Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija odstranjena ledvica

odstranjena ledvica

Spostovani,

zaradi raka so mi odstranili eno ledvico, druga deluje dobro. Ali sem upravicen do invalidnine zaradi telesne okvare. Trenutno sem na zavodu, ali to kaj spremeni.

hvala za odgovor in lep pozdrav.

Pravico do invalidnine pridobi zavarovanec za telesno okvaro, ki je posledica:
– poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, če znaša telesna okvara najmanj 30%, ne glede na dopolnjeno pokojninsko dobo;
bolezni ali poškodbe izven dela, če znaša telesna okvara najmanj 50%, in če ima zavarovanec ob nastanku telesne okvare dopolnjeno pokojninsko dobo, ki je določena za pridobitev pravice do invalidske pokojnine, ne glede na to ali telesna okvara povzroča invalidnost ali ne.

Iz Seznama telesnih okvar Uradni list SFRJ, št. 38/1983, 66/1989 izhaja, da predstavlja izguba ene ledvice po prilagoditvi ali popolna izguba funkcije ledvice, z normalno funkcijo druge ledvice in kirurška odstranitev ene zdrave ledvice pri dajalcu 30 %
Pravila naprej določajo, da znaša funkcijska okvara druge ledvice:

a) lažja 40 % do 60 %

b) hujša 70 % do 100 %

3. Hujša funkcionalna okvara obeh ledvic, 60 % do 100 %

4. Popolna in stalna inkontinenca urina ali trajna cistostomija 70 %

5. Trajno skrčenje mehurja, zmogljivosti do 50 cm3 50 %

6. Stanje po plastični operaciji mehurja 50 %

7. Trajna zožitev uretre, z oteženim uriniranjem (zaradi sprememb
izključno na uretri) 30 % do 50 %

8. Trajne in inoperabilne fistule na mehurju s stalnim močenjem 70 %

2. Funkcijska okvara druge ledvice:

a) lažja 40 % do 60 %

b) hujša 70 % do 100 %

V danem primeru predlagam, da začnete preko svojega zdravnika postopek za ugotovitev telesne okvare, saj je lahko poleg izgube 1 ledvice še kakšno drugo stanje: npr. funkcijska okvara druge ledvice in se v tem primeru po poglavju XI Seznama TO seštevajo. Najvišji odstotek TO se poveča za 10 oz. 20 %.

New Report

Close