Odstranitev ščitnice-informacije in izkušnje
Hvala, Meta za odgovor.
Kri so mi vzeli v zdravstvenem domu in oni jo potem pošljejo na nuklearno na kontrolo.
Izvid je dobil moj osebni zdravnik, ta pa se bo povezal z tierologi, do sedaj še nisem dobila komentarja kaj in kako.
Meta jodiranja nimam, ker baje ni potrebno…tako je ocenil konzilij na onko. …operirana sem bila pa na torakalni v kc.
Upam da ni kaka pasma, ki bi……..
mene zanima če greš na operacijo tudi takrat ko je povečanaščitnica proti prsnemu košu?sprašujem ker še čakam izvide?
Na operacijo posljejo kadar bi scitnica s svojo rastjo ovirala sosednje organe. Tako da tezko recem…
Saj to glih ko lezim na hrbtu me vcasih dusi..
Ce zadeva raste je lahko samo se huje. Biti brez scitnice ni nic groznega . Sama sem ze 24 let.
To se nevem ce trenutno raste ali ne…bom zvedla ko dobim izvide in vas takrat se mogoce prosila za kak nasvet.
Hvala lepa za enkrat in LP
spet se oglašam.
prosim če mi znate razlozit sem dobila izvide uz
ščitncai je nekoliko povečana,levi reženj bolj kot esen.Desni reženj meri 2×2,2×6,5cm,levi reženj meri 1,8×2,2×6,5cm.Vnjem je vidnih več drobnih do 8mm velikih solidnih nodusov.
Tezko komentiram, velikosti ne poznam, noduse pa ima marsikateri scitnicni bolnik in ni ravno nujno da se jih operira ce so majhni .
Bo treba pocakatina komentar tirologa -oz. Ali je napisan kak zakljucek kako naprej ?
Pise se priloga 5 slik in tk
In kako so ti rekli za naprej ? Nekdo mora komentirati izvid in odlociti kako in kaj . Kam gres zdaj s tem izvidom ?
ja ja v ponedeljek ksvojemu osebnemu zdravniku nesem izvide
Lepo pozdravljeni. Nisem se sla k zdravniku na pregled, ampak me zanima, glede na to da tezko poziram in vcasih ne pridem do sape, je mozno da je to zaradi scitnice?
Tudi mozno, ceprav jelahko vzrok tudi kaj drugega. Bo kar treba k zdravniku ☺
ali je odstranitev ščitnice možna, če gre samo za nihanje ščitnice in se stanje po več letih ne umiri? enkrat tsh ni ok, drugič je t4 povečan, potem spet tsh….skratka tsh in t4 neprestano nihata
hvala za odgovor
Zaradi taksnih nihanj scitnice ne odstranijo.
Živjo,
ščitnico so mi v celoti odstranili + obščitniške žleze leta 2001 zaradi benignega tumorja. Torej sem jedla Eltroxin 12 let, zadnje 2 leti pa Eltirox, ker ima možnost polovičke ozr. 25 mcg. Redno hodim na preglede in ko imam preveliko dozo, mi zmanjšajo in obratno. Imam kar velik odmerek in sicer 200 mcg dnevno in zraven 2x tedensko uzamem še 25 mcg. 2 meseca nazaj sem uživala po 225 vsak drugi dan, nato mi je po pregledu doktorica rekla naj zmanjšam 25 mcg na samo 2x tedensko, ker sem imela dozo previsoko. Res da sem opazila, da sem razdražljiva in srce mi je včasih res neprijetno razbijalo podnevi in ponoči, da sem se prebudila. Po par sekund. Sedaj , ko pa uživam nižjo dozo, pa imam krče in grozne mravljince v rokah in nogah. Občutek je tak, kot drugi dan po operaciji, ko ti primankuje kalcija. Tudi že z šumečimi tabletami kalcija in magnezija sem probala. V zadnjih 2 letih opažam, da nikakor ne najdem prave doze ozr. ali je premalo ali je hitro preveč. Ali je možnost kakšnih drugih tablet ? V tujini morda? Se za to dobi recept ali so samoplačniške?
Hvala za odgovor,
lp Marusha
Pri nas ni drugih tablet kot Eltroxin in Euthyrox.. redki zdravniki predpisujejo kaj drugega na beli recept, kar se dobi v tujini… mislim da bi ti največ svetovala dekleta iz FB skupine Hormonček, ker imajo največ izkušenj z raznimi variantami tablet….
Pozdravljeni.
Ko berem zgodbe tukaj forumu postajam bolj optimističen…. Lepa doza optimizma.
