Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Odvajanje od nastavkov za dojenje

Odvajanje od nastavkov za dojenje

Pozdravljeni!

Veliko sem prebrala na to tematiko, vendar imam nekoliko specifično situacijo, zato vseeno odpiram temo in na vas naslavljam vprašanje.

Imam 3-mesečno hčerkico, s katero je dojenje že v porodnišnici gladko steklo in nisva imeli nobenih večjih težav. Pred enim mesecom (ko je bila stara 2 meseca) sem imela nekoliko izdatno boleče in vnete bradavice, zato sem začela uporabljati silikonske nastavke za dojenje, kar je situacijo izbojšalo. Občasno sem dojila še brez nastavkov, ker pa so bile dojke boleče določeno obdobje, je bilo to vse bolj poredko. Sedaj, ko se je stanje dojk normaliziralo, bi rada ponovno dojila brez nastavkov, vendar pa dojenčica zavrača gole bradavice.

Naj povem, da se je rodila težka 3.250 g, odpustna teža je bila 3.240 g, pri 5 tednih je imela 4.585 g, pri 7 tednih pa 5.050 g (tehtanje pri 3 mesecih imamo tekom tega tedna). Ves čas jo samo dojim, flaške sploh nismo uporabljali, ker pa ima močan refleks uporabljamo dudico – za potolažitev, uspavanje ipd. Dojim jo 6-7x na dan.

Situacija je sledeča: V tem času, ko sem uporavljala nastavke, so postali večerni podoji maratonski (tudi 1-2 ure je bila priklenjena na dojko in z minimalnimi prekinitvami ves čas sesala), čeprav ni nujno, da je potem spala ekstra dolgo do naslednjega dojenja. včasih sem dobila občutek, da na koncu vleče samo še toliko, da se crklja – namesto dude, ker jo to pač uspava.

V zadnih dneh skušam ukiniti nastavke. Če ji ponudim golo bradavico se začne dreti in zvijati ter odrinjati na vse pretege. Ko namestim nastavek in odna začuti “plastiko” vsa srečna začne lepo jesti, če ji ga ponovno odmaknem, se ponovi ves cirkus z jokanjem na vso moč. Poskušala sem ji ponuditi golo bradavico tudi, ko se je že precej najedla in napol spala, pri čemer sta se zgodila dva scenarija – ali se je predramila in zagnala cel kraval ali pa je popolnoma zaspala in se ni več menila za dojko. Če pa sem ji nastavek zamenjala za dudico je bilo ok, za bradavico pa ni varjante. V primeru, da je bila še precej lačna, jo je dudica pomirila za zelo kratek čas, kasneje je tudi njo izpljhunila in se jokala, bradavica seveda sploh ni prišla v poštev. Če ji porinem dojko v usta, ko joka, zažene tako histerijo in sploh ne more zagrabiti. Drugače imam precej mleka in, ko sem dojila še brez nastavkov, jo je občasno “zalivalo”, zato mislim, da ji je enostavneje in udobneje skozi nastavke.

Torej, kaj narediti v tem primeru, ko ima punčka relativno močan sesalni refleks in je že bila navajena sesati brez nastavka?
Ji je smiselno porivati dojko v usteca, ko je vsa lačna, in jo pustiti “stradati” dokler ne zagrabi???
Res postajam že rahlo obupana in ne vem, kaj naj, čeprav mislim, da bi bilo vse skupaj možno – samo vem ne kako.

Že v naprej se vam za odgovor iskreno zahvaljujem in vas lepo pozdravljam,
K.

Moja hčerka se že iz porodnišnice dalje pri meni doji samo na nastavkih, pa meni ni to nič takega. V porodnišnici so mi rekli, da imam male bradavice in da naj probam z nastavki. Slučajno sem imela že en komplet s seboj, potem pa mi je mož kupil še dva kompleta, tako da imam tri pare. Vedno je vsaj eden opran, z zvečer pa si na nočno omarico naštimam dva komleta. Če kam grem, zapakiram en komplet v škatlico od dude. Moje življenje zaradi tega ni nič bolj komplicirano, kot od kake mamice, ki ne uporablja nastavkov. Tudi jaz sem vmes enkrat za hec probala brez nastavkov, pa hčerka sploh ni vedela kaj hočem, ker je pač navajena na nastavek. Jaz se na vašem mestu ne bi sekirala, glavno da rada je in se normalno razvija.

