Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Odstranitev tumorja na debelem črevesju in kemoterapija preostalega

Odstranitev tumorja na debelem črevesju in kemoterapija preostalega

Pozdravljeni,

konec junija sem bil ekspresno operiran na debelem črevesju, saj se je na levi strani nahajal tumor, ki je vse blokiral. Odstranjeno je bilo 30 cm levega dela ter narejena kolostoma. Ta je sicer začasna in bi se jo sčasoma odstranilo. Povod za to pa je bil, da je preostali del črevesja rakav. Glede preostalega črevesja je bilo sicer rečeno, da je dobro in da ga je veliko. Kirurg pri operaciji sicer ni opazil, da bi bilo kar narobe, sčasoma pa se je zadeva izkazala za rakavo.

Po prvem obisku na Onkologiji so ugotovili, da se rakav del širi tudi v ožilje, stadij tumorja je II a. Odločili so se za 8 ciklov kemoterapije z 2 citostatikoma.

DIAGNOZA PO OPERACIJI:

Ob sprejemu je bil opravljen CT trebuha, ki je pokazal suspektno tumorsko zadebelitev stene descendentnega kolona, priporočajo kolonoskopijo, ob tem je vidna hipodenozna sprememba v 7. segmentu jeter, premajhna za oceno, lahko cista ali pa akscesorna vranica. Bolnik je bil urgentno operiran dne 27.06.2023, napravljena je bila leva hemikolektomija z terminalno kolostomo. Pooperativno je bil v sklopu zamejitvenih preiskav narejen še CT prsnega koša, ki ne govori za širjenje malignega obolenja v toraks. Histologija odstranjenega tumorja govori za adenokarcinom zmerno diferenciran descendentnega kolona. Tumor vrašča v perikolično maščevje in infiltrira prosto površino seroze, T4a. Prisotna je limfocitna infiltracija, ni perforacije, ni evidentne vaskularne invazije, ni karcinomske limfangioze, pristona je perinevralna invazija, v kirurških robovih ni tumorja, tumor je oddaljen 7,5 cm, od bližnjega intestinalnega roba ter 3 cm od radialnega roba. Status bezgavk 0/12, stadij tumorja T4aN0R0.

Trenutno se še vedno prehranjujem po varovalni dieti, naslednji teden pa začnem s 1. ciklom kemoterapije. Pri tem me zanima, kaj je dobro jesti pred in kaj po terapiji? Kakšne so vaše izkušnje? K varovalni dieti spada več ali manj samo lahko in nemastna hrana, ki pa jo bom sedaj počasi začel tudi bogatiti.

Vsi cikli bodo trajali do konca januarja. Zanima me glede bolniške, da bom lahko vsaj približno vedel, koliko časa naj bi vse skupaj trajalo. Podobno me zanima za vmesno obdobje, ko bom verjetno delal za polovični delovni čas. Moja želja je sicer, da se stvari ne zakomplicirajo in bi se pozdravil že s temi 8 cikli.

Sicer sem v poznih 30-ih in opravljam pisarniško delo. Občasno hodim tudi po terenu, kar pomeni celodnevne sestanke z strankami in zna biti naporno. V prostem času sicer tudi dokaj redno športam.

Seveda si želim čimprej ozdraveti in spet pričeti z normalnim življenskim tempom, čeprav se mi zdi, da se bodo stvari še zakomplicirale.

Zanima pa me tudi nek splošen komentar na vse skupaj. Ali se iz tega da razbrati, kako slabo je vse skupaj, kaj lahko pričakujem in kako se bo stvar odvila?

Hvala za odgovore in mnenja že v naprej …

Pozdravljeni,

najprej vam želim vse dobro v procesu zdravljenja.

Glede prehrane: ob kemoterapiji se lahko spremeni okus v ustih, pojavijo se lahko spremembe na ustni sluznici – od rdečine do krvavitev in aft (zato se priporoča redno izpiranje ust z žajbljevim in kamiličnim čajem), lahko se spremeni prebava, bodisi v smislu zaprtja ali driske. Zaradi vseh teh možnih sprememb se svetuje prehranjevanje v manjših količinah večkrat dnevno, hrana naj bo bogata s proteini, minerali in vitamini. Rakava bolezen že sama po sebi pomeni primanjkljaj določenih hranil, kar pa se lahko zelo razlikuje od posameznika do posameznika. Svetujem vam, da se dogovorite za pregled v prehranski ambulanti na OI, kjer vam bodo na podlagi vaših meritev in izvidov svetovali glede optimalne prehrane, upoštevaje tudi stanje po operaciji.

