Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje odstranitev ščitnice – kako?

odstranitev ščitnice – kako?

Moja sestra bo morala na odstranitev ščitnice z jodom. Ker sama ne sprašuje kaj dosti, zdravniki pa so tudi bolj redkobesedni, nam ni znala točno pojasniti, kako poteka postopek, saj naj bi vse še natančno zvedela tik pred postopkom.

Sedaj pa jaz sprašujem, če mi lahko kdo od vas, ki ste to že doživeli, pove, kako točno to poteka. Zanima me tudi, ali res še nekaj dni po postopku zaradi joda “seva”, tako da mora biti tak bolnik ločen od ostalih. To mi je rekla neka znanka, sedaj pa ne vem, če je to kakšna čveka, ali je to resnica. Ima namreč dva majhna otroka in v tem primeru se bomo morali zorganizirati in vzeti otroka k sebi, da ne bi bili izpostavljeni. Za kakršnekoli informacije se vam že v naprej zahvaljujem.

laicno mnenje sicer, jod res seva, ampak se mi zdi, da le nekaj dni ali kak teden najvec. Takrat res odsvetujejo, da si v blizini otrok, ne vem pa, kako postopek natancno poteka.
lp Pika

Ja mene pa zanima mi pri teh tabletah še to ali moraš res ostati v bolnici te dni ko jih jemlješ in koliko časa je to.
Hvala:

Spoštovani!

Vaša sestra bo verjetno prejela terapevtski odmerek radiojoda zaradi prevelikega delovanja ščitnice (hipertiroze). Radiojod (131I) bolniki zaužijejo v obliki kapsule, predvidoma le enkrat. 131I se v organizmu obnaša enako kot navaden elementarni jod. Po zaužitju se dokaj naglo in popolnoma resorbira (posrka iz prebavil) v kri, nato se aktivno nakopiči v ščitnici. Ščitnica je edini organ v telesu, ki aktivno kopiči (vsrkava, nabira) jod. Ko se nabere v žlezi pri svojem razpadu (ker je radioaktiven) oddaja žarke. Velika večina teh žarkov so žarki beta, ki imajo v tkivu doseg 1 mm. Uničijo ščitnične celice , ki delujejo prekomerno, ne povzročijo pa škode ostalim organom v telesu. Približno 10% je žarkov gama, ki so bolj prodorni. Imajo doseg nekaj metrov in predstavljajo sevalno obremenitev za bolnikovo okolico. Sevanje, ki ga bolnik oddaja po aplikaciji terapevtskih odmerkov ne predstavlja posebne nevarnosti za odrasle osebe, bolj ogroženi pa so majhni otroci. Po veljavni zakonodaji morajo bolniki, ki prejmejo več kot 550 MBq radijoda ostati v bolnici, tisti, ki prejmejo manj lahko odidejo domov s posebnimi navodili. Prvi teden po zdravljenju z radiojodom naj se ne zadržujejo v bližini majhnih otrok in nosečnic, še zlasti naj ne spijo z njimi. Razpolovni čas 131I je 8 dni, zato so posebni ukrepi potrebni le v prvem tednu, oziroma dveh po aplikaciji.

Pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani!

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Alenka

New Report

Close