Najprej vse lepo pozdravljam!
Vsi, ki se trudite shujšati ste občudovanja vredni, saj je to zeeloo težko. Jaz že vem 🙂 Tisti, katerim pa je uspelo shujšati, pa so extra občudovanja vredni, tistim pa iskreno čestitam!
Babica je v nekem postu napisala naslov knjige “Tudi z ogljikovimi hidrati ste lahko zasvojeni” zakoncev Heller. Takoj me je zbodlo v oči, kajti jaz se držim navodil zakoncev Heller in moram priznati, da je to to. Prepričala sta me, da smo dejansko zasvojeni z ogljikovimi hidrati in bolj kot jih jemo, več si jih želimo, nastane “začaran krog”.
Meni pri tem načinu prehranjevanja kilogrami počasi, a vztrajno kopnijo ( od pol do enega kg na teden). Tukaj ni nekih kompliciranj, kdaj, kako in koliko lahko pojemo, ampak, da ne pojemo veliko hrane bogate z ogljikovimi hidrati in da le to pojemo samo 1x na dan. Lakota se po nekem času dejansko zmanjša.
Nisem pristašinja nekih diet, kajti dovolj so me že “nahecale”. Popolnoma se strinjam s tistimi, ki trdijo, da se je potrebno naučiti jesti za celo življenje, diete samo trenutno odpravijo težave s telesno težo, potem pa smo spet na starih tirih. Vsi veste, da je to res, vendar si nekako zatiskate oči…
Morda ima kdo izkušnje z načinom prehranjevanja kot ga priporočata zakonca Heller?
Sicer pa vsem toplo priporočam, da preberejo to knjigo ( Dr. Richard F. Heller, Dr. Rachael F. Heller – Tudi z ogljikovimi hidrati ste lahko zasvojeni)
Lep pozdrav,
Barbara
Ja, Barbara, tudi jaz sem se kar nekaj časa prehranjevala po Hellerjevi metodi in moram priznati, da uspešno. Trenutno sem na 3MD samo zato, ker hočem pridobiti neke stalne prehranjevalne navade (red in disciplino), po končani dieti pa bom nadaljevala s Hellerjevim režimom.
Knjigo tudi jaz priporočam, ker marsikatere stvari zelo natančno in preprosto razloži. Marsikaj mi je sedaj v našem stroju, ki se mu reče telo, bolj jasno .
LP!
Že res, da je sadje zelo dobro, tudi jaz ga imam zelo rada, zato ga ponavadi pojem pri nagradnem obroku in to mi zadostuje. Da lahko poješ mesa kolikor hočeš ni ravno najbolj pravilna trditev…Vsekakor je bolj priporočljivo pojesti več zelenjave, ki zmanjšuje neustavljivo slo po hrani.
Sicer pa super, da ti je uspešna ta dieta , ki jo izvajaš sedaj. Tudi jaz sem nekoč shujšala na ta način, vendar se bojim, da po nekem času pridobila vse kg nazaj + še nekaj dodatnih. Ravno zato poudarjam, da so diete samo začasna rešitev, ni pa trajna.
Tako pač je, vsak ima svoje želje in ambicije.
Lep pozdrav!
