Odvajala
Prosim za odgovor, 25 let sem jemala vsak dan odvajala in sedaj imam 36 kg in komaj hodim vse me boli, ničesar zdravstvenega ne najedjo. Krvna slika je v redu. Vedno sem imala 56 kg. Sedaj pa ne moram na blato, boli me vse telo, padan v nezavest in zdraniki ne vejo, kaj mi je. Ali mi lahko kdo odgovori, kakšno škodo sem si naredila z odvajali. Bolečine v trebuhu in po telesu so tako močne, da ležim na tleh in tulim od bolečin. Kaj se da pregledati, kaj je narobe. prelged debelega črevesja je v redu.
Simona
Draga Simona,
najverjetneje gre pri vašem sedanjem stanju za kombinacijo tudi posledic izrazite izgube telesne teže. Kaj so sama odvajala k temu pripomogla, je težko oceniti, ker niste navedla, kakšna je bila vaša raba odvajal v preteklosti. To, da ste zaprti, je najbolj verjetna direktna posledica prenehanja dolgotrajnega jemanja. Na srečo prenehanje ni nevarno, je bolj neprijetno, ker je potreben čas, da se naravna peristaltika (gibanje) črevesja ponovno vzpostavi. Poskusajte začeti predvsem z redno, večkrat dnevno prehrano. V prehrani naj bodo tudi vlaknine, ki črevesje dodatno vzpodbudijo k gibanju. Vsekakor pa je pomembno, da vas osebni zdravnik spremlja, dokler se to ne uredi.
Marija Anderluh