Zaradi povečane bezgavke na desni strani sem se odločil obiskati zdravnika. Napoten sem bil na punkcijo, malignih celic v odvzetem tkivu niso zaznali, je pa bilo tkivo podobne sestave kot tkivo ščitnice, zato sem bil napoten še na UZ in biopsijo ščitnice.
UZ je pokazal majhno spremembo na sami ščitnici, v velikosti cca 7 – 8 mm. Po biopsiji in pregledu tkiva so postavili diagnozo raka na ščitnici. Nimam pa zaenkrat v roki vseh izvidov, ker sem oddal tudi kri in mi bodo vse skupaj poslali po pošti. Zanima me ali je to običajno že dokončna diagnoza oziroma ali je tako zanesljiva da z njo lahko že defintivno pridemo do zaključka, da gre za raka.
Doktor je tudi že omenil, da se bom naslednji teden sestal z doktorjem na onkološki, kjer bova dorekla kako dalje, kdaj na operacijo itd. V ambulanti za bolezni ščitnice mi je doktor dejal da zadeva ni urgentna, torej da operacija ni nujna v roku parih dni, ampak v nekaj tednih pa zagotovo. Tukaj berem da je pri nekaterih celoten postopek od postavljene diagnoze pa do operacije trajal 2 meseca.
Lahko pričakujem hitrejšo obravnavo? Sploh ker je tudi bezgavka na desni strani skoraj zagotovo posledica dogajanja na ščitnici, je doktor napovedal da mi bodo verjetno morali odstraniti tudi bezgavke na desni strani vratu. Je to lahko znak da se je bolezen že razširila kam drugam, na katere druge dele telesa? Sicer kakšnih problemov ne čutim, mogoče se zadnji teden nekoliko hitreje utrudim, tu in tam čutim malo glavobola, kakšnih drugih problemov pa nimam.
Upam da bom tudi sam na koncu lahko spisal eno pozitivno zgodbo, podobno mnogim tukaj.
Diagnoza po biopsiji je ponavadi kar prava, ni pa se seveda 100%.
Rak scitnice raste zelo pocasi in redko metastazira, zato se zdravnikom nekako ne mudi, kar ni ravno fajn..
Drugi teden se dobis z onkologom, oni vse zelo natancno razlozijo, popolnoma nic ne olepsujejo ali skrivajo, tudi nujnost ali nenujnost. Ce bi na punkciji nasli kako hitrorastoco varianto, bi bil zagotovo ze v bolnici…
Rak scitnice je vecinoma popolnoma ozdravljiv zato, ker ti po OP skurijo vse topogledne celice se z radioaktivnim jodom. Tudi morebitne metastaze. Tako da nic strahu..
Ce si slucajno na FB, tam imamo dobro delujoco skupino Ščitnica-rak scitnice. Tam je veliko sotrpinov, ki radi odgovorijo na vsaka vprasanja, vsi tam pa smo dali to skoz 🙂 in govorimo iz lastnih izkusenj. Tule sodeluje bolj malo ljudi… na zalost..
Pozdravljena ga. Jurecic,
stara sem 36 let. Pri 21 letih so mi odstranili celo ščitnico zaradi benignega raka na ščitnici in tudi v kompletu obščitniške žleze, kar kirurgi redko naredijo. Vsa leta sem jemala Eltroxin in nato zadnje dve leti Euthyrox zaradi lažjega doziranja.. Nato sem svoji osebni zdravnici predlagala, da bi šla rada nazaj na jemanje Eltroxina, ker sem imela občutek da mi Euthyrox ne ustreza. Kontrole za TSH, t4, t3 sem imela redne, samo kalcij ne .Tudi v moji odpustnici sem kasneje prebrala, da je kirurg navedel: ” pacientka naj uživa vseskozi iste tablete “. Vsa ta leta do sedaj pa nisem jemala dodatnega kalcija. Ko sem imela občasno mravljince v rokah in nogah sem to pripisovala premajhni dozi tablet in tako sem kar naprej spreminjala dozo. Mravljinci so bili včasih res tako močni da so bili že boleči. Ko sem se končno malo bolj poglobila, sem ugotovila, da bi tistI ljudje, ki so brez obščitniških žlez, morali dodatno jemati kalcij. Po pregledu v laboratoriju je bil res kalcij čisto na tleh. Sedaj, ko občasno ( 2 x na teden- 3x na teden ) spijem šumečo tableto 500 mg kalcija z vitaminom D pa me zanima ali je to še vedno premalo ali celo preveč? Naj povem, da imam rada mlečne izdelke in s tem tudi dobim kalcij. Ali je možno, da bi imela kakšne hujše posledice, ker vsa ta leta nisem jemala extra kalcija ?
Ali je predoziranje kalcija prav tako nevarno ?
za odgovor se najlepše zahvaljujem,
Maruša S.
Forum je zaprt za komentiranje.