Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Maksilofacialna in oralna kirurgija Odstranjena osmica- ne morem odpirati ust

Odstranjena osmica- ne morem odpirati ust

Pozdravljeni.
Lepo prosim za malce pomoči. Pred enim tednom so mi izdrli modrostni zob – brez kakršnihkoli šivov – bilo je zelo hitro in nezahtevno.
Prvo noč me je, kot sem pričakovala, zelo bolelo. Danes pa je teden po odstranitvi in me še vedno boli – veliko manj, vendar me skrbi, ker ne morem odpirati ust. V nekem položaju se mi čeljust totalno zaskoči. Naj povem, da so mi izdrli spodnjo levo osmico. Če čeljust pomaknem na levo, lahko brez težav odpiram usta. Če pa želim odpreti usta v normalnem položaju, pa ful boli.

Napisano je malce raztreseno, pa vendar upam, da razumete, v čem je problem.

Zahvaljujem se vam za odgovor.

Lp

Pozdravljeni. Zelo verjetno prihaja do zaskočitve diskusa (hrustančne ploščice v sklepu), ki ovira pomik sklepne glavice naprej. Obiščite zobozdravnika, ki vam bo pokazal vaje za pravilno odpiranje ust in razbremenitev sklepa. Če bodo težave vztrajale, obiščite maksilofacialnega kirurga zaradi nadaljnje diagnostike. LP, DD

********************************************* David Dovšak, maksilofacialni kirurg Dentalni kirurški estetski D center Rakuševa ulica 6 SI – 1000 Ljubljana T: 030 643 693 E: [email protected] www.d-center.si

Pozdravljeni,

pred šestimi dnevi so mi odstranili spodnjo osmico.
Bila je vraščena, zato so mi jo spravili ven po delih in rano zašili s tremi šivi. Po operaciji sem imela približno štiri dni zatečeno, zdaj pa ostaja samo še rahla bolečina in še vedno omejeno odpiranje ust. Odprem jih lahko samo za kakšen dober centimeter oziroma, če poiskušam malce na silo (pri ščetkanju npr.) me seveda zaboli.

Zanima me koliko časa po takšni bolj zahtevni odstranitvi modrostnega zoba je običajno ovirano odpiranje ust? Menim, da do zaskočitve čeljusti ni prišlo.

Lep pozdrav in hvala za vaš odgovor!

Pozdravljeni. Povsem običajno je, da pacienti po odstranitvi modrostnih zob, predvsem spodnjih, težje odpirajo usta. Težko je na pamet reči, kjer je tista meja, ko govorimo o običajnem in pričakovanem zavrtju odpiranja, kdaj pa gre za znak, ki kaže na kaj resnega, v mislih imam predvsem okužbo. Zaradi posega v bližini žvečnih mišic pride do otekline in vnetja (kar ni nujno povezano z okužbo) ob mišicah in njihovih ovojnicah in zaradi tega je odpiranje ust otežkočeno. Težave minejo v nekaj dneh, redkeje tednih. Če usta odprete komaj za centimeter, je smiselno, da vas pogleda zobozdravnik ali pa kirurg, ki vas je operiral. Če s požiranjem nimate nomenih težav, potem se verjetno ne mudi in lahko počakate do odstranitve šivov, na kar pa ste verjetno tako ali tako naročeni v teh dneh – običajno se jih odstrani sedmi dan po posegu. Lep pozdrav, David Dovšak

********************************************* David Dovšak, maksilofacialni kirurg Dentalni kirurški estetski D center Rakuševa ulica 6 SI – 1000 Ljubljana T: 030 643 693 E: [email protected] www.d-center.si
Objava čaka odobritev

New Report

Close