Pozdravljeni, K.!

Vaša 3m deklica se lepo doji, se pa zadnji mesec noče dojiti brez nastavkov. Kako bi to spremenili? Priporočam veliko poskušanja v raznih situacijah in potrpežljivost, če deklica ne bo hotela, tako da se ne bi na dojkah preveč jezila.

Nekateri dojenčki neko obdobje zahtevajo nastavek in ga niso pripravljeni opustiti, nato pa mamice poročajo, da so ga opustili dobesedno čez noč. Nekaterim je bil nastavek pomemben le tedaj, ko je bila kakšna kriza, brez nastavka pa so se bili pripravljeni prisesati, ko so bili siti in umirjeni, torej zgolj za sesljanje. Nekatere mamice so poskusile nastavek umikati sredi podoja ali proti koncu, ko je bil otrok sit in umirjen, a pripravljen še sesati.

Odstavljanje od nastavkov običajno izvajamo podobno kot odstavljanje od stekleničke, torej umirjeno, ko otrok ni zelo lačen in v situacijah, ko je že delno uspavan, ponoči, takoj ob zbujanju, ko še ni povsem zbujen. Priporočamo tudi veliko telesnega stika koža na kožo, morda skupno kopanje, skratka, razne situacije, ob katerih bi otrok eventuelno sam zagrabil dojko. Poglejte prosim še to povezavo. http://med.over.net/forum5/read.php?94,4265569,4274199#msg-4274199 (kako postopoma nazaj na dojko)

Ste kdaj poskusili ponuditi dojenje brez nastavka vmes, tedaj ko morda še ni čisto čas za podoj in še ni zelo lačna? Po dojenju ste že poskusili, pa ne gre. Morda bi poskusili zamenjati dudico z dojko, ko je že delno uspavana… Če bo postala huda, opustite in poskusite pač spet, ko bosta obe mirni in bo situacija prava za poskušanje.

“Situacija je sledeča: V tem času, ko sem uporavljala nastavke, so postali večerni podoji maratonski (tudi 1-2 ure je bila priklenjena na dojko in z minimalnimi prekinitvami ves čas sesala), čeprav ni nujno, da je potem spala ekstra dolgo do naslednjega dojenja. včasih sem dobila občutek, da na koncu vleče samo še toliko, da se crklja – namesto dude, ker jo to pač uspava.”
***Drži, to počno številni mlajši in tudi starejši dojenčki, preden zvečer zares zaspijo.

Najbolje je, da ukinjanje nastavka razumete kot nekaj, kar bosta z deklico skupaj dosegli, ko bo pripravljena na spremembo.

“Drugače imam precej mleka in, ko sem dojila še brez nastavkov, jo je občasno “zalivalo”, zato mislim, da ji je enostavneje in udobneje skozi nastavke.”
***Tudi to je mogoče. Morda bi najprej malce spremenili urnik, da bi bil razmak manjši in bi jo tako mogoče manj zalivalo. Morda bo preprosto morala še malo zrasti, da bo sprejela, težko je reči. Na silo ne gre.

“Ji je smiselno porivati dojko v usteca, ko je vsa lačna, in jo pustiti “stradati” dokler ne zagrabi???”
***Ne, nikakor. S tem dosežemo, da se otrok začne na dojki kvečjemu še bolj kregati.

Kot je napisala mavka, ni narobe, če se otrok doji z nastavki in dobro napreduje. Ni pa tudi za obupati ali da bi kar nehali poskušati brez, saj je kar dosti verjetno, da bo sčasoma otrok tudi ta korak zmogel.

Tole ste pa najbrž že pregledali, kajne.
Nastavki – da ali ne:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1982257,1982371#msg-1982371 (kritični do nastavka)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1977071,1977097#msg-1977097 (nastavki + bradavice)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1982600,1982833#msg-1982833 (sesalna zmeda)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5481166 (1,5m, kako odstraniti nastavek)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=785&t=775 (odstavljanje od stekleničke, nastavka)

—————-

ODVAJANJE OD NASTAVKA

Ko se odločate, ali bi nastavek opustili, se ravnajte po znamenjih, ki jih daje otrok. Dojenček utegne potrebovati pomoč, ki mu jo nudi nastavek, bodisi par dni ali pa več mesecev. Pri nedonošenčkih pogosto opažamo, da nastavka ne potrebujejo več, ko mine toliko časa, kolikor prej so se rodili (ko torej dosežejo korigirano starost 0).

