Odtekanje plodovnica, 30.teden nosečnosti
porod se da zadrževati tako dolgo, dokler ne pride do rednih popadkov ali laboratorijsko očitne infekcije oziroma popolne odsotnosti plodovnice. To je lahko tudi več kot 2 tedna.
Spoštovani,
Gardnerela vaginalis je predstavnica anaerobne flore, ki plod sicer kaj posebej ne ogroža, vseeno pa lahko tudi ta flora pospeši procese, ki vodijo v porod. O tem, kako dolgo se bo lahko vašo situacijo še zavlačevalo pa ni primerno ugibati, saj se situacijo ocenjuje iz dneva v dan.
Spoštovani,
ocene plodove teže v krajšem obdobju kot je 2 tedna ni mogoče primerjati, ker je 2 tedna najkrajša možna doba, v kateri lahko objektivno ocenjujemo razliko v teži. V enem tednu jee namreč prirastek po naravi manjši kot je možna napaka v izmeri plodovih mer.
Pozdravljeni,
Tudi jaz imam eno vprasanje z odtekanjem plodovnice. V cetrtek zvecer sem zasledila na postelji luzico in sem bila prepricana, da gre za odtekanje plodovnice (po kapljicah) zato sem sla na pregled v porodnisnico, ker sem potem celotni petek imela rahlo mokre hlacke tudi ob dnevnem vlozku. Tam so ugotovili, da plodovnica ni odtekala in da sem se vedno zaprta. V ponedeljek sem imela redni pregled pri zdravnici, po pregledu mi je dejala, da sem odprta za prst in da se maternicni vrat oza (38 t 6dni). je pa otrok na ctgju mocno brcal in bil nemiren zato me je narocila danes ponovno na ctg. Ctg je bil danes super (39 t 1dan). Me pa sedaj zanima. Drugace nisem neki panicar in povsem zaupam zdravstvenemu osebju. Me pa to odtekanje plodovnice nekako skrbi/strasi verjetno tudi zato, ker sem imela pred zanositvijo tezave z vnetji. Glede na to, da naj bi bila odprta za 1 prst je sedaj vecje tveganje za okuzbo maternice (v primeru, da mi seveda plodovnica odteka)? Ultrazvoka namrec nisem imela ze od konca 36 tedna.
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
če so preverili stanje in izključili razpok ovojev, potem ni veliko prostora za dvom v to. Sicer pa so ovoji pokali vso zgodovino človečke vrste in šele 200 let poznamo nekakšno medicino, ki se je pojavom malo bolj posvetila in kljub temu je bila sepsa in problemi z infekcijo pri porodu redki. Tudi tako imenovana “vnetja” so bila verjetno glivična, glive pa nosečnosti in plodu niso nevarne. Je pa čudno, da ob obisku v porodnišnici pri sumu na odtekanje plodovnice ne bi naredili tudi UZ. To pa težko komentiram. Običajno je tudi to del preverjanja stanja ob sumu na razpok ovojev.