odstranitev zoba in mostiček
Imel sem bolečine v zgornji levi čeljusti. Zobozdravnica mi je odprla 4, 5, in 6 in zobje so bili zdravi. Ob slikanju je odkrila vnetje med 4 in 5 (med kanaloma). Pojasnila mi je, da se tega ne da zdraviti. Ker bolečine na 4-ki niso minile mi je zobozdravnica odstranila živec. Nato se mi je zob v kratkem 2x zlomil in predlagala mi je vstavitev štifta in krono. Ob vrtanju pa je zob počil in mi ga je morala odstraniti. Pri odstraniti pa je bilo na korenu izruvanega zoba več koščkov svetlejšega mesa. Pojasnila mi je, da je to granolomno tkivo in da je še sreča da mi ga je odstranila. Bolečine so minile in po pol leta sem se odločil, da si dam mostiček, čez 4, 5 in 6. Izdelala mi je krasni mostiček, ki ni previsok in me nič ne ovira pri jedi. Vendar se mi je ob tem pojavila bolečina na 5-ki. Najprej sem mislil, da je pač vnetje dlesni zaradi tujka v ustih normalno. Vendar vnetja nimam več, bolečina pa je ostala. Prav tako je mostiček občutljiv na vroče. Ker mi je pred izdelavo mostička odprla 5-ko in je bila OK, me je sedaj strah, da bom še ob 5-ico. Prav tako je bolečina prisotna ob močnem ugrizu. Bolečina ni huda in si vsakih nekaj dni pomagam z Nalgesinom. Nevem kaj naj storim, saj se bojim, da mi bo morala odstraniti še petico. Ali mi sploh lahko odstrani mostiček, pogleda 5-ko, morebiti odstrani živec in isti mostiček vrne. Kaj mi preostane, če mi 5-ko odstrani?
Spoštovani Arbun,
zob lahko zdravimo brez demontaže mostička – v mostiček le izvrtamo luknjico, da imamo dostop do kanala. V vašem primeru bi glede na opis simptomov verjetno prišlo v poštev endodontsko zdravljenje petice (seveda, ob postavitvi primerne indikacije).
Kaj in kako pa bo izgledalo, če bi vam morali ekstrahirati še 5 pa boste morali povprašati zobozdravnico, ki je mostiček izdelala.