Kar se tiče življenjskega sloga, vam svetujem, da poslušate sebe in svoje telo. Vse, kar ste doslej doživeli in kar vas v sklopu zdravljenja še čaka, je velika obremenitev za vaše telo. Prisluhnite mu. Bodo dnevi, ko boste polni energije in dnevi, ko vam bo ustrezal celodnevni počitek. Dovolite si oboje. Telesno aktivnost vzdržujte v okviru dnevnih sposobnosti. Sta pa gibanje in telovadba zelo dobra podpora v času zdravljenja, saj poleg pozitivnih učinkov na telo pomenita tudi psihično sprostitev. Sploh gibanje v naravi je lahko zelo blagodejno. Ob dnevih, ko čutite pomanjkanje energije in se vam ‘nič ne da’, pa lahko v sedečem položaju dvigate lažje uteži, raztegujete elastične trakove, skratka zaposlite mišice, ki jih vsakodnevna spodbuda v obliki takšnega ali drugačnega gibanja, ohranja v kondiciji.

Glede bolniškega staleža je odločitev prav tako lahko zelo individualna. V času zdravljenja vam seveda pripada bolniška. Tudi čas za okrevanje po zaključenem zdravljenju je zelo različen. Nekateri gredo takoj po zaključku kemoterapije na delo, drugi potrebujejo tudi 3 mesece ali še več, spet tretji pa so tudi v času zdravljenja do neke mere delovno aktivni. Odvisno je tudi od delodajalca, koliko je prilagodljiv.  Zaželeno je, da se doseže dogovor glede oblike dela, delovnih obremenitev in kolikor je možno tudi prehodno delo za skrajšan delovni čas.

Napovedati, kako se bo pri vas obnašala bolezen, je zelo težko. Obstajajo statistike, ki glede na stadij bolezni ocenijo možnost ponovitve bolezni in preživetje. Ampak nihče vam ne more zagotoviti, v katerem delu te statistike se vi nahajate. Zaželeno je opraviti tudi pregled dosedanjega načina življenja, razmisliti, kaj vas navdihuje in radi počnete in kaj vam jemlje energijo. Da opravite sami s seboj revizijo in potem vzdržujete neko mentalno in čustveno higieno, s katero se žal zelo redko in neradi ukvarjamo. Iskren pogled vase vam lahko da uvid, sprosti zastarele vzorce in prepričanja in vam na ta način da energijo za zdravljenje.

Vse dobro,

Jana

 

Vir: Lewandowska A, et al. Nutritional Treatment of Patients with Colorectal Cancer. Int J Environ Res Public Health. 2022 Jun 4;19(11):6881. 

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Pozdravljeni,

Hvala za izčrpen odgovor.

Glede rane pa me zanima s čim naj jo oskrbujem. Od operacije je minilo več kot dva meseca in rana (30 cm) je popolnoma suha. Predlagali so mi mazilo Dermatix ali obliže Mepiform, saj oba vsebujeta nek gel. Cena za oboje je kar visoka, dodatno pa me zanima ali naj uporabim še kaj drugega?

Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

glede nege rane lahko uporabite predpisane preparate. Lahko pa vam iz svoje izkušnje svetujem mešanico olivnega olja in medu. Z omenjenim namažete brazgotino 2x dnevno. To je metoda, ki so jo uporabljale (in najbrž jo še) naše sosede Italijanke, da so si mazale brazgotino po carskem rezu, da se jim poseg ni tako zelo poznal. Meni je izjemno pomagalo, brazgotina skoraj ni vidna, brazgotinsko tkivo pa je mehko in do neke mere tudi elastično.

Vam želim, da vam nasvet koristi in vse dobro,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Jaz sem sedaj že sredi zdravljenja kemoterapije. Prestal sem 3 cikle od 8. Pri zadnjem pregledu so bile povečane vrednosti aminotransferaz, zato imam dodatna 2 tedna pavze.

