Odtegovanje vnukov
Tudi sama sem postala babica ,in opazujem malo dinamiko teh mladih družin ,ki opravičujejo svoje početje tako,da “postavljajo meje” oz.kadar bi samo njim odgovarjalo ,da so babice in dedki na razpolago ,ker so pa ja samo oni družina in edino to je pomembno. Naj povem,da sem relativno mlada babica ,in bi si kljub temu želela bit vključena v mlado družino na zdrav način,brez pretiranega poseganja ali posedovanja vnukinje,ki je njun otrok .Jaz sem svoje delo kar se tiče moje hčere opravila ,sedaj je na vrsti ona kot starš .Je pa nekaj npr.jaz nisem nikoli omejevala stikov z starimi starši ,ker se mi je zdelo pomembno,da so del njenega življenja.Moji mami sem zaupala in videla sem kako uživata skupaj ja pa hvala bogu …Ko sva se npr.kdaj z mami skregali se pač zgodi ,’nikoli nisem omejila stikov z njeno vnukinjo ,ker sta bili radi skupaj .Nismo živeli skupaj ,smo pa ohranjali odnose in bili večkrat skupaj ob različnih priložnostih .Tudi tašče nisem omejevala ,ker sem smatrala vse skupaj kot del razširjene družine kot neko celoto,danes pa gledam te ah in oh mlade družine bog ne daj ,da se jim kdo približa ali napravi nekaj kar ni v skladu z njihovimi načeli je že ogenj v strehi in zamera .Seveda kadar kaj potrebujejo in želijo bi pa morali bit vsi na razpolago in vse razumet itd.Jaz sem moji hčeri lepo in jasno dala vedet ,da ,če ima namen gradit zid okoli sebe ,ker ona to smatra kot nekaj normalnega lahko ,ampak ,ce bo kdaj želela in potrebovala pomoč potem je pri meni naj ne išče. Drage babice in dedki ,ki vam mladi omejujejo stike in iščejo sto in en izgovor zakaj ne želijo ,da ste vključeni v vnukovo življenje v redu spoštujte to njihovo odločitev,ne čakajte kot pes na kost za tistih nekaj minut ,ki vam bodo dovolili preživet z vnukom ,najdite smisel drugje in drugače .Vem,da to zna bolet,ko gledate druge babice in dedke ,ki imajo vez z vnukom ,ampak raje kot se vdajat žalosti poskrbite zase .Verjamem,da imate okoli sebe veliko stvari katere lahko počnete.Tamladi pa se naj znajdejo kot vedo in znajo ?če so tako pametni in hendlajo vse sami .Pozabljajo pa edino to,da vzgajajo otroke ,ki bodo nekoč njihova projekcija in bodo tudi sami deležni takega odnosa kot ga imajo do svojih staršev.