Odvajanje blata pri nedonošenčku
Spoštovani ga.Cerar,
kot prvo bi rada pohvalila Vaše strokovno delo in delo Vaših kolegov na EINT.
Pohvale sestram, katere so me naučile ogromno reči (hranjenje,previjanje,handling,ohraniti mirno kri pri padcih saturacije) kar mi danes pride zelo prav.Naša deklica je bila rojena z 27.tedni in je bila pri Vam cela dva meseca. V tem času je bilo veliko vzponov in padcev ampak kljub vsemu je danes z njo vse dobro.
Rada bi Vas povprašala glede odvajanja blata pri nedonošenčku (gestacija 39 teden) starega dva meseca in pol. Namreč, ko je bila hči na Vašem oddelku je blato kar normalno odvajala (sem ter tja so ji naredili klizmice), od kar smo doma pa imamo problem.
Moram reči, da hči pije samo moje mleko, poleg zdravil, ki jih prejema so Ferrum, AD3,Kofein citrat,Bio gaia.
Veliko sem prebrala glede zaprtosti dojenčkov a ko se to dogaja tvojemu otroku si nemoreš kaj, da se neobrneš na strokovno mnenje.
Vem, da je pri dojenih otrocih normalno, da neodvajajo od 7-10dni, a ko vidim kako je napenja (vetrovi,krčki) se mi smili. Do zdaj sem čakala od 5-6dni nato sem ji dala sirup Lactecon po katerem je zelo veliko odvajala.
Kaj naj v bodoče počnem, čakam nekaj dni in nato posežem po sirupu? Je vzrok, da neodvaja nedonošenost, zna to biti v bodoče problem? Bojim se, da se nebi navadila na sirup in da kasneje nebo sposobna sama odvajati blata.
Moja prva nosečnost je potekala normalno (donošena do 40 tedna), in ko smo imeli enak problem sem ji dajala sladkane kamilice katere so bile zelo učinkovite.
Glede na to, da otrok pije samo moje mleko, kdaj je smiselno otroku dati piti čaj (sploh zdaj ko prihajajo vroči dnevi)? Moram omeniti, da ko pije mleko po steklenički ji v črevesju zelo ropota, kar je možno čutiti ko jo držim v naročju.
V pričakovanju Vašega odgovora Vas lepo pozdravljam
Draga Kaja07022013,
najprej iskrena zahvala za pohvale naši ekipi. Takoj zatem pa iskreno opravičilo za zamudo pri odgovoru – za drugič naj velja, da vstiski raje kar pokličite na intenzivno, gre hitreje z odgovorom…
Zaprtje, ki ga opažate pri vaši dojenčici, je kar pogosta težava nedonošenčkov. Zaradi nezrelosti je njihova črevesna peristaltika pogosto bolj betežna, pri počasni poti blata se tvori tudi več plinov (pri tem imajo pomembno vlogo bakterije, ki razgrajujejo neprebavljene ostanke mleka), črevo se raztegne – zato imajo mišice v steni še manjšo moč potiskanja vsebine naprej.
Če ji Lactecon pomaga, bi svetovala pogostejšo uporabo – morda manjše količine (2-3 ml) vsak 2. dan, dokler se prebava ne normalizira in trebušček uplahne. Lactecon vpliva le na “gostoto” blata in nima nobenega vpliva na delovanje črevesja – zato se ga dojenček ne more “navaditi”. Deluje ko ga dobiva, kasnejšega učinka nima, prav tako ni “abstinenčnih” težav, ko ga nehate dajati. Sladkane kamilice so tudi opcija – sladkor ima podoben učinek kot laktuloza v Lacteconu, pa še tekočina je.
Kadar je zelo vroče, svetujemo dopdatek tekočine tudi pri dojenih – še najbolje je dodatek vode (Bistra, Zala, Costella, Jana, Evian…) po žlički (velika žlica je pribl. 15 ml, dovolj je nekaj žlic dnevno – oziroma toliko, kolikor z veseljem posrka). Kot kaže vremenska napoved, pa ta čas še ne bo prav kmalu…
Ropotanje v črevesju – povsem normalno je, da se sliši pretakanje tekočine in zraka, saj pitje (=gibanje požiralnika, polnjenje želodčka) vedno sproži refleks pospešenega delovanja črevesja in (vsaj v prvih tednih) tudi odvajanja blata.
Pozdrav,