Ah, ne Tommo…. jaz se čisto strinjam s tabo… mediteranska hrana je zakon. Se pa tudi od olivnega oljčka lahko porediš. Mnjaaaam, zdej sem se spomnila na paradižnikovo solato s papriko, koruzo, kumarami, feta sirom, z ogromno sveže bazilike. Vse skupaj pokapljano z olivnim oljem (priznam, priznam, tudi malo domačega bučnega dodam)…… Ma, pa naj mi kdo pove, če obstaja še kaj boljš’ga!!!
Ojoj, al’ pa olive (kalamata črne) pa domač hvarski sirček… mamica moja, mi že od smrčka teče….
Komaj čakam, da moja stara mama pridela domač paradižnik… ta je najboljši…
Tommo, ti še kar naprej propagiraj gibanje (a nisi nekoč pisal o dachauski dieti?) in mediteransko košto- pa kakšen recept napiši, no…
LP
PS: je pa res, bolj padamo na drage nasvete….. To je tako kot z anticelulitnimi terapijami. Gibanje, ki je zastonj nam ne pride na pamet, plačamo pa svinjsko zabeljene kure, ki niso nič (bolj?) učinkovite ;-))))
Sta me narobe razumela, oba. Jaz imam čisto rada olive, pa grško hrano obožujem, pa ribe mi tudi pašejo poleti, direktno iz morja na žar, ampak nikogar ne prepričujem, da je saaaamoo to dobro. Prav tako imam rada zelenjavo, ki ni mediteranska, npr. gobe, pa krompir, pa regrat…
poznam pa mnogo ljudi, ki bi umrli, če bi morali jesti ribe ali morske sadeže, ali bognedaj olivno olje. Pa se verjetno ti ljudje prav tako lahko zdravo prehranjujejo in zdravo hujšajo.
hotela sem samo reči, da ni samo ena in edina stvar na svetu zdrava – mediteranska prehrana. Tebi pač to ustreza in na kraj pameti mi ne pade, da bi te prepričevala, da začnita ti ali tvoje dekle, hujšati po 3MD dieti.
Saj predlogi so prav dobrodošli, ne pa bombandiranje s svojim prepričanjem.
Samo toliko, pa brez zamere, če sem ti povedala svoje mnenje.
Mimogrede, jaz uživam samo olivno olje, jem ribe ali morske sadeže vsaj 3-4 tedensko, zelenjave v ogromnih količinah. Kruh pa odločno samo oni pravi polnozrnati. Vse to priporoča mediteranska prehrana kajne? Vsaj mislim tako, čeprav še nisem prebrala natančnih napotkov te prehrane…
Sicer pa sem želela s svojo temo samo poudariti, da diete niso rešitev naših napačnih prehranjevalnih navad, ampak samo ena od možnosti za izgubo nekaj odvečnih kilogramov.
Vsekakor pa je res, da ostajam pri načinu prehranjevanja kot ga priporočata zakonca Heller, pa naj si misli o tem prehranjevanju kdo kar si hoče. 🙂
Vsem ostalim pa, ponavljam, naj jé vsak kar si želi, tukaj si samo izmenjujemo izkušnje, mnenja in si svetujemo. Upam, da je tako!?
Lep pozdrav!
Inzulin se prične izločati šele, ko koncentracija sladkorja v krvi naraste, da glukozo spremeni v glikogen, ki se najprej kopiči v jetrih in mišicah. Inzulin ne more vplivati na stanje lakote. Res pa je , če pojemo hrano z visokim glikemičnim indeksom, se nivo sladkorja hitr poviša. Izloči se primerna količina inzulina, ki koncentracijo sladkorja hitro zniža. Ta hiter preeskok lahko pripelje do trnutne hipoglikemije (slabo počutje, želja po hrani), da ponovno vzpostavimo nivo glukoze v krvi.
Mogoče bi bilo bolje, če bi pogledali kakšno dieto za sladkorne bolnike. Videli bi, da vsebuje tudi ogljikove hidrate, ki pa so sestavljeni (niso mono in disaharidi- ti, ki so sladki).
Ogljikovi hidrati morajo biti osnovna prehrana, kajti belkjakovin potrebujemo le 0,8g na kg telesne teže na dan. Kar je višek, se pretvarja v energijo in veliko škodljivih stranskih produktov (amonijak). Le ta zelo obremenjuje in zastruplja organizem. Trpijo ledvica, lahko nastane protin, obremenjeno je črevesje, kjer se zaradi premalo vlaknin zadržujejo strupi in so glavni razlg nastanka raka na črevesju.
Tudi vlaknine prištevamo med ogljikove hidrate. Te so nujno potrebne za hitrejše in boljše delovanje črevesja.
Spet sem se razpisala. Upam, da ste razumeli kaj hočem povedat.