V času, ko dojenčka odvajate od sesanja prek nastavka, pozorno spremljajte, koliko polulanih in pokakanih plenic pridela, da se prepričate, ali brez nastavka dobiva enake količine mleka kot z njim.

Dojenčka lahko k dojenju brez nastavka spodbujate s tem, da mu med posamičnimi obroki omogočite, da v večji meri prihaja v tesen stik z vašo golo kožo. Med samim hranjenjem pustite, da sesa prek nastavka, vse dokler ne poteši najhujše lakote, nato pa nastavek odstranite in mu ponudite golo dojko. Ker sami najbolje veste, kaj je otroku všeč in kaj ne, na podlagi tega odkrijte pot, ki vama najbolj ustreza. Bodite potrpežljivi. Dojenčki nehajo uporabljati nastavek takrat, ko ga ne potrebujejo več.

Odločitve, ki jih boste sprejeli glede nastavka, bodo odvisne od tega, kakšne so vaše potrebe in v kakšni situaciji ste se znašli.

————-

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Iskrena hvala za odgovor. Že par dni vedno znova poskušam dojiti brez nastavkov – ponudim ji na začetku dojenja, potem vmes, ko se že bolj naje, poskušam tudi potem, ko že napol dremlje. Dvakrat mi je uspelo, da je zagrabila bradavico zgolj zato, da je sesljala (namesto dude), enkrat pa je med dojenjem (ko se je glavnino najedla), ko je bila dobre volje, se smehljala in čebljala ter me gledala v oči – malo oblizovala bradavico in potem parkrat tudi potegnila – mislim, da sploh ni opazila, da je brez nastavka (seveda mi je s tem povzročila nepopisno veselje). Potem pa, ko se je odločila, da bi nadaljevala s hranjenjem, je zahtevala nastavek. V glavnem opažam, da se bo verjetno dalo navaditi, ker očitno “zna” sesati tudi brez, vendar pa ne bo enostavno, ker se je že precej razvadila. Danes sem nabavila nekoliko manjše nastavke, ki so iz kavčuka – v kolikor jih bo sprejela, bo morda odvajanje nekoliko lažje, ker so bolj podobne bradavicam.

Moja zgodba pa s tem ni končana. Pokazal se je namreč nov problem, zato moram opis moje situacije dopolniti.

Kot sem že omenila se je rodila težka 3.250 g, odpustna teža je bila 3.240 g, pri 5 tednih je imela 4.585 g, pri 7 tednih pa 5.050 g, danes – pri 13 tednih, ko smo imeli ponovni pregled, pa zgolj 5.365 g, kar pomeni, da je občutno premalo pridobila na teži.

Naj povem, da v zadnjem mesecu opažam, da hčerko bolj pogosto dojim, podoji so daljši, ob večerih kot sem že v prvem sporočilu napisala pa prav maratonski. Glede na njeno težo sklepam, da ni nujno vzrok v nastavkih, pač pa v tem, da se premalo nasiti.

Ko sem prvič postavljala vprašanje se mi ni zdelo relevantno, zato tudi nisem izpostavljala naslednjega:
Pri približno enem mesecu je imela dojenčica veliko izpuščajev po trebuščku, zaradi česar se je pojavil sum na alergijo na kravje mleko in jajca. Odkar je bila stara 5 tednov sem torej na strogi dieti brez jajc in kravjega mleka (katerega sem v prvem mesecu po porodu popila in pojedla v obliki raznih mlečnih izdelkov res ogromno!), izpuščajči so kmalu za tem popolnoma izginili. V petek smo imeli testiranje na alergijo – kožni testi niso pokazali nobene reakcije, sedaj pa čakamo (bili naj bi približno v 10 dneh) še rezultate krvnih preiskav.

