ODVAJANJE OD PLENIC
Rabim izkusnje in nasvete.
Naso deklico (2,5) odvajamo od plenice na njeno zeljo (jaz sem hotela pocakati do poletja).
Sedaj tece drugi teden odvajanja in doma nam ze lepo pove, da jo lulat (za spanje se rabi plenicko), vcasih ji uide, ko se zaigra, drugace nam kar gre. V vrtcu pa je problem, ker noce povedati, da jo lulat, verjetno ji je nerodno, kaj vem.
Rada bi vase izkusnje, koliko casa je trajalo, daje otrok popolnoma osvojil WC oziroma da je bil v budnem stanju brez plenicke in ni bilo vec nezgod (razen kaksna res obcasna).
Ali je tudi pri vas kdo imel tezave z lulanjem na WC v vrtcu?
pri nas je z odvajanjem v vrtcu zaostajal pribl. 14 dni. Bil je problem v kakanju, ker je kakal v gatke. Ko je to nekaj pred 3. letom doma osvojil, je potem v vrtcu še 14 dni kakal v gatke in nato je pričel kakati na stranišče. Z lulanjem je pričel veliko prej, vendar smo zaradi kakanja v gatke vse skupaj prestavili na kasneje. Sem tudi jaz mislila, da bi poleti bil idealen čas za odvajanje, vendar je bilo ravno nasprotno, saj smo poleti kar naprej zunaj in otroku se dogaja in pozabi, da mora lulat. Potem se je ohladilo in smo bili več časa notri in je bilo več časa, da ga opazujem in pravočasno opozorim, da je šel lulat, res pa je, da imaš kar precej stvari za oprat.
Odvsino od otroka.
Moj prvi pri 2,8l, trajalo 3 dni, da je bil popolnoma suh, pri 3l tudi ponoči, sem mu jo pa jaz slekla(pred tem smo se seveda malce pogovarjali), ker je več kot očitno kazal znake, da je zmožen biti brez plenice (sem sama bolj odlašala zaradi rojstva drugorojenca) Moj drugi pri 22m, sam od sebe, brez odvajanja, slekli plenico in nikoli več dali gor.Tudi ponoči, brez težav.Od tega je sedaj 7m, mogoče je imel kakšne 3 nezgode v tem času vključno z nočjo.Res neverjetno, še sama nisem mogla verjeti.
Je pa res, da je skozi kopira starejšega in ga je tudi v tem:))
Po mojem vztrajaj, saj bo tudi v vrtcu povedala, pa opozori vzgojiteljice, da je doma brez in naj jo malce večkrat spomnijo, pa tudi peljejo na začetku.Saj bo, nic ne dramatiziraj, ko se zgodi nesreča, pač preoblečeš, pobrišeš in to je to.Se mi zdi škoda, da bi obupala sedaj, ko si se zadeve lotila:))
Pogumno, D
Našo smo res odvadili (oz. se je sama) poleti na morju, ko je brez vsega skakala naokoli in ni bilo potrebno slačit in oblačit, tako da je po par tednih potem nazaj v vrtec šla že čisto suha in tam tudi takoj z veseljem začela uporabljati tista njihova mini stranišča – se ji je prav fajn zdelo.
Sicer so pa nam vzojiteljice v vrtcu rekle, da ko bomo začeli odvajati, naj nujno povemo, da jih bodo potem tudi one v vrtcu bolj pozorno spremljale in spodbujale ter spraševale, a je že čas za lulat… tako da mislim, da nujno rabiš “podporo” oziroma dobro voljo vzgojiteljic, da sodelujejo, če deklica sama ne pove.
zelo odvisno od otroka in od same situacije. pri nas v vrtcu niso hoteli dati stran plenicke, doklerni bil cez dan cisto suh. doma sem ga imela brez (pac, obcasno je uslo, sploh ko se je zaigral, pa ni imel casa za te stvari), v vrtcu pa so mu jo dali gor. so rekli, da ko bo zrel, da bo tudi plenica suha in bo sel sam na wc. ne vem…
imas variatno, ko bo trajalo, ko se boste resili v par dneh, ko se bo vrnila nazaj v plenice. vse je mozno. nasa druga (podobne starosti kot vasa) ima obdobja, ko je plenica doma cisto suha, in stalno hodi na wc, in obdobja, ko ni variante, da bi sla na wc. cakam malo toplejse dneve, ko mi bo vseeno, koliko bom prala…
mi tudi ciljamo na poletje. je pa prvi bil suh spomladi, ravno okoli velike noci. tako da ni pravila.