Evo ti spisek hrane in količine OH v njej:
HRANA BREZ OGLJIKOVIH HIDRATOV
– govedina
– teletina
– svinjina
– ovčetina in jagnjetina
– zajčje meso
– kozje meso
– jagnječja pljuča
– goveji vampi
– vranica
– sušena svinjina
– pršut
– suha slanina
– ocvirki
– svinjska pečenica
– lovska in letna klobasa
– goveja salama
– zimska salama
– jelen in srna
– divji zajec
– fazan
– divja raca
– kokoš
– piščanec
– gos, raca, puran
– sladkovodne ribe in žabji kraki
– morske ribe, razen zobatca
– polenovka
– fileti
– tuna v olju
– maslo
– rastlinska mast
– olje
– svinjska mast
HRANA, KI IMA DO 5g OGLJ. HIDR. (na 100g)
– sveža slanina (1,0)
– konjsko meso (4,0)
– jezik (0,4)
– goveje srce (0,7)
– telečje srce (1,8)
– svinjsko srce (0,4)
– telečja jetra (4,1)
– svinjska jetra (2,6)
– goveje ledvice (0,9)
– šunka (0,4)
– mesni narezek (1,3)
– tlačenka (2,2)
– hrenovke, safalade, poli, pariška salama (1,8)
– jetrna pašteta (1,8)
– kranjska klobasa, šunkarica ipd. (2,0)
– mortadela (2,7)
– sardine v olju (0,6)
– sardine v paradižnikovi omaki (1,7)
– polži (2,0)
– sipe (0,4)
– lignji (0,3)
– hobotnica (0,2)
– rečni raki (1,2)
– morski raki (0,9)
– jastog (0,2)
– škampi (0,2)
– jajce (0,9)
– beljak (0,8)
– rumenjak (0,6)
– surovo maslo (0,4)
– margarina (0,4)
– majoneza (3,0)
– mleko (5,0)
– jogurt (4,9)
– kisla smetana (4,4)
– sladka smetana (3,0)
– sveži kravji sir (4,0)
– poltrdi sir (3,0)
– četrtmastni sir (5,0)
– polmastni sir (1,0)
– mastni (1,7)
– bučke (3,5)
– blitva (2,4)
– zelena (4,3)
– cvetača (5,0)
– endivija (4,1)
– ohrovt (4,0)
– kumare (3,2)
– kisle kumarice (0,2)
– kislo zelje in repa (4,4)
– motovilec (2,7)
– paprika v kisu (3,8)
– paradižnikov sok (4,3)
– redkvica (4,2)
– glavnata solata (2,8)
– zelena solata (2,8)
– špinača (3,9)
– zelene olive (1,3)
– pivo (3,8)
– namizno vino (4,2)
– žganje (1,0)
HRANA, KI IMA OD 5-10g OGLJ. HIDR. (na 100 g)
– goveja jetra (5,3)
– rdeča pesa (9,5)
– sveže gobe (5,8)
– kolerabica (6,2)
– zelje (5,7)
– rdeče zelje (6,2)
– rdeča čebula (9,0)
– mlada čebula (8,2)
– stročji fižol (7,6)
– regrat (9,2)
– korenje (9,1)
– rdeča paprika (8,0)
– zelena paprika (5,3)
– jajčevec (5,6)
– peteršilj (8,5)
– por (9,4)
– zeleni paradižnik (5,1)
– paradižnikova mezga (8,9)
– repa (9,9)
– dinja (7,5)
– jagode (8,4)
– kokosov oreh (9,4)
– limona (8,2)
– lubenica (6,4)
– kosmulja (9,7)
– jagodov sok (5,6)
– borovničev sok (9,8)
– limonin sok (8,0)
– cola (10)
– jabolčni kis (5,9)
če se kateri da, a lahko napiše osnovne smernice takega prehranjevanja?
Po koncu 3md bi rada ohranila težo – za vedno (pa naj bo to izjema od reka, da nič ni večno:)) Ta dieta je tudi priložnost zame, da malo bolj preštudiram ustrezno literaturo o prehranjevanju (kar me nikoli ni zanimalo), se pa že vnaprej bojim, da bom naletela na same skrajnostne zadeve, po možnosti vse precej različne………..in tega pač ne mislim prakticirati. Ne mislim si prehrane postaviti na glavo in celo življenje kuhati neke naturbiobio napolužitne zadeve, ker pač nočem, ker jih ne maram, ker hrana mi mora biti tudi dobra, ne samo zdrava – pa še polno prijetnejših zadev počnem v življenju kot popoldne kuham čičeriko…
Izločila bom skrajnosti (premastno, sladko ipd), dala poudarek za “zdravi hrani” (sadje zelenjava ipd), dodatno pa bi rada vedela kje pa so kakšne “pasti” – kot je (mogoče) kombiniranje krompirja in mesa, ali kaj drugega. Da vsaj vem, pa tega ne delam dnevno, ampak le občasno……..