Torej, na današnjem pregledu je zaradi prenizke pridobljene teže pediatrinja predlagala, da bi začeli dodajati. Glede na to, da s partnerjem nisva bila najbolj navdušena in da menim, da imam več kot dovolj mleka (iz ene dojke navadno dojim tudi več obrokov preden jo izpraznim in preidem na drugo dojko), ter da sem bila na strogi dieti, s katero sem tudi sama shujšala na 50kg (moja normalna teža pred nosečnostjo je bila cca. 54 kg), je predlagala, da bi si morda začela črpati mleko, da bi videla, če ga je res dovolj.

Sama mislim, da imam mleka dovolj, je pa glede na vse navedene okoliščine verjetno premalo kalorično oz. hranljivo. S partnerjem razmišljava, da bi počasi kar začela poskusno nazaj jesti jajca in kravje mleko (par dni jajca – da vidim, če se pojavijo kakšni izpuščajčki; potem par dni mleko… in če ne bo problemov oboje…), poleg tega je verjetno ključnega pomena, da dovolj jem (v zadnjem času mi velikokrat “zmanjka” časa za zajtrk ali večerjo in le na hitro kaj pojem, poleg tega mislim, da imam premalo obrokov, verjetno so tudi premalo hranljivi). Če vse skupaj ne bi funkcioniralo, bi si nabavila črpalko in poskusila z izčrpavanjem, šele kot zadnjo varjanto bi poskusila z dodajanjem.

Zanima me vaše mnenje in predlog.
Čez vikend sem ob spoznanju, da hčerka noče sesati brez nastavkov, imela čustveni izbruh, zdelo se mi je, da gre vse narobe in da nič ne delam prav ter da je to ključnega pomena. Ob vse, kar sem danes doživela pri pediatrinji, se mi zdi dojenje z nastavki najmanjši problem – že res, da bi raje brez, ker je bolj praktično in je stik z otrokom bolj pristen itd., vendar pa se mi zdi najpomembneje, da po možnosti hčerkica ostane zgolj na mojem mleku ter se zdravo razvija in redi.

Hvala že v naprej in lep pozdrav,
K.

Prehod na dojko je včasih malo bolj dolgotrajen in lahko zahteva več potrpežljivosti, kot mislimo, drži…

Deklica je prvi mesec in pol dobila 1,8kg, odlično skratka, naslednjih 6t pa dobrih 300g, kar kaže na težavo oz. slabše dojenje. Ker ste rekli, da nastavke uporabljate nekje od starosti 2m in ker pravite, da se deklica dobro in pogosto doji, sem pomislila na to, da bi morda nastavki ovirali izcejalni refleks, tvorbo mleka/stimulacijo dojk ali celo oboje. To se včasih zgodi, če se živčni končiči slabše odzivajo prek te ovire in dražljaji slabše prehajajo po njih. Vaš občutek, da se dekica premalo nasiti, bi bil morda lahko povezan z dojenjem z nastavki. Večerni pogosti podoji so kar pogost pojav in redkeje kažejo na to, da otrok ne bi dobival dovolj mleka oz. da ostaja lačen. Večerni »blues« – dolgotrajno večerno dojenje/uspavanje/jok:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979044
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=208&t=208
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=922&t=922
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4331240 (mnenje mamice)

Če je šlo za hudo alergijo na KML, bi bila tudi ta lahko vzrok za slabše napredovanje. V tem primeru bi najbrž otrok po uvedbi diete in odpravi simptomov moral začeti napredovati bolje.

Če deklica več tednov ni dobro spodbujala tvorbe mleka ali je slabo jedla zaradi alergije, je kar verjetno (razen če mamica mleko dodatno iztiska), da je tvorba mleka na nižji ravni od potreb otroka. Smiselno bi bilo, da vas pri odločitvi glede dohranjevanja (poleg pogovora s pediatrom) vodijo naslednje reči:
1. kako dobro se otrok razvija in napreduje po vseh znakih, tole v pomoč, pogledamo kako sledi svoji krivulji, ker je bila po porodu: http://med.over.net/forum5/read.php?46,4080683 (tabele rasti, s foruma Pediatrija)
2. koliko lahko tvorbo mleka na hitro povečamo, npr. z dojenjem brez nastavkov, morda z dodatnim iztiskanjem, kadar ne moremo povečati števila podojev, predvsem pa s povečanim številom podojev oz. z gnezdenjem: Kaj je »gnezdenje«:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981488
3. tehtamo otroka enkrat tedensko v istem delu dneva in istih okoliščinah, nato ocenimo, ali pridobiva ob materinem mleku vsaj minimalnih 110-115g tedensko do starosti 3m in vsaj 80-85g tedensko od 3m dalje

Če se bo deklica bolje dojila, se bo dobro počutila in razvijala, bo tehtanje pokazalo vsaj minimum, potem verjetno dodatek ni potreben. Veliko je odvisno od situacije.