Osnova naše prehrane so ogljikovi hidrati (ne sladkorji), šele nato sledijo beljakovine in maščobe. Sladkorji – sladice so na zadnjem mestu in naj bi jih uživali le redko.
http://www.oldwayspt.org/pyramids/med/p_med.html
Na tem linku dobite več podatkov o mediteranski prehrani.
Potem pa že imata (babica & Barbara2) način prehranjevanja po koncu 3DM…
Ne “pluvam in kritiziram” po ljudeh, ki se držijo 3DM, ampak po principih, na katerih je ta dieta zasnovana. Posebno me bode v oči pogoj: OBVEZNO prekiniti…in pa 18 do 25 kg v 90 dneh. Avtorji te diete bi morali (so moralno odgovorni) na koncu le podati kritično preverjene vire, od kjer so črpali znanje in ideje.
Jaz osebno, takoj za pozitivnimi rezultati neke diete preberem tudi kritike te diete – miselna metoda: PMI – plus, minus, interesantno…
Konec koncev gre za MENE – in jaz nočem da si zaradi minusov pridelam zdravstvene težave….
Le na tak način se loči pleve od zrnja…. Saj veš, če sumiš da ti nekdo laže hočeš informacijo preveriti tudi z druge strani….
Evo, trenutno preverjam informacije glede soje :
– nekje jo hvalijo (zaradi pytoestrogenov -naj bi varovali pred rakom), po drugi strani pa jo kritizirajo zaradi snovi, ki zavirajo absorbcijo mineralov….
Tudi znanstveniki so samo ljudje – skupaj s svojimi slabosti (ja, kaj : en dober denar ti dajo, pa narediš raziskavo o nekem živilu in prikažeš kako zeloooo je dobro…. biznis je biznis)
Recimo, zakaj tako hvalim medit.dieto – zato ker za mano stoji lobi, ki uvažajo olive, olivno olje, ribe, zelenjavo…. in dobim fuuulllll denarja, samo za to, da vas tukaj na forumu navdušujem…
Aha, na forum pa dostopam prek UMTS-a, imam najnoveši prenosni računalnik in trenutno sem na Kreti, kjer ležim na plaži – kot gost lokalnega združenja pridelovalcev oliv …..
Torej, tale forum bi bil dober tudi za iskanje kritik o neki prehrani – tako bi dobili tudi nasprotno mnenje…. Potem pa zdravo kmečko pamet v roke…. in juriš na enostavne kmečke recepte.
Saj se tudi jaz ne držim mediteranski receptov – sem malce prebral knjige o receptih z mediter. prehrano… jao meni – pa vso zelenjavo je bilo treba kuhati, peči , pražiti…..
Je razkorak med principi neke diete in končnimi recepti – odvisno kdo dela recepte:
– če jih dela kuhar, mu je na prvem mestu okus – kar je pač notri je notri (ponavadi pa je pečeno boljše….)
-če jih dela nutricist, naj bi mu bilo na prvem mestu vsebnost hrane – okus naj bil sprejemljiv
In na kaj padamo ljudje : ponavadi na okus…. To takoj zaznamo, minerale in vitamine pa ne…. šele na dolgi rok, z izbruhom bolezni….
Evo, moja razmišljanja… o prehrani…
by
Dobro napisano Tommo, mogoče bi lahko izpustil sarkazem. 🙂 Samo en popravek: jaz se ne držim t.i. 3DM. Sem se jo pa v daljni preteklosti, ampak kot že povedano, sem kasneje pridobila vse kilograme nazaj + še nekaj. Ker sem bila že prevečkrat “nahecana”, se sedaj ne držim nobene diete in tudi vprašanje, če se bom še kdaj. Potrebno je le spremeniti način prehranjevanja. Samo to poudarjam.
Sicer pa se je potrebno nenehno izobraževati, zato pa so takšni in podobni forumi. Trikrat hura za interne!
Lep pozdrav!
Tommo!
Ti si po horoskopu po mojem devica, ko si tako natančen pri vseh stvareh. To je bilo mišljeno pohvalno, ne kritikantsko. Morda pa je včasih bolje, da človek ne ve vsega o vsem. Tako si olajša življenje in se z določenimi stvarmi manj obremenjuje.
Jaz sem po horoskopu riba, pa še umetniška duša, tako da se s takimi drobnjarijami ne obremenjujem. S tem pa ni rečeno, da me ne zanimajo. Me ribe si skušamo narediti življenje čimlepše in čimmanj komplicirano, tako pri družini, službi in zabavi, končno pa tudi pri hrani. V najslabšem poskušamo uživati in tudi iz najtežjih stvari izluščimo najlepše in najboljše.
Ne smeš preveč resno vzeti tistih 18-25 kg. Mislim, da nihče (ali pa redkokdo) še ni toliko shujšal. Povprečno “klestenje” je od 0,5-0,90 kg na teden. Ne smemo šteti prvega tedna, ko gre iz nas samo voda. Pa tudi tega, da je treba obvezno prekiniti, ne jemaj resno. Po Diamondovem načinu prehranjevanja (ki močno propagira tudi presno hrano), ločuješ živila lahko vse življenje.