Zase vem, zakaj sem dobila te kile, ni šlo za generalno zgrešeno prehranjevanje od malih nog- a dalo bi se ga definitivno izboljšati. Npr. uvedba oljčnega olja je bila že mala revolucija v naši kuhinji, pa spoznavanje koruznega, ajdovega, polnozrnatega kruha tudi (namesto sirovih še toplih štručk), ipd. V tem duhu mislim nadaljevati, a skrajnosti ne maram in si jih ne želim.
Ala sem se razpisala….:)))
Po Helerju je 1x dnevno nagradni obrok in le v tem obroku lahko jeh OH. Nagradni obrok pa je razdeljen na 3/3. 1/3 beljakovine, 1/3 zelenjava, 1/3 OH, pa obvezno solata pred obrokom. Če želiš pojesti malo več OH moraš temu primerno povečati tudi druge dve jedi. To je kratek povzetek, ker je v knjigi napisano veliko več in dobro razloženo.
Kot sem povedala, meni to ne odgovrja (razen solate pred jedjo, kar se mi zdi pamentno, ker ti na ta način uredi prebavo). Če bi naprimer želela pojesti pri nagradnem obroku sadje in krompir (čeprav malo) bi morala enako povečati tudi meso in zelenjavo. Na ta način pa bi imela kar prevelik obrok, ki ga enostavno nebi mogla pojesti.
Moja izkušnja sedaj po končani dieti je taka. Prvi teden ko sem bila na potovanju in nisem jedla za zajtrk sadja ampak košček kruha z namazom (kruh je bil res samo košček), pri ostalih obrokih pa sem jedla vsake stvari po malo tudi sadje na koncu obroka, sem se v tednu dni zredila 0,5 kg. Ko pa sem prišla domov sem začela jesti sadje dopoldne (2 do 3 kose odvisno od velikosti sadja), kosilo in večerjo pa jesti od 16 do 20 ure (po tej uri pa nič več), sem izgubila v tem tednu 0,6 kg. Tako da imam sedaj celo manj kot takrat ko sem začela. Kombiniram pa hrano tako kot sem se naučila pri 3md, le ne po dnevih. Če jem beljakovine, jem tisti dan beljakovine, če pa škrob pa škrob.
No pa sem se razpisala. Lep pozdrav vsem in veselo izgubljanje kg.
Smernice so naslednje: 2x dnevno zaužiti obrok, ki skoraj ne vsebuje hrane bogate z ogljikovimi hidrati, 1x pa obrok pri katerem si sledi hrana po naslednjem zaporedu (in to je edino pravilo,ta obrok mora biti 1x dnevno): skleda solate, 1/3 beljakovinske hrane, 1/3 zelenjave (npr. kuhane) in 1/3 hrane bogate z ogljikovimi hidrati. To je t.i. nagradni obrok, ki ga lahko zaužijete kadarkoli vam pač ustreza. Če je želja po kakšnih prigrizkih, je potrebno segati po hrani, ki zmanjšuje neustavljivo slo. Babica je čudovito napisala katera hrana vsebuje več, oz. manj oglj. hidratov. Zahvaljujem se ji za trud.
V knjigi je tudi navedeno (okvirno) katera hrana vsebuje malo ogljikovih hidratov in obratno. V njej so tudi recepti, ki so milo rečeno zelo okusni. Ravno danes sem si za zajtrk pripravila omleta z gobicami , ki vsebuje 2 jajci, pražene gobice z baziliko in pekočo papriko(po okusu) in skuto. Verjemite, da je to zelo okusno. Seveda, ne jem vsak dan tako “močnega” zajtrka,saj mi to niti ne tekne. Za kosilo bom jedla npr. skledo zelene solate, enak delež dušenega zelja, enak delež govedine in enak delež krompirja (torej vse po 1/3, razen solate, ki je v neomejeni količini). Za večerjo pa si bom privoščila veliko skledo stročjega fižola z malo masla. Jutri pa bo vsekakor nagradni obrok vseboval kakšen kos peciva in sadja, ampak kot že rečeno količina hrane bogate z ogljikovimi hidrati ne sme presegati 1/3 obroka.