“iz ene dojke navadno dojim tudi več obrokov preden jo izpraznim in preidem na drugo dojko”
***Lahko vaš način dojenja malce bolj podrobno napišete? Kakšen je razmak med podoji? KOliko časa se doji na eni dojki in po koliko časa, če še želi sesati, še vedno ponudite isto dojko? Dojke namreč nikoli ne morete izprazniti, konca ni! Dobro je, da se deklica doji malo dlje na eni strani, če tako lahko pride do več maščob. Po drugi strani pa pri dojenčkih, kjer je problem napredovanje, vedno priporočamo mamici, da pri istem podoju otroku ponudi tudi drugo dojko. Saj s tem zagotovi dvoje: da otrok hitreje pride do več mleka in da se več mleka porablja, kar je dodaten signal materinemu telesu, naj začne tvoriti mleka več in hitreje.

“ter da sem bila na strogi dieti, s katero sem tudi sama shujšala na 50kg (moja normalna teža pred nosečnostjo je bila cca. 54 kg)”
***KOliko pa ste shujšali in v koliko časa? Kakšno dieto ste imeli?

“je predlagala, da bi si morda začela črpati mleko, da bi videla, če ga je res dovolj.”
***Ups, ta test pa nikakor ne velja. S tem ne boste ugotovili prav ničesar, še najmanj pa preverili tvorbo mleka! Mnoge mame ne načrpajo nič, pa čisto vredu dojijo. Črpanje je priučena veščina: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4678694 (zakaj črpalka ni pokazatelj količine mleka)

“Sama mislim, da imam mleka dovolj, je pa glede na vse navedene okoliščine verjetno premalo kalorično oz. hranljivo.”
***Zelo malo verjetno je, da bi bil to razlog slabšega napredovanja deklice. V enem primeru bi bilo to mogoče in bi pomembno vplivalo na napredovanje vašega otroka: če ste bili dolgo časa in ste še na strogi dieti, zaradi katere zelo omejujete vnos hranil, pogosto stradate, imate morda kakšne zdravstvene težave, povezane s prehranjevanjem, npr. anoreksija, bulimija… Materino mleko normalno prehranjene matere ni premalo kalorično, mleko je vedno narejeno na isti način, telo jemlje tudi iz vaših zalog, če ne vnesete vsak dan vsega, kar otrok rabi. Pomembno je, da dovolj jeste, to drži. Okrepite svoje obroke z zdravo, polnovredno hrano. Pazite na zadovoljiv, a vendar ne pretiran vnos tekočin.
Kako prehranjenost matere vpliva na dojenje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981019,1981027#msg-1981027
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5315464 (6t, mati bolna, ne more jesti)
O kakovosti materinega mleka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1985163,1985166#msg-1985166
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1985648,1985658#msg-1985658
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981545

Poskusite najprej uvesti fermentirane mlečne izdelke, torej kislo mleko, jogurt, sir, skuto, kislo smetano, šele nato mleko. Med vsakim živilom, ki ga boste uvedli, naj mine npr. 3-4dni, recimo če bi začeli z jajcem, počakajte toliko dni, preden pojeste prvi jogurt.

Ena možnost, morda manj naporna od črpanja, je tudi, pitje laktogenega čaja za dojenje, morda uporaba homeopatskih kapljic ali tabletke Tametil na recept. Matere, ki so že tvorile mleko dobro, se ponavadi vredu odzivajo na tovrstne spodbude. Poglejte prosim tukaj. Spodbujanje laktacije z uporabo zdravil (Tametil, Syntocinon): http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=75&t=71#reply_75 (Tametil)
http://med.over.net/forum5/read.php?46,1575690,1575692#msg-1575692 (Tametil)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5220590 (Tametil, jemanje, čaj)

Črpanje po podojih ali tedaj, ko deklica zaspi in se vi lahko sprostite, si vzamete čas, ko je mirna,… bi lahko pomagalo spodbujati laktacijo. Ene mamice laže črpajo s črpalko, druge povedo, da se dojke bistveno bolje odzivajo na ročno iztiskanje, torej da gre laže in hitreje. To bi priporočala predvsem, če bi gnezdenje oz. povečanje števila podojev, hitrejše menjavanje strani, ne uspevalo najbolje.

