala.

New Report

Close