Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva ODSTRANJEN JAJCEVOD

ODSTRANJEN JAJCEVOD

Lepo pozdravljeni!

Leta 1997 so mi zaradi izvenmaterične nosečnosti odstranili desni jajcevod.
Naslednji teden bodo mi opravili laporoskopijo. Ker želim zanositi, me zanima kakšne možnosti imam v primeru, da bo po opravljeni laporoskopiji vse v redu, za zanositev kljub temu, da imam odstranjen desni jajcevod?

Po operaciji leta 1997 so mi na to moje vprašanje odgovorili, da imam 50 % možnosti zanositve z enim jajcevodom. Zanima me ali to res drži ?
Ker sem stara 28 let in si otrok zelo želim me delno ta podatek, ki so mi ga posredovali takrat po operaciji, malo skrbi.

Za odgovor se Vam že vnaprej lepo zahvaljujem.

Lea

Draga Lea,

Biologija (in z njo medicina) na srečo ni matematika. Če je matematično 1 + 1 = 2, potem je pri jajcevodih 2 – 1 = 1,5 ali 1,7 ali celo več. Zanimivo je namreč, da tudi preostali jajcevod večinoma doseže jajčnik na drugi strani ali pa oplojeno jajčece že nekako pride do jajcevoda na drugi strani, če ovulira “nasproti ležeči jajčnik”. Sicer ne vemo kako vendar vemo, da pri ženskah z odstranjenim jajcevodom ni več “abdominalnih nosečnosti” kot pri tistih z obema delujočima jajcevodoma. Spermiji namreč zagotovo pridejo do jajčeca, če se to sprosti iz jajčnika in če je preostali jajcevod prehoden ter ni drugih ovir na poti kot odsotnost enega jajcevoda. Tisto o 50% raje vzemite kot “kompliment” ker je resnična možnost zanositve v vsakem ovulacijskem ciklusu samo 25% in nikakor ne 100%. V celem letu oploditvi izpostavljenih ciklusih se tako nabere kvečjemu 90% možnost, da zanosite, če je vse v najlepšem redu.
Drugo je, če imate tudi preostali jajcevod okvarjen. Sama prehodnost ni edini pomemben podatek. Jajcevod je lahko prehoden za semenčeca, za oplojeno jajčece pa zaradi mikro okvar ni dovolj prehoden in ponovno pride do “tubarne nosečnosti”. Torej stvar ni tako preprosta kot se na prvi pogled zdi.

POVEM TI IZKUŠNJO MOJE SORODNICE.

TUDI NJEJ SO ODSTRANILI JAJCEVOD.
ŽELELA SI JE OTROKA ( ENEGA JE ŽE PREJ IMELA) ZATO JI JE GINEKOLOGINJA DALA HORMONSKE TABLETE ZA POVEČANJE PLODNOSTI.

ZANOSILA JE Z ENIM JAJCEVODOM.

POTEM JE BILA GOTOVA, DA PAČ NE BO VEČ TAKO ZLAHKA ZANOSILA
( BREZ JAJCEVODA IN BREZ HORMONSKIH TABLET) ZATO NI UPORABLJALA
KONTRACEPCIJE.

PA SE ZGODI ,DA PAR MESECEV PO DRUGEM PORODU ZANOSI
IN KASNEJE RODI TRETJEGA OTROKA.

New Report

Close