Najdi forum

Odstranitev vijakov v hrbtenici

Pozdravljeni!

Stara sem 30 let. Že 20 let trpim bolečine v križu. Ko sem bila stara 14 let, so mi vstavili v hrbtenico vijake, vendar se stanje ni izboljšalo. Zdaj sem šla na pregled k ortopedu in tukajle vam bom prepisala izvid.
———————————————————————————————
Prihaja zaradi perzistentnih bolečin v ledveni hrbtenici, ki se pojavljajo vsakodnevno, vezane na statične in ekstenzijske obremenitve. V starosti 14 let je bila operirana zaradi spondilolize L5 na obeh straneh. Bila je napravljena soteosinteza z Morscherjevimi kljukicami. Bolečin po nogah ne navaja. Napenjanje bolečin ne intenzivira.

S seboj prinaša rtg posnetke: Morscherjeve kljuke in situ, hondroza L4-L5.

Status: brez tipične palpatorne bolečnosti LS prehoda. Nevrološko sp. okončini b.p.

Predlagam sprejem na Ort. klinike D odd, najprej MRI v kolikor je tega mogoče napraviti zaradi Morscherjevih kljukic, v nasprotnem primeru odstranitev le-teh. Po odstranitvi MRI. Alternativno bi šli najprej z blokadami sklepov po L5-S1 oz. L4-L5.

DG: Spondiloliza L5 obojestransko
Stanje po osteosintezi spondilolize z Morscherjevimi kljukicami
Kronična lumbalgia
——————————————————————————————–

Zdaj pa me v bistvu zanima par stvari, kajti izvida ne razumem ravno natančno. Je odstranitev vijakov res nujna, kajti vsi mi pravijo, da se MRI ne da izvajati z vijaki (menda so jekleni). Je možno opraviti preiskave na kakšen drug način, katerega vijaki ne bi omejevali? Doktor mi je zagotovil 80% uspešnost, kar niti ni tako slabo, vendar me misel na operativni poseg pošteno straši, kajti še predobro se spomnim kako je bilo prvič, tako bi se raje temu izognila, če je le mogoče. Ali se vijaki vstavijo nazaj enkrat ko so zaradi MRI odstranjeni? Zanima me tudi kaj je blokada sklepov in kako dolgotrajno je okrevanje po takem posegu.

Najlepša hvala že vnaprej za vaš odgovor in lep pozdrav.

Simona

Draga Simona,

Pregled z MR dejansko ni priporočljiv, v kolikor so v tkivu prisotni metalni deli, je pa to pregled, ki daje najboljše podatke za diagnozo.
Težko pa verjamem, da bi želeli odstraniti vijake zaradi pregleda – očitno je vzrok nekje drugje.
Pri Vas gre za dokaj kompleksno obolenje, zato Vam svetujem, da se držite navodil svojega ortopeda, ki najbolje pozna Vaše zdravstveno stanje in dokumentacijo. Po moji oceni nobena od alternativnih metod pregleda niti zdravljenja ne prideta v poštev.
Blokada sklepov je injektivna protibolečinska terapija. Po njej ni nobenega okrevanja, služi le zmanjšanju bolečin.

Lep pozdrav,

Eno vprasanje glede MR slikanja:
zakaj ne smejo bit metalni deli v tkivu?
Vplivajo na delovanje ali bi jih vleklo ven?
Kaj pa plombe v zobeh niso nevarne?

lp
Martin

Kovinski deli pri preiskavah z MR ali CT lahko vplivajo na rezultate preiskav, ker med preiskavo ustvarjajo lastno elektromagnetno polje in pačijo rezultate. V nobenem primeru jih ne vleče ven, mehanskih sil pri tem ni.

Plombe v zobeh za te preiskave niso nevarne.

Lep pozdrav,

New Report

Close