LP!
Tehnica sem.
Jaz tudi rad uživam v hrani (pa sem pridelal 93 kg in jih dol dal na 80 kg in to težo sedaj držim… 1 leto… )
Ampak, jjebi ga, držim se dr. Rugljevih načel o moškem in ženskah:
– seksat 2x na dan
In poglej, za tak napor pa rabim kvalitetno hrano, a ne ????
– ženska mora bit vedno pripravljena za seks
Hja, malo težko je ženskam bit razpoložena, če mora 2 uri za štedilnikom stat in potem še goro posode pomit
In glej, z deklico skupaj kuhava in pomivava posodo, ker pa jeva enostavno hrano – ni veliko kuhanja, pa tudi posode je malo… pa je več časa za… izobraževanje o zdravi hrani….
by
v bistvu je zelo težko nekaj na splošno priporočati glede hrane, ker smo ljudje zelo različni, živimo v različnih okoljih in smo različno dejavni.
Mi smo s kmetov, moja babica je celo življenje delala na polju, jedla kislo zelje, repo in krompir, 2x tedensko pa meso, od maščob je poznala le svinjsko mast. Doživela je 90 let, brez sladkorne, holesterola,… in bila je šlank.
ampak ne zdi se mi smiselno, da bi jaz na vsaki drugi post podala odgovor in priporočala tak jedilnik moje babice vsem, ki se borijo (borimo) s preveliko težo… vsak si naj najde sebi ustrezen način prehranjevanja in tisti, ki imajo skupne točke, pač radi podebatirajo o tem na forumu, pa če je to 3DM, Montignac,… kar koli, gre za podporo drug drugemu.
Že samo ime pove, da MD ustreza tisti populaciji, ki živi na tem območju.
Mislim, da tudi tebi Tommo, ne bi bilo všeč, če bi na vsak tvoj post odgovorila, da je tvoj način prehranjevanja napačen, ker sta pozimi uvoženo sadje in zelenjava osiromašena, sploh ne vsebujeta vseh teh vitaminov in mineralov, ker jih uničijo zaradi načina pridelave in transporta.Da je vsa ta zelenjava umetno pridelana za izvoz. Pa da olivno olje za prodajo sploh ni niti približek tega, kar uporabljajo domačini. Pa še kaj o ribah, ki so naprodaj v naših ribarnicah, bi lahko dodala.
Ali pa še druga skrajnost, da bi npr. kakšnim Špancem ali Italijanom priporočala dieto s svinjsko mastjo,kislim zeljem, repo in krompirjem, ker je to odgovarjalo moji babici.
pa brez zamere, prosim, to je le moje razmišljanje.
Vesela sem zate, da si našel sebi in partnerki primeren način prehranjevanja, ampak vsi ki beremo forum, sedaj to vemo 🙂
LP in vsem na forumu želim, da bi čimprej izgubili odvečne kilograme.
3DM, Montignac, Diamondova, Hay…. so pač diete, ki zagovarjajo NAČIN hranjenja (pravilne in napačne kombinacije…)
In če se ti npr. hraniš po 3DM, jaz pa po DM – lahko (če imava isti okus) v celem tednu pojeva enako količine iste hrane. Prav tako gojeno za izvoz, škropljeno do neba….
DM govori katero hrano naj bi jedli in nič o kombiniranju (v bistu pa je pametno, da kombiniraš – zaradi aminokislin…. ).
Hrano lahko pogledamo na tri načine:
– s stališča vsebine : čimmanj pesticidov, čimveč vitam. in mineralov…
– s stališča reakcij, ki jih povzroča v nas: varovalne in hranilne funkcije – povezano z vsebino
– s stališča okusa, vonja, videza…
Vedno sem za komunikacijo glede nabave zdrave in poceni prehrane… (se zavedam, da večina proizvajalcev hrane dela samo za dobiček… je mama kmetu v sosedstvu rekla, da ohoho, kako močno škropi zelje… in ji je dogovoril: saj ga ne bom jst jedu…. )
In glede prilagojenosti Špancev, Italjanov na DM:
– saj ravno zaradi Italijanov v Ameriki so začeli raziskovati DM, namreč Italijani v Ameriki, z ameriško prehrano, so enko obolevali za boleznimi žilnega sistema kot ostali američani (ki pa so mešanica evropejcev..Angl.nemci, irci…)
Defenitivno se strinjam s teboj, da je treba dieto prilagoditi posamezniku… Konec koncev obstajajo ljudje, ki nima encima za razgradnjo fruktoze, kar povzroči, da se fruktoza nabera v jetrih – na koncu pride do okvare jeter in smrti… za njih bi bila dieta, ki vsebuje sadje naravnost pogubna…
Npr, jaz bi zjutraj vola pojedel, deklici pa ne paše jest…
by