Če ne bo hotela brez nastavkov, ne obupujte, pustite ji nastavek. Nastavke kot oviro sem omenila kot možnost, je pa vseeno bolje, da ohranite dojenje z nastavki, če ne bo šlo brez, in poskušate laktacijo okrepiti na druge načine, ki sem jih še omenila. Vedno je več poti! Prava je tista, ki vam bo kar se da ustrezala in na kar se bo vaša deklica čim bolje odzivala.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Še enkrat se vam iskreno zahvaljujem za odgovor. Vi in vaše prostovoljke, ki delujejo v okvirju združenja, opravljate neverjetno delo.

V ponedeljek sem poklicala eno izmed prostovoljk-svetovalk in tekom pogovora sva ugotovili razloge za nastalo situacijo pri meni in moji hčerki, katere sem sama ocenjevala kot nepomembne in vam jih pri postavljanju vprašanj na forumu sploh nisem omenjala.
In sicer sem zadnji mesec nekako skušala vzpostaviti red in dojiti na cca. 3 ure, vmes sem ji marsikdaj dala dudico in ker jo je lepo sprejela ter nič protestirala (kot je sicer storila v primeru hude lakote) sem predpostavljala, da je zadovoljna, čeprav je bila najverjetneje še lačna. Svetovalka mi je rekla, da je moja deklico najverjetneje ena tistih, ki pač potrebujejo ogromno pogostega dojenja. Poleg tega mi je tako kot vi svetovala glede tehnike dojenja – zaradi bojazni zamašitve mlečnih žlez in ker sem po porodu imela ekstra veliko mleka, sem očitno predolgo dojila na eni dojki, zaradi česar so bili verjetno podoji precej daljši, malčica se pa ni toliko nasitila kot bi se sicer.

Takoj po pregledu pri pediatru v prejšnjem tednu sem začela z izdatnim dojenjem, prve par dni sva se ogromno, res zelo veliko in pogosto dojili, tako da bi težko definirala, kolikšen je razmik med podoji, saj je dokaj na pogosto – včasih že težko ločim, kdaj se konča en podoj in začne drug, poleg tega dudice sploh ne potrebuje več (razen za na začetek sprehoda ali vožnje z avtom, da se lažje umiri), navsezadnje pa sem po pogovoru s svetovalko redno menjavala dojke – rezultat je bil viden včeraj na tehtanju pri pediatru – deklica se je v enem tednu samo od dojenja zredila za 270 g (tehta 5.635 g), kar zame seveda predstavlja veliko zmago.

Tekom tega tedna sem še naprej poskušala in vztrajala z odmikanjem nastavkov – poskušala sem se manj sekirati, biti neobremenjena. Sprva je sprejela golo bradevico zgolj, ko je bila dobre volje in že precej sita, sčasoma pa tudi na začetku dojenja, tako da se že par dni dojiva brez nastavkov. Glede na to, kako jih je pred 2 tednoma zavračala, si nisem mislila, da bo uspelo – vendar je tako kot ste sami napisali, da se potem kar čez noč stvari spremenijo in otroček sprejme dojko brez nastavka.

Glede diete ste pa nekoliko narobe razumeli – sem namreč bila zgolj na strogi dieti brez jajc in kravjega mleka zaradi suma alergije pri hčerki ter nisem namerno hujšala ali imela drugih zdravstvenih težav s tem. V zadnjem tednu, ko sem še bolj izdatno dojila, kar me je seveda nekoliko izčrpavalo, sem veliko več jedla, poleg tega sem na svoj jedilnik v zmernih količinah nazaj uvedla jajca in mlečne izdelke, kar pri hčerki ne pušča nobenih znakov alergije (verjetno ni alergična, čeprav izvide krvnih priskav še čakamo).

Res se vam najlepše zahvaljujem za izkazan čas in potrpljenje ter seveda odgovor. Mislim, da sva s hčerkico zaenkrat rešili najine težave, kar se dojenja tiče, pa tudi za naprej vem, kakšna »napake« sem delala in se jih bom v prihodnje skušala izogniti.