Nenazadnje pa nas avtorja opozarjata na napake, ki jih delamo vsak dan: pitje prevelike količine kave, doziranje včasih nepotrebnih zdravil, premalo telesne aktivnosti, uporaba škodljivih sladkornih nadomestkov, pitje alkohola in kajenje, prevelik vnos NPB(natrijev bikarbonat glutamat, ki je predvsem v industrijsko pakirani,zamrznjeni,predelani,posušeni in konzervirani hrani) in še bi lahko naštevala. Za popolen uspeh imamo na izbiro, da se odpovemu vsaj eni teh “grdih” razvad. Dejansko nam da ta knjiga misliti o sebi in svojem načinu prehranjevanja.
Verjemite mi, da ta način prehranjevanja ne vsebuje pretirane količine beljakovin in maščob, saj se vsi zavedamo, da je prevelik vnos beljakovin v naše telo (sploh, če nismo pretirano telesno aktivni) lahko zelo škodljiv za naš organizem. Mislim, da na ta način prehranjevanja dobi naše telo vse potrebne hranilne snovi v optimalnih količinah.
Lep pozdrav!
Hvala obema za trud. Moram reči, da se mi ne zdi skrajnostno in všeč mi je misel, da en obrok vsebuje kombinacijo treh vrst živil – sem bolj tradicionalne narave in ta način mi je všeč. Na sadne zajtrke sem se po mesecu in pol popolnoma navadilain mi ustrezajo, za večerjo dostikrat jem le solato (ker imam zelo pozno kosilo).
Bom prebrala knjigo, hvala še enkrat za informacije!
Še tole: Kaj povzroča zasvojenost z ogljikovimi hidrati in prevelik apetit?
Danes vemo, da je zasvojenost z ogljikovimi hidrati pogosto le posledica presežka hormona inzulina. Dr. Judith Rodin z univerze Yale, je dala inzulinu vzdevek “hormon lakote” zaradi njegove močne sposobnosti spodbujevanja apetita. V preteklosti so inzulin pogosto povezovali s sladkorno boleznijo, saje so ga prek te bolezni prvič indentificirali. Današnje raziskave pa so pokazale, da je inzulin ključni hormon pri uravnavanju delovanja presnove.
1. Inzulin “kliče” telo, naj jé. Spodbuja vas k uživanju hrane, bogate s škrobom, prigrizkov oz. sladkarij. Če se odločite slediti neustavljivi sli, vas inzulin nagradi s tem, da vam pri uživanju hrane daje občutek velikega zadovoljstva.
2. Inzuin s hrano pridobljeno energijo (pretvorjeno v krvni sladkor) dovaja vsem telesnim celicam, ki jo potrebujejo; jetra spodbudi k pretvarjanu prsežka energije v krvno maščobo (trigliceride), ki se tako lahko shrani v maščobne celice.
3. Inzulin spodbuja telo, da s hrano pridobljeno energijo shrani v maščobne celice in jo tako hrani za čas, ko hrane ni na voljo.
To je le delček vsebine iz knjige “Tudi z ogljikovimi hidrati ste lahko zasvojeni”.
Torej, bolj kot uživamo hrano bogato z ogljikovimi hidrati, več si je želimo, bolj smo lačni. Torej je v tem načinu prehranjevanja finta v tem, da sčasoma izgubimo pretiran apetit in začnemo konzumirati normalne količine hrane in ne presežke, katerih se je kot vemo, potem tako zelo težko znebiti.
Lep pozdrav!
Dieta, kjer naj bi bi jedli čimanj OH obvezno vodi, da pojeste več beljakovin in maščob.
Višek beljakovin pa vodi v razgradnjo le-teh, obrenenjujejo ledvice – in lahko pripeljjo tudi do trajnih poškodb.
Ne govorim o zakisanosti organizma…
Zakonca Heller sta psihiatra in ne znanstvenika za prehrano…
Punce, po 3DM večina strokovnjakov priporoča staro, na ogromno prostovoljcih (hej, ljudje so to jedli stoletja) preizkušeno dieto: mediteransko dieto.
Pri prehrani gre takole, da se škodljivost nekega prehranskega režima pokaže šele čez par desetletji… Pride en modni prehranski trend, veliko ljudi se ravna po njem (= sodelujejo kot testni morski prašički) – in potem ko začnejo umirati in obolevati lahko strokovnjaki začnejo iskati vzroke.