Mi smo tudi na tem, da bi odvajali našo dvoletnico (čez par dni bo dopolnila 2 leti). Že kar nekaj časa močno sovraži plenice (ob previjanju se nenormalno upira) in sem jo danes imela celo dopoldne brez pleničke (tega bila je zelo vesela, tudi prav nič razdražljiva kot je ponavadi s plenico), zraven sem ji dala kahlo, vsake toliko se je sama vsedla na njo, lulala pa vedno drugje. Že dolgo časa pa lula in kaka čepe, baje naj bi to bil znak, da je otrok zrel za odvajanje… a obstaja res kakšen znak kdaj je pravi čas za začetek od odvajanja? Je bolje, da gremo postopoma v odvajanje (doma je npr. brez pleničke, zunaj s pleničko – glede na to, da je še mraz) ali je bolje počakati in poleti to narediti naenkrat, brez uvajanja? To je moj prvi otrok in sem popolnoma brez izkušenj… čeprav verjetno dva nista ista…
Anja,
meni so rekli, da je otrok pripravljen takrat ko zna sam povedati da ga lulat ali kakat.
No nasa tega ni znala (seveda je znala govorit, smao ni pravocasno povezala tiscanja na WC in tega da bi to povedala). Jaz sem hotela odvajati poleti, ko ne bi bil problem, ce bi bila mokra.
Pa me je moja pupa, ki je stara 2,4 leta prehitela in nekega dne sama rekla, da bi bila brez plenicke. In smo probali. Zdaj lahko recem po dveh tednih, da smo na dobri poti, lula in kaka v stranisce, le za spanje ima se vedno plenicko. Seveda ji se kdaj uide, samo vedno bolj poredko. Je pa po mojem vseeno veliko bolj na izi poleti oziroma ko je topleje. Zdaj je bil problem, ko se je zunaj polulala v hlace, pa vse sleci na mrazu in potem na novo obleci…pa lulat v naravo, ko sva morali veckrat poskusiti, da je slo…ne mores verjeti, cesa vsega se mora otrok nauciti. Nam je logicno, te primer lulat, pocepnes za grm in je. Otroku pa je to cel projekt, neznano, strah ga je, nic mu ni jasno…mi smo to resili tako, da vedno recemo, da gremo drevo ali rozico zalit in izberemo eno na tleh in potem jo zalijemo. Potem je tudi v naravi lulanje in kakanje steklo.
Smo pa imeli na zacetku veliko preoblacenja in predvsem problem v vrtcu, ker ni upala povedati (ji je bilo nerodno), da jo lulat. Smolo smo imeli, da so ravno v tistem casu zamenjali pomocnico vzgojiteljice.
Jaz nisem sla v to, da bi malo bila v plenici in malo ne. Ko je budna je bila od zacetka ves cas brez. Za vecerno spanje pa itak mora dat gor, za dnevno se pa pogajava; ona mi pravi, da mi bo povedala, ce jo bo lulat, jaz pa ji pravim, da bo spala in da mi takrat ne bo mogla povedat. Sem poskusila, da je bila brez, pa se je polulala in potem je bil tak jok, da je bolje, da ima se vedno plenicko.
Nasa je ze pred tem kar nekaj casa zvecer hodila na kahlico lulat. Sedaj pa kahlica sploh ni opcija in je le WC z nastavkom.
Mi smo v fazi odvajanja od plenic. Otrok je star 2,5 let.
Otroka zelo moti plenička, zato uporabljam že sedaj, čeprav sem hotela počakati na toplejši čas, spodnje hlačke. Hodi na kahlico – mislim, da se še bolj igra….se slači in oblači, briše z wc papirjem:))) Potem pa mine 10 minut in so hlače mokre. Ne hitimo, bo že.
LP