odvajanje od dude
Pozdravljeni!
Zanima me, kakšen način odvajanja dude priporočate, hiter (da se duda odvzame takoj) ali postopen (da se jo nekaj časa daje le še za spanje). Imam sicer problem s hčerko, ki je stara 2 leti in 3 mesece in ima dnevno kar precej časa dudo (približno 3 ure + za spanje, vendar jo med spanjem izpusti iz ust). V vrtcu jo ima samo za spanje, saj vzgojiteljica vztraja, da otroci v skupini dud skozi dopoldan nimajo (kar mi je zelo všeč). Ko pa pridemo domov pa že po poti razlaga, kako zelo si želi dude.
Poskusila sem tako, da se jo poskusila zamotiti, a se je jokala skoraj dobre pol ure in nič drugega je ni potolažilo.
Zanima me samo, kateri način je glede na njeno starost boljši, saj se bojim, da bi zaradi prehitrega odvzema dude postala preveč vzkipljiva. Poleti je nismo mogli odvzeti, saj je imela tako hudo krizo v vrtcu (menjava vzgojiteljic), da smo po dveh suhih mesecih brez plenic (ponoči in podnevi, vedno je sama povedala, kdaj jo lula) prišli nazaj na plenice. Sedaj se je vrtca navadla (je sicer v drugem vrtcu in pri drugih vzgojiteljicah) in si želim, da bi se postopoma odvadila od dude.
Saj veste kako je, vsak ti “po svoje soli pamet”, zato sem se odločila, da Vas povprašam za mnenje, saj mi je hudo, ker ne vem, kateri pristop izbrati, da bo najboljše zanjo.
Prisrčna hvala, Sabina
Ni univerzalnega nasveta, ki bi deloval za vse otroke enako uspešno.
Običajno dudo najprej ukinemo čez dan in se potem tega tudi dosledno držimo, nekateri pa jo ukinejo v celoti in so prav tako uspešni. Odločitev je vaša, vendar katerakoli bo že, se je morate držati. Vsi imajo težave z odvajanjem vsaj nekaj prvih dni, potem pa se otrok navadi.
Ah, mi smo imeli tudi enga zavzetega dudlarja – zadnje leto je bila duda na sporedu samo za spanje, ampak smo se potem pri 3 letih zaceli intenzivno pogovarjati, da bo treba brez dude (vmes je bila se operacija zrelnice pa smo mu malo prizanesli). Zvecer smo podaljsevali iskanje dude in potem je enkrat nismo vec nasli…presenetljivo je bilo joka za kaksnih 10 minut…zjutraj je dobil nagrado, ker je zaspal brez dude in naslednji dan potem je bilo pa ze ok. Skratka priprava in nagrada – pri nas je to delovalo.
LpM