Recimo pesticidi: na začetku 50. let so pomenili revolucijo – danes pomenijo grožnjo . V bistvu so vedno pomenili grožnjo, samo mi nismo vedeli zanjo…
Ravno tako je z novimi revolucionarnimi dietami…. Žal niso stestirane na ogromno prostovoljcih….
Mediteranska prehrana pa je pomenila tradicijo v sredozemskem bazenu, in je preizkušena na ogromno ljudeh… in sedaj znanstveniki odkrivajo pozitivne rezultate te diete.
Ja, seveda je treba tudi tu paziti, da se stvari ne cvrejo, preveč kuhajo, pečejo…..
by
ps: upam, da sem kaj pomagal komu, ki ga zanima kaj po 3dm….
No, kakor si napisala je inzulin eden od ključnih elementov za življenje….
Cel mehanizem zasvojenosti z OH pa bi bil nekako takole:
Ljudje imajo ponavadi (=ne vsi) radi sladke stvari – sladkorčke. In ko jih med obroki začemi v želodčku in ustih sežejo po slaščici. Veliko slašic ima ogromno sladkorja (belega) – in bel sladkor ima velik glikemični indeks (= hitro dvigne sladkor v krvi).
Ker slaščice na hitro dvignejo sladkor v krvi (= poplava sladkorja v krvi) se izloči veliko inzulina da odvečni sladkor v krvi pošlje v mišice in špeh. In ker velika količin inzulina še kroži po krvi ( = zaradi sladkornega šoka ga je preveč…) ta inzulin avtomatično znižuje še preostali sladkor v krvi (= jjjebiga, ta spojina dela…. in če nebi ..papa življenje). Skratka zbije sladkor pod normalno mejo , kar sproži občutek lakote.
In tako seže še po enem sladkorčku – pa se ponovi zgoraj opisano – pa še enega – pa še enega – pa še enega……
Rešitev ni v popolnem izbrisu OH iz hrane – v bistvu naj bi pojedli tam okoli 40% energije ravno iz OH, temveč v vrnitvni k nepredelani hrani – ki pa vsebuje kompleksne OH in vlaknine – kar pa povzroči počasen dolgotrajen dotok sladkorjev v kri….
V bistvu, jesti moramo tako, kot smo tekom naše evolucije – primarno, čim manj obdelano hrano… Temu smo pač prilagojeni…. Slašice so tu okoli 200 let…(mislim, beli sladkor…)
upam, da sem s tem pomagal tistim, ki so na tem, da bi jedli samo meso in maščobe….. Inuitom to uspeva… a to je že druga zgodba (… pa tudi prilagojeni so temu…)
Tommo, ti si sicer razgledan, kar se tiče prehranjevanja, ampak:
1. drugim ne dovoliš njihovega mišljenja
2. če je tebi všeč surova hrana, verjetno marsikomu ni, pa si sam enkrat rekel, da se pri naših dietah silimo jesti jedi, ki jih ne maramo.
3. iz vsake diete, ki ni mediteranska, potegneš samo najslabše
Prehranjevanje po Hellerju še zdaleč ne pelje v uživanje samih beljakovin, ker je glavni obrok povsem uravnotežen, po vseh veljavnih zdravstvenih pravilih, ostali obroki pa so pretežno iz zelenjave, pa še ta se priporoča sveža, če se le da. Če bi prebral knjigo, ne bi tako govoril. kajti tudi po Hllerju in po Diamondu se lahko prehranjuješ čisto mediteransko, ker oba priporočata več rib in manj mesa, več sveže, kot kuhane hrane. Torej pusti ljudem, da malo zadihajo, kot jim paše.
Oh, malo vas berem… in vse se zavedate, da so tele vaše diete samo začasno, vse pa iščete nekaj dokončnega zdravega….
In če vam predlagam MD (mediteranska dieta) – ki je dokazano učinkovita in se jo priporoča kot celoživljenski način prehranjevanja – razlčni viri to navajajo – in pa počasno hujšanje… pa vik in krik…
He,he,….. saj vem brezplačen nasvet je napad na osebnost in kritika – drago plačan nasvet pa največja modrost….
zdravo in uspešno prehranjevanje še naprej….
by