Odvajala
sem v 8 4/7 tednu. do sedaj sem večkrat jemala odvajalne tablete (dulcolax in becunis). danes mi je farmacevtka v lekarni rekla, da nikakor ne smem jemati odvajalnih tablet, ni pa vedela zakaj. ali lahko ta odvajala poškodujejo plod in zakaj? zahvaljujem se vam za odgovor in vas vse lepo pozdravljam.
Večina zdravil je v nosečnosti odsvetovanih ali celo prepovedanih, ker ali poškodujejo plod ali sprožijo spontani splav ali pa prezgodnji porod ali pa so prepovedana zato, ker ni dokazanih učinkov na plod. Zakaj natančno so odvajala prepovedana, ne vem.
Vem pa, da npr. nekatere zdravilne rastline, ki delujejo odvajalno, lahko spodbujajo tudi krčenje maternice (posledica je splav ali prezgodnji porod).
V glavnem, ti samo poslušaj nasvet farmacevtke, za dodatna pojasnila lahko prosiš tudi svojega ginekologa ali splošnega zdravnika. Sedaj med nosečnostjo pa nikar ne jemlji nobenih zdravil, ki ti jih ne predpiše zdravnik.
Če imaš težave z zaprtjem, poskusi si pomagat z donatom, pa suhimi slivami čez noč namočenimi v vodi, pa nasploh veliko pij – meni to ful pomaga.
Meni so v lekarni svetovali sok iz suhih sliv. Ni poceni. Deluje že po nekaj dneh. Glede na to, da sem tudi zaradi železovih tablet hodila prej enkrat na teden, zdaj pa skoraj vsak dan, je to v redu zadeva.
Je pa super, če čez dan spiješ kakšen kozarec vode z jabolčnim kisom. Pol male žličke na 2,5 dcl vode. Zelo odžeja in pospeši prebavo.