odsvetovana hrana
Spoštovani
Navezala se bom kar na prejšnjo temo vendar zanima me nekaj drugega. V temi z naslovom: paradižnikova lupina je naraven oksidant? ste napisali, kaj je priporočljivo uživati v celoti, sedaj me pa zanima, kaj odsvetujete oziroma, katere vrste hrane ne priporočate. Ali je kaj takega, kar odsvetujete, pa da ne spada v filozofijo: vse, kar je v prevelikih količinah škoduje ampak da dejansko škoduje, tudi če zaužito v zmernih ali manjših količinah.
Najlepša hvala
Pozdravljena,
najprej:
– mi ljudje smo vsejedi. Zato lahko uzivamo in tudi dobro je, da uzivamo vsako vrsto mesa, sadja in zelenjave.
– vsak posameznik je unikalen in ima sebi lasten metabolizem (presnovo in s tem svoje presnovne encime), zato se posamezniku zgodi, da katero od hrane dobro in hitro prebavi, katero pa dooolgo ali nikoli.
– za nekatero hrano sploh nimamo encimov, ali pa jih z leti zgubljamo in tako ne moremo prebaviti in uporabiti pojedeno hrano. Ali veste, da so encimi za presnovo mleka “namenjeni” le dojenckom. Z leti jih zacnemo zgubljati, saj telo zacne uzivati drugacno obliko beljakovin in nam mleko niti ne koristi vec.
Zelo eksoticna prehrana, zelo zacinjena hrana, razne vrste gob, ki jih nabiramo (a ne poznamo dobro) IN CE je nismo NIKOLI prej uzivali – taksna hrana je lahko skodljiva, saj nimamo encimov za presnovo. Posledice najbrz poznate: povzroci drisko, bruhanje, glavobol, lahko tudi blazje zastrupitve.
Sigurno pa so skodljive:
– skoljke,razlicne alge,ribe ki rastejo/ se vzgajajo v onesnazenem,plitkem, slabo “prezracenem” morju. Vsebujejo vecje kolicine tezkih kovin in drugih toksinov.
– postana, prezrela/gnila zelenjava ali sadje. Ceprav obrezemo gnile, pokvarjene dele, se toksini zaradi biofizikalnih lastnosti “prenesejo” v vse dele sadeza ali zelenjave.
– sadje, zelenjava, meso, ki je bilo gojeno v “pospesevalnikih”. Tako vsebujejo velike kolicine pesticidov, insekticidov, gnojil, hormonov, antibiotikov,…. pa ne le v zgornjih/zunanjih plasteh.
Sicer pa to kar se prodaja po nasih trznicah, trgovinah je dobro ali skodljivo glede na nam lasten metabolizem (katere encime “znamo izdelati”, kaksna je nasa mikroflora,..) in vecinoma vsi dobro prebavljamo, saj je hrana namenjena nasemu kulturnemu okolju.
Upam, da sem vam ustregla. Ne morem pa reci n.pr. da je jurcek ali ananas skodljiv! A VENDAR: Nekaterim je!
lp m