odvajala
Nevem če to ravno spada v pod to temo, pa vendar. že več kot pol leta redno jemljem odvajala. Najprej sem začela z eno tableto oziroma dvema in zaradi zaprtosti. Sedaj jih vzamem od 5 do 8, tako da porabim skoraj dve škatlici na teden (včasih manj), odvajalo pa uporabljam skoraj vsak dan. občasno tudi bruham in stradam, sploh pred kopanjem ali pred kakim večjim dogodkov. Naj povem, da imam normalno težo, vendar se sama sebi zdim zeeloo debela. Večkrat se zalotim, kako opazujem sošolke, prijateljice ali kar mimoidoče, kakšno postavo imajo, ter se primerjam z njimi.
Odkad jemljem odvajala opažam, da imam po vsakem obroku zelo napet trebuh in se zelo slabo počutim. to je, če pojem samo jabolko ali pa obilno kosilo. Na zadnjem pregledu sem imela izvide vredu razen metilketone:1.
Vsakdana brez odvajal si več ne znam predstavlati, sam se samo z njimi počutim “prazno” in sproščeno. Zanima pa me tudi ali obstajajo kakšne nevarnosti zaradi prekomerne uporabe tega zdravila?
Pozdravljena,
zloraba odvajal pusti na telesu resne posledice. Telo po dolgotrajnem jemanju odvajal več ne more samo odvajati, ker ima poškodovan prebavni sistem. Odvajala so namenjena le kratkotrajni pomoči telesu, kadar pride do zaprtosti. Nikakor pa ne vsakodnevni uporabi. Na ta način ne izločaš hrane iz telesa – to je zmotno prepričanje. Izločiš pa pomembne hranilne snovi, ki nimajo možnosti priti v telo in v kri in s tem vplivaš na slabše delovanje svojega telesa. Tudi bruhanje in stradanje ne vplivajo ravno dobro na telo. Tudi bolečine v trebuhu oz. telesu ob zaužitju hrane niso nenavadne, še posebej, če je stradanje prisotno že nekaj časa. Glede na težave, ki jih imaš, je to posledica le teh težav, nastanejo pa lahko še bolj resne posledice – uničenost zob zaradi bruhanja – kisline, poškodbe požiralnika, želodca, slabokrvnost, omedlevica, vrtoglavica, krhkost kosti, zaradi pomanjkanja hrane in hranilnih snovi na sploh. To ni strašanje ampak dejstvo. Lahko si več o tem prebereš tudi na spletni strani Ženske svetovalnice.
Za motnje hranjenja je značilno prepričanje, da si predebela, čeprav imaš običajno telesno težo. Tudi primerjanje z drugimi je odraz nizke samopodobe in prepričanja, da nisi dovolj dobra, pa verjetno še kaj drugega. Motnje hranjenja so kompleksen problem. Vendar lahko te težave z ustrezno strokovno pomočjo rešiš. Lahko se obrneš na Žensko svetovalnico, če si v LJ. na Ano Ziherl – [email protected], ali pa piši kateri kraj te zanima, če te in ti bom skušala povedati kdo na tem področju deluje tam.
Zavedaj se, da je odločitev za okrevanje samo tvoja. Res te ne more nihče prisiliti, vendar pa sama iz tega ne boš mogla. Ne zaradi pomanjaknja volje, temveč zaradi tega, ker je hrana le zunanji vidik težav, tisto kar je v ozadju je problem. Poišči si pomoč. Lahko je drugače. Je pa res, da se moraš najprej sama odločiti, če to sploh hočeš.
Vse dobro.
Tatjana
Kaj pa, eč ne ješ odvajal, ampak iz podobnega razloga šumeče tablete (sploh železove)? Ponavadi moram takoj na veliko potrebo, ko jo popijem in sem se navadila, da vsak dan vzamem eno ali dve, sicer se počutim napeto, polno, neprijetno…. Sem pa ugotovila, da si zdaj želim popiti tableto skoraj po vsakem obroku, kar pa seveda ni vredu. Ali pač?
Hvala za odgovor!
Če jemlješ tablete z namenom odvajanja in je ta namen v skladu z mislimi, da boš na ta način izgubila težo, potem to gotovo ni v redu in bi bilo dobro, da greš h komu na pogovor. občutek polnosti, napetosti, ki ga opisuješ po vsakem obroku in potrebo po tem, da vzameš tableto z namenom, da bi prišlo do odvajanja hrane iz telesa, kaže na to, da gre verjetno za težave s hrano.
Drugače nimaš potrebe po kakšnem hujšanju? kako pa dojemaš svoje telo? Imaš kakšne msili okoli hrane – kako se počutiš ko ješ? Odgovori si na vprašanja.
Če se izkaže, da ti je ob hrani neprijetno, da te je strah jesti, da en preneseš hrane v telesu in si zaradi tega ker ješ nezadovoljna s sabo – pa še kaj drugega, je to resen znak, da nekaj ni v redu in da bi bilo dobro, da greš h komu na pogovor.
Lep pozdrav,
Tatjana
Pozdravljeni,
mene pa zanima strokoven pogled na odvajala. Zanima me ali je medicinsko sploh mozno shujsati z odvajali? Nekateri pisejo, da ce po obroku uzames odvajala se hrana manj absorbira,…ali je to res?
Jaz imam sicer ravno obraten primer, imam ze tako ali tako zelo nizko tezno, sedaj mi je pa zdravnica se predpisala tablete za zelezo. Le te name delujejo zelo odvajalno. Ker nebi rada se dodatno shujsala, me zanima ali mi le ta, samo pospesijo da gre ze prebavljena hrana iz telesa ali lahko vplivajo na mojo tezo?
Ze v naprej najlepsa hvala za vas odgovor!
Pozdravljena,
za strokoven pogled na odvajala se boš morala obrniti na svojo zdravnico. Jaz nisem zdravnica, vem pa, da odvajala povzročijo to, da prebava v telesu hitreje steče-kar pomeni, da se izloči v glavnem voda in večina dobrih hranilnih snovi-kar telo dejasnko izčrpa. Samo po sebi ne zmanjšujejo telesne teže, vplivajo pa na dnevno nihanje-ker seveda po odvajanju je tudi teža nekoliko nižja in to daje lahko lažen občutek izgube teže. Drugače pa ne vpliva na to, da naj bi teža padala. Skupaj s tem, da oseba ne je in je na dieti, pa posledično zaradi kombinacije obojega seveda pade teža.
Kar se tiče železa samega po sebi pa ne vem. Če opažaš te simptome ti svetujem, da se obrneš na zdravnico, ki ti je predpisla in se posvetuješ z njo. Kaj pa je razlog tvoje nizke teže? Če počnemo kaj takšnega, da načrtno izgubljamo težo jo bomo ali pa, če gre za boelzen, potem telo nehote izgublja težo, ker pač ne gre drugače-ali če ga mi prisilimo v to. Vprašanje je kaj se dogaja, da ti teža pada?
vsekakor ti svetujem, da glede železa vpraša zdravnika.
lp
Tatjana