Vsak cikel sem prenašal slabše. Pri 1. sem se normalno počutil po 5 dneh, pri 2. je trajalo nekje je 10 ali 11 dni, pri 3. pa praktično celoten cikel, ki je dolg 21 dni. Od stranskih znakov, ki so pač prisotne pri zdravljenju z kapecitabinon in oksaliplatinom me je najbolj motila nenehna slabost in siljenje na bruhanje. Jemal sem reglan, a ni bilo kaj dosti boljše. Res je sicer, da je 1. cikel trajal 5 tednov, medtem ko so ostali bili dolgi zgolj 3. Zanima me kaj še lahko naredim proti tej slabosti?

Prav tako me zanima ali je vmes priporočljivo se športno udejstvovati – npr. sobno kolesarjenje in plavanje. Zunanjih aktivnosti se pri teh nizkih temperaturah ne bi šel.

Za dosedanje izvide sem dobil samo bežni komentar, da so vrednosti sicer v redu, vendar je za vse skupaj prezgodaj. Pojasnjeno mi je bilo, da se po koncu vseh 8 ciklov izvede bolj podroben pregled CT oz. rentgen. Nadaljnje cikle so sedaj podaljšali iz 3 na 4 tedne. Ali je iz rezultatov, ki jih prejemam že moč razbrati potek bolezni? Predvidevam, da se po 3 ciklih nekaj pa že ve, ni pa to 100 %.

Pozdravljeni,

slabost ob kemoterapiji je mogoče lajšati in blažiti tudi na druge načine kot z zdravili. Pomagate si lahko z nekaterimi naravnimi snovmi kot je ingver (pripravite ga lahko v soku, čaju ali dodate k različnim jedem). Učinkovina je praktično brez stranskih učinkov, nekateri opisujejo le blage težave z želodcem. Uporabite lahko tudi različne začimbe – cimet, janež, kumina. Dobrodejno vpliva tudi eterično olje poprove mete (peppermint), ki se ga lahko pripravi kot inhalacije oz. aromaterapijo

Od ostalih možnosti naj omenim homeopatijo, ki je odlična podpora ob zdravljenju s KT, sploh v rokah homeopatov-zdravnikov. Zelo dobro deluje tudi medicinska hipnoza, ki je v rokah izkušenega terapevta brez neželenih učinkov in pomaga tudi pri zmanjševanju utrujenosti, povečanju apetita in lajšanju drugih tegob ob zdravljenju s KT. Omenim naj tudi akupunkturo in masiranje akupresurnih točk – točka, ki jo masiramo proti slabosti se nahaja na notranji strani podlahti, 3 prste nad zapestjem – glejte sliko. Točko masirajte na vsaki roki  vsaj 2 minuti večkrat dnevno.

Zelo dobro dene tudi zavestno globoko dihanje. Vzemite si čas in se umaknite v miren prostor, kjer se posvetite zavedanju dihanja. Ob tem naj bo vdih krajši kot izdih (npr. vdih 4 sekunde, izdih 6 sekund, po želji pa lahko čas spreminjate). Ta proces aktivira parasimpatično živčevje in deluje pomirjujoče na telo.

Telesna aktivnost je tudi med KT zaželena, vendar je ključnega pomena poslušanje svojega telesa. To pomeni delovati v sozvočju s trenutnimi telesnimi sposobnostmi. Kakšen dan imate več energije in lahko naredite bolj intenziven trening, kakšen dan pa je dovolj zgolj raztezanje ali blago razmigavanje na mestu.  Sami sebe najbolje poznate. Telesna dejavnost zelo dobrodejno vpliva tudi na naš notranji svet, na naša čustva in psiho. Sploh gibanje v naravi je lahko odlična celostna terapija. Ob mrazu vam svetujem, da se toplo oblečete, previdnost je potrebna le zaradi zdravljenja z oksaliplatinom, kjer se zelo poveča možnost reakcije na mraz.

Glede učinka zdravljenja obstajajo posredni pokazatelji, ki povedo, kako se bolezen odziva. Običajno so to tumorski markerji, lahko pa tudi drugi laboratorijski parametri, npr jetrni testi, LDH, ipd. Največ informacij pa bodo dale seveda preiskave, ki jih boste opravili po zaključku zdravljenja. Takrat se tudi naredi načrt nadaljnje obravnave.

Vse dobro vam želim,

Jana

 

 

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close