Hvala vam in lep vikend želim,
K.

Hvala za prijaznost, vesela sem, da vam izkušnje in podpora LLL koristi!

Odličen napredek, 270g v tedu dni!!! Verjetno ste zelo veseli tufi, ker gre brez nastavka, res super. Če je mirna, je rabila le več sesanja in pozabite na alergije.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Preden moja malčica zahteva večerno sesanje, bi na hitro postavila še moje vprašanje. 🙂
Že od rojstva jo dojim z nastavki, saj sem imela takšen naval mleka, da mi je popolnoma sploščilo bradavice in so mi jih priporočale sestre na oddelku. Dojenje je steklo odlično, malčica se je rodila z 2700g, sedaj pri 3 mesecih jih ima 6400.
Že ves ta čas se trudim opustiti nastavke in ne gre in gre. No, zadnje dni mi delno uspeva, da vsaj pol enega podoja dnevno opraviva brez nastavka. Začetek je! In tukaj nastane problem.. po podoju brez nastavka grozno poliva. In to res obilno! Pri ostalih podojih z nastavkom tu in tam,brez pa samo teče iz nje. Sprašujem se v čem je trik? Morda brez nastavka bolj teče, bolj močno? Se da to kako omiliti? Naj povem, da sva npr. danes po podoju brez nastavka preoblekle 3 bodije v eni uri, saj so bili čisto premočeni. Običajno (seveda z nastavkom) se to še ni zgodilo.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Naj povem še jaz svojo izkušnjo!

Tudi jaz sem v bolnici imela naval mleka, sploščene bradavice in so mi sestre svetovale nastavke-ne vem zakaj to vsaki svetujejo??
Sama sem se potem mal potrudila doma brez nastavkov ker mi je bil občutek brez nastavkov božanski (prav v tem je čar dojenja). Ko se je naval mleka umiril po nekaj dnevih, je tudi malčica dojko zagrabila brez problemov.
Je pa tudi polivala, saj sem imela velik naval mleka. Pri sebi sem imela pleničko, ki sem jo dala na dojko ko je mleko zelo teklo. Z meseci se je to seveda uredilo in zdaj ni več ne zalivanja, ne polivanja, saj je toliko zrastla, da zmore moj “vrelec”.

Pozdravljeni, pikicabuka!

Vaša deklica se doji z nastavki in lepo napreduje. Uspeva vam nekaj dojenja brez nastavka, a veliko poliva. Če se trend nadaljuje in ni bilo slučajno, potem bi sklepala, da je izcejalni refleks pri vas močnejši, če deklica direktno sesa in bolje spodbuja živčne končiče (ki so povezani s hormonom za sproščanje mleka po vodih). Da, lahko preprosto mleko bolje izteka, če vmes ni nene ovire. Lahko da prej ni uspela potegniti toliko mleka, kot ga zdaj, torej da je lahko bolj učinkovita.

Deklico lahko malo odmaknete, da zadiha, če vidite, da bi se ji hotelo zaleteti mleko. Včasih pomaga gravitacija, da se mamica nagne nazaj. Nekatere mamice otroka umaknejo, ko vidijo, da premočno hlasta, nato pritisnejo podlakt na dojko in držijo 5-10 sekund, če otrok ni preveč hud, nato pa ponovno dojijo. Morda je smiselno skrajšati podoj, ne vedno, ampak samo za dan do dva, da se tvorba mleka prilagodi novi situaciji. Morda bo pomagal nekoliko pokončnejši podoj, v bolj “sedečem” položaju. Morda še tukaj kak koristen napotek. Otrok bruha, poliva, zaletavanje, hlastno sesanje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5111687 (kako preprečiti zaletavanje mleka)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5945719 (2m, preveč mleka, hlastanje, prenajedanje)

Situacija na teh povezavah je verjetno drugačna, boste videli, če bo kaj možno uporabiti. Morda se bo spremenilo že s tem, če bi malce spremenili vzorec sesanja čez dan ali če ga bo sama spremenila. Če bi denimo prešli v celoti na sesanje brez nastavka, bi se to verjetno umirilo v tednu do dveh, domnevam.